Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:47:56

12 звичок, які ми звикли вважати нешкідливими. А даремно

01.12.2019   18:03Агенцiя

Всі знають про те, що пізно лягати спати або переїдати шкідливо. Але іноді небезпеку для здоров’я можуть становити навіть наші, здавалося б, нешкідливі звички. Вам відомо, що, якщо чхнути, затиснувши ніс, можна потрапити до лікарні?

Або що жувальна гумка може не тільки позбавити вас пломби, але і зробити більш розсіяним?

 

Ми зібрали невеликий список звичок, які майстерно маскуються під нешкідливі, а насправді шкодять нам.

1. Чхати «в себе»

© Depositphotos

Страждають: дихальна система, судини голови, мозок. При невдалому збігу обставин – стравохід.

Основна функція чхання – позбавлення від бактерій, вірусів і частинок пилу. Коли ви стримуєте його, бактерії залишаються на місці. Але це півбіди. Уявіть собі, що буде, якщо ви спробуєте вистрілити, заткнувши дуло. Те ж саме відбувається всередині носоглотки – вся сила «удару» йде назад і може пошкодити, наприклад, слух, підвищити внутрішньочерепний тиск або пошкодити стравохід (якщо ви при цьому їли).

2. Використовувати зубочистки

© Depositphotos

Страждають: ясна.

Стоматологи не схвалюють зубочистки. Вони порівняно нешкідливі для емалі, але ясна страждають сильно. Та й якісно вичистити міжзубні проміжки зубочисткою практично неможливо. Для гігієни порожнини рота після їжі набагато безпечніша зубна нитка (при правильному використанні).

 

3. Спати обличчям у подушку

© Depositphotos

Страждають: дихання, кровообіг, хребет, шкіра обличчя.

Спати, втупившись у подушку, затишно, але шкідливо. У цій позі дихання ускладнене, шия знаходиться в неприродному і напруженому положенні, страждають кровообіг і шийні хребці. До того ж лікарі попереджають: утворені при такому сні тимчасові зморшки на обличчі незабаром стануть постійними.

4. Лускати насіння зубами

© Depositphotos

Страждають: зуби, жовчний міхур.

Насіння соняшника смачне і корисне. Але очищати його слід руками, а ні в якому разі не зубами. Стоматологи завжди впізнають бувалих «гризунів» за характерними зазубринками. Також насіння протипоказане людям з проблемами жовчного міхура, а їх калорійність становить понад 500 ккал на 100 грамів (невеликий стакан).

5. Гризти будь-які тверді предмети

© Depositphotos

Страждають: зуби, ясна і слизова рота.

 

Ще сильніше страждає емаль зубів у любителів покусувати під час роздумів скріпки, ручки, олівці та інші тверді предмети. З цієї ж причини не варто відкривати зубами пляшки, розгризати горіхи, кубики льоду і льодяники. Плюс до всього ви можете отримати стоматит або підчепити кишкову паличку.

6. Затягувати з походом у туалет

© Depositphotos

Страждають: нирки, сечостатева система, кишечник.

У червні 2018 року юний геймер з Великобританії потрапив до лікарні після того, як за 8 годин гри жодного разу не відволікся на похід у туалет. Його кишечник і сечовий міхур були настільки роздуті, що припускали навіть ракову пухлину. Лікарі сходяться на думці: терпіти шкідливо, оскільки при цьому перестають правильно працювати стискаючі м’язи, підвищуються ризики інфекцій сечостатевої системи і закрепів.

7. Мити голову гарячою водою

© Depositphotos

Страждають: судини головного мозку, шкіра голови.

Якщо ви любите митися під дуже гарячим душем, саме час відмовитися від цієї звички. По-перше, вона може стати причиною сильних головних болей і запаморочення. По-друге, під гарячою водою сальні залози у шкірі голови починають працювати в посиленому темпі, і волосся швидко стає брудним.

 

8. Торкатися руками обличчя і терти очі

© Depositphotos

Страждають: шкіра, очі.

Різні висипання, акне, герпес – ось можливі результати попадання мікроорганізмів з рук на обличчя. Якщо ж потерти очі, є шанс отримати кон’юнктивіт – дуже неприємне інфекційне захворювання, що протікає із запаленням, сльозотечею, печінням і світлобоязню.

9. Занадто часто жувати жуйку

© Depositphotos

Страждають: шлунок, зуби, короткочасна пам’ять.

Є кілька наслідків зловживання жувальною гумкою:

  • Процес жування стимулює посилене виділення шлункового соку. Тому жуйку не варто вживати до їжі: це може спровокувати розвиток гастриту або навіть виразки шлунка.
  • Жувальна гумка шкідлива для зубів, а також коронок і мостів. Через підвищене слиновиділення «роз’їдаються» пломби, а через інтенсивні рухи щелеп травмуються жувальні поверхні.
  • Жувальна гумка впливає на пам’ять. Її вживання покращує запам’ятовування, допомагає зосередитися на завданнях, що вимагають тривалого спостереження. Однак короткочасну пам’ять вона, навпаки, погіршує, роблячи вас більш розсіяним.

10. Читати лежачи

© Depositphotos

Страждають: очі, хребет, шкіра на шиї.

При читанні в ліжку потрібно дотримуватися правила:

  • Не тримати книгу занадто близько до очей (менше 25 см).
  • Не горбиться і не перенапружувати шию.
  • Не варто читати на боці – відстань від книги до очей буде різною, і їм доведеться сильніше напружуватися.
  • Не читати на животі – постраждає хребет.

Як бачите, дотримуватись всіх цих правил складно. Крім того, більшість таких поз сприяють появі глибоких горизонтальних зморшок на шиї.

11. Облизувати дрібні ранки і дмухати на них

© Depositphotos

Страждає: процес регенерації.

Що вам хочеться зробити у першу чергу, коли ви порізали палець? Подути на нього або засунути до рота? Вчені з Гарвардського університету нарахували понад 600 видів мікроорганізмів, що живуть у роті людини. Серед цих бактерій завжди присутні різні стафілококи і стрептококи. Згорнута кров на ранці – прекрасне середовище для їхнього розмноження. Обробіть рану спеціальними засобами, інакше поріз буде гоїтися довше і важче.

12. Розмовляти пошепки

© Depositphotos

Страждають: голосові зв’язки, гортань.

Дослідження вченого і в минулому вокаліста Роберта Саталоффа показало: більшість людей сильно стискають і напружують голосові зв’язки, коли говорять пошепки. Це збільшує ризик мікротравм гортані. Особливо це небезпечно для тих, кому доводиться багато говорити, а також для страждаючих ларингітом.

джерело

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини