Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:49:10

Щоб "тихе полювання" було в задоволення

19.10.2019   09:39Агенцiя

Осінь – чудова пора для збирання грибів. Щоб зробити це хобі цікавим і головне – безпечним, варто дотримуватись правил, які допоможуть не лише зробити відвідування лісу приємним, а й зберегти здоров’я.

Отож під час «тихого полювання» слід пам’ятати:
    можна і потрібно збирати тільки добре знайомі гриби, керуючись першим правилом грибника: не впевнений – не бери; гриби, які викликають у вас сумніви, покажіть досвідченому грибникові;
    ніколи не пробуйте гриби на смак, навіть якщо ви переконані, що вони їстівні;
    не збирайте перезрілі, в’ялі, зіпсовані або пошкоджені гриби: вони здатні накопичувати небезпечні речовини і викликати отруєння;
    складайте гриби у добре провітрювану тару: у відрах чи пластикових пакетах вони «згорають»;
    уникайте грибних місць, розташованих поблизу екологічно забруднених районів, як-то сміттєзвалища, токсичні виробництва, ділянки поблизу автомагістралей або з підвищеним радіаційним фоном;
    щоб не пошкодити грибницю, не зривайте гриби, а зрізайте їх ножем біля основи ніжки;
    ніколи не шукайте гриби у високій траві, лісовій гущавині і затінених місцях: це будуть марно витрачені сили, нерви і час.

Свіжозібрані гриби необхідно обробити максимально швидко, адже вони здатні за короткий час зіпсуватися. «Трофеї», зібрані у суху погоду, зможуть лежати без шкоди для смакового і поживного складу без холодильника не більше 6 годин. Вологі гриби, зрізані під дощем, необхідно почистити і обробити відразу після повернення додому, не залишаючи до завтра. Насамперед необхідно братися за губчаті різновиди: підберезники, підосичники, маслюки, моховики, польські та білі. Якщо залишити їх на потім, поживна м’якоть швидко почорніє і зіпсується, а відтак буде непридатною для вживання і може завдати непоправної шкоди  організму.

А ще, вирушаючи до осіннього лісу на «тихе полювання», не забувайте, що вас також можуть «вполювати»: восени у лісових масивах знову активізуються кліщі, чиї укуси часто призводять до таких небезпечних захворювань, як хвороба Лайма чи енцефаліт.

Щоб уберегтися від шкідливих членистоногих:
    одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, щоб можна було легко помітити кліщів, що повзають;
    під час прогулянки оглядайте себе і оточуючих кожні 2 години, особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, вкриті волоссям, повторіть огляд і після повернення з лісу;
    вдома ще раз перевірте, чи не потрапили кліщі на ваш одяг, огляньте домашніх улюбленців, з якими були на природі, зверніть увагу також на принесені з лісу «гостинці» - букети з рослин або листя.

Якщо ж вам не вдалося уникнути укусу кліща, зверніться до лікаря-інфекціоніста щодо проведення профілактичного лікування. Слідкуйте за самопочуттям і щоденно вимірюйте температуру тіла протягом двох тижнів. Якщо вона підвищуватиметься, а місце укусу буде почервонілим і припухлим, негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області нагадує: дотримання елементарних правил поведінки на природі, зокрема під час відвідин лісових масивів, дозволить поєднати корисне із приємним і зберегти здоров’я.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини