Смачні рецепти вихідного дня: теплі яблучні пироги для осені
Нам здається, що осінь - це найкращий час для теплих, затишних пирогів. Хіба можна не відчути себе щасливим, коли сидиш у колі близьких з чашкою гарячого чаю та шматочком пирога у руці? Пропонуємо кілька простих і цікавих рецептів пирогів з сезонними фруктами, а саме - з яблуками.
ДУЖЕ ПРОСТИЙ ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ
Сьогодні у нас пиріг - чудове і затишне поєднання кориці та яблук. Особисто для мене ця комбінація просто чарівна та мега осіння! Пиріг дуже простий, тому раджу приготувати для домашнього чаювання:
на пиріг 24-26 см
тісто:
150 вершкового масла
1,5 склянки борошна
3 ст. л. сметани
1/2 ч. л. розпушувача
2 ст. л. цукру
дрібка солі
начинка:
7-8 яблук
1/2-2/3 склянки цукру (за смаком)
1 ч. л. кориці
70 г вершкового масла
сік 1/2 лимона

Холодне масло натираємо на крупній тертці та розминаємо в крихту з борошном. Додаємо сметану, сіль, цукор і розпушувач. Всі інгредієнти добре розминаємо та замішуємо тісто. Сформувати кулю, накрити плівкою і відправити в холодильник на 1 годину.
За цей час яблука очистити та нарізати скибочками. Щоб фрукти не потемніли полити соком половини лимона.
Тісто розкачати і покласти у змащену форму. Викласти на тісто яблука, присипати цукром і корицею. Пиріг відправити у розігріту до 180 С духовку на хвилин 30-40 (до м'якості яблук і золотавого кольору тіста). За бажанням можна за 5 хвилин до готовності розкласти зверху на пирозі шматочки вершкового масла.
Подавати пиріг з міцним чаєм чи, наприклад, з ванільним морозивом. Загалом це вже тонкощі, головне що пиріг є, а як його подати і з чим їсти, гадаю, розберетеся)))
ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ З ПУДИНГОМ І БІЛИМ ВИНОМ

Сьогодні у нас за програмою ремейк старенького, але такого чудового домашнього пирога - вишуканого та елегантного!!! Чарівний пиріг з білим вином для рідних і коханих:
на форму 24 см
для пісочного тіста:
250 г борошна
1 ст. л. цукру
дрібка солі
1 жовток
135 г вершкового масла
для начинки:
1 пакетик ванільного пудингу
350 мл білого сухого вина (у мене G7 Sauvignon Blanc)
3 ст. л. цукру
ваніль
800 г яблук
1 білок
абрикосовий джем/мед для змащування
Муку змішати з цукром і сіллю, додати холодне масло і розтерти його до стану крихт. Додати жовток і за необхідності кілька ложок холодної води. Швидко замісити тісто, скачати його в кулю і, загорнувши в плівку, прибрати до холодильника на 30 хвилин.
Духовку розігріти до 180 С, тісто викласти у форму, попередньо розкотивши. Накрити тісто папером для випікання і насипати зверху горох/квасолю або інший гніт. Поставити форму в духовку на 10-13 хвилин.
Порошок для пудингу розвести у вині, додати ваніль з цукром і варити, помішуючи, до закипання та загусання. Зняти з вогню.
Яблука очистити, половину нарізати кубиками, а половину - пластинками, і скропити лимонним соком щоб уникнути потемніння. Додати білок.
Яблука, нарізані кубиками, змішати з пудингом і білком. Викласти начинку на корж, а зверху розподілити яблука нарізані пластинками. Випікати 40 хвилин.
Поверхню змастити джемом або рідким медом. Дочекатися поки пиріг охолоне і можна подавати до столу!!!
ЗАКРИТИЙ ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ З ГОРІХАМИ

Яблучних пирогів не буває багато! Всі вони по-своєму гарні. Наприклад, цей пиріг просто тане у роті! А який у нього аромат!!! Дуже рекомендую приготувати:
на пиріг 22 см
200 г вершкового масла
250 г борошна
2 жовтки
2 ст. л. цукру
2 ст. л. горілки
5-6 зелених яблука
4-5 ст. л. цукру
щіпка кориці
1 ч. л. ванільного екстракту
цедра 1 лимона
сік 1/2 лимона
жменя мелених горіхів
+100 г цукрової пудри
2 ст. л. яблучного лікеру або іншого алкоголю
Готуємо тісто - масло подрібнити з борошном в крихту, додати решту інгредієнтів і швидко вимісити. Скачати тісто в кулю і поставити на 1 годину в холодильник.
Яблука очистити і нарізувати кубиками, додати всі інші інгредієнти і перемішати.
Тісто розділити на 2 частини (2/3 і 1/3). Розкачати більший шматок за розміром форми, враховуючи бортики. Покласти тісто у форму.
Зверху посипати тісто горіхами (не скупіться). На горіхи викласти яблучну начинку. Розрівняти.
З тіста, що залишилося, розкачати коло діаметром форми. Викласти тісто на пиріг і защипнути краї. З обрізків, як я, можете зробити якусь прикрасу. Зробити в пирозі кілька проколів ножем, щоб пара могла виходити вільно.
Випікати пиріг при 180 С хвилин 40 - до золотавого кольору.
Дати пирогу охолонути хвилин 10, потім обережно вийняти з форми - краще використовувати роз'ємну.
Змішати цукрову пудру з алкоголем і полити пиріг сиропом.
Подавати до столу - він чудовий як в теплому, так і в охолодженому вигляді!
Останні новини Чернігівщини
На Чернігівщині тривають пошуки зниклого неповнолітнього Ростислава Полєхіна 07:59
До пошуків 17-річного Ростислава Полєхіна максимально задіяні всі служби поліції Чернігівщини, працівники ДСНС, нацгвардійці, водолази, кінологи зі службовими собаками, громадськість. Для розшуку використовуються безпілотні літальні апарати та спецтехніка.
19 листопада: цей день в Україні і світі 07:58
День 1365 Російська агресія - Day 1365 Russian aggression
Бібліотеки Чернігівщини розвивають цифрову грамотність: відбулися онлайн-тренінги для координаторів Хабів цифрової освіти 11:13
У Чернігівській області триває системна робота з розвитку цифрової грамотності населення. Протягом двох тижнів відбулися два п’ятиденні онлайн-тренінги для координаторів Хабів цифрової освіти – бібліотекарів, які щодня допомагають мешканцям громад опановувати цифрові навички, користуватися сервісами та впевненіше почуватися в інформаційному суспільстві.
Троє вчителів із Чернігівщини потрапили до короткого списку національної премії «Вчитель року 2025» 11:11
Троє педагогів із Чернігівщини стали фіналістами національної премії Goncharenko Centre’s Teachers Award, за результатами якої буде обрано «Вчителя року 2025». До короткого списку увійшли Світлана Петренко із Чернігова, Оксана Махлай із села Шатура, Ніжинського району та Яна Сташенко із Ніжина.
Народовладдя в дії: громади мають затвердити Статути до кінця 2026 року – підсумки вебінару від “Спілки Ініціатив Чернігівщини” 11:07
13 листопада відбувся вебінар "Статути територіальних громад: впровадження форм участі в контексті законодавства про народовладдя", організований об'єднання «Спілка Ініціатив Чернігівщини» спільно з Чернігівською ОВА.