Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:51:19

Смачні рецепти вихідного дня: теплі яблучні пироги для осені

10.11.2019   14:25Агенцiя

Нам здається, що осінь - це найкращий час для теплих, затишних пирогів. Хіба можна не відчути себе щасливим, коли сидиш у колі близьких з чашкою гарячого чаю та шматочком пирога у руці? Пропонуємо кілька простих і цікавих рецептів пирогів з сезонними фруктами, а саме - з яблуками.

ДУЖЕ ПРОСТИЙ ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ

Сьогодні у нас пиріг - чудове і затишне поєднання кориці та яблук. Особисто для мене ця комбінація просто чарівна та мега осіння! Пиріг дуже простий, тому раджу приготувати для домашнього чаювання:

на пиріг 24-26 см
тісто:
150 вершкового масла
1,5 склянки борошна
3 ст. л. сметани
1/2 ч. л. розпушувача
2 ст. л. цукру
дрібка солі

начинка:
7-8 яблук
1/2-2/3 склянки цукру (за смаком)
1 ч. л. кориці
70 г вершкового масла
сік 1/2 лимона

Холодне масло натираємо на крупній тертці та розминаємо в крихту з борошном. Додаємо сметану, сіль, цукор і розпушувач. Всі інгредієнти добре розминаємо та замішуємо тісто. Сформувати кулю, накрити плівкою і відправити в холодильник на 1 годину.
За цей час яблука очистити та нарізати скибочками. Щоб фрукти не потемніли полити соком половини лимона.
Тісто розкачати і покласти у змащену форму. Викласти на тісто яблука, присипати цукром і корицею. Пиріг відправити у розігріту до 180 С духовку на хвилин 30-40 (до м'якості яблук і золотавого кольору тіста). За бажанням можна за 5 хвилин до готовності розкласти зверху на пирозі шматочки вершкового масла.
Подавати пиріг з міцним чаєм чи, наприклад, з ванільним морозивом. Загалом це вже тонкощі, головне що пиріг є, а як його подати і з чим їсти, гадаю, розберетеся)))

ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ З ПУДИНГОМ І БІЛИМ ВИНОМ

Сьогодні у нас за програмою ремейк старенького, але такого чудового домашнього пирога - вишуканого та елегантного!!! Чарівний пиріг з білим вином для рідних і коханих:

на форму 24 см
для пісочного тіста:

250 г борошна
1 ст. л. цукру
дрібка солі
1 жовток
135 г вершкового масла

для начинки:
1 пакетик ванільного пудингу
350 мл білого сухого вина (у мене G7 Sauvignon Blanc)
3 ст. л. цукру
ваніль
800 г яблук
1 білок
абрикосовий джем/мед для змащування

Муку змішати з цукром і сіллю, додати холодне масло і розтерти його до стану крихт. Додати жовток і за необхідності кілька ложок холодної води. Швидко замісити тісто, скачати його в кулю і, загорнувши в плівку, прибрати до холодильника на 30 хвилин.
Духовку розігріти до 180 С, тісто викласти у форму, попередньо розкотивши. Накрити тісто папером для випікання і насипати зверху горох/квасолю або інший гніт. Поставити форму в духовку на 10-13 хвилин.
Порошок для пудингу розвести у вині, додати ваніль з цукром і варити, помішуючи, до закипання та загусання. Зняти з вогню.
Яблука очистити, половину нарізати кубиками, а половину - пластинками, і скропити лимонним соком щоб уникнути потемніння. Додати білок.
Яблука, нарізані кубиками, змішати з пудингом і білком. Викласти начинку на корж, а зверху розподілити яблука нарізані пластинками. Випікати 40 хвилин.
Поверхню змастити джемом або рідким медом. Дочекатися поки пиріг охолоне і можна подавати до столу!!!

ЗАКРИТИЙ ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ З ГОРІХАМИ

Яблучних пирогів не буває багато! Всі вони по-своєму гарні. Наприклад, цей пиріг просто тане у роті! А який у нього аромат!!! Дуже рекомендую приготувати:

на пиріг 22 см
200 г вершкового масла
250 г борошна
2 жовтки
2 ст. л. цукру
2 ст. л. горілки
5-6 зелених яблука
4-5 ст. л. цукру
щіпка кориці
1 ч. л. ванільного екстракту
цедра 1 лимона
сік 1/2 лимона
жменя мелених горіхів
+100 г цукрової пудри
2 ст. л. яблучного лікеру або іншого алкоголю

Готуємо тісто - масло подрібнити з борошном в крихту, додати решту інгредієнтів і швидко вимісити. Скачати тісто в кулю і поставити на 1 годину в холодильник.
Яблука очистити і нарізувати кубиками, додати всі інші інгредієнти і перемішати.
Тісто розділити на 2 частини (2/3 і 1/3). Розкачати більший шматок за розміром форми, враховуючи бортики. Покласти тісто у форму.
Зверху посипати тісто горіхами (не скупіться). На горіхи викласти яблучну начинку. Розрівняти.
З тіста, що залишилося, розкачати коло діаметром форми. Викласти тісто на пиріг і защипнути краї. З обрізків, як я, можете зробити якусь прикрасу. Зробити в пирозі кілька проколів ножем, щоб пара могла виходити вільно.
Випікати пиріг при 180 С хвилин 40 - до золотавого кольору.
Дати пирогу охолонути хвилин 10, потім обережно вийняти з форми - краще використовувати роз'ємну.
Змішати цукрову пудру з алкоголем і полити пиріг сиропом.
Подавати до столу - він чудовий як в теплому, так і в охолодженому вигляді!

джерело

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.