Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:27:35

Звички, які ми помилково вважаємо корисними для здоров’я

29.09.2019   11:18Агенцiя

Існує чимало правил, які ми дотримуємося або намагаємося дотримуватися, щоб підтримувати здоров’я або схуднути. Однак деякі з них на перевірку виявляються марними або навіть шкідливими для організму.

Дізнайтеся більше про звички, які варто переглянути, щоб вирішити, чи дійсно вони вам потрібні.

П’ємо воду з лимоном, щоб схуднути

 

Прискорення метаболізму і спалювання жиру — ці властивості приписуються воді з часточкою лимона, яку варто випивати щоранку і бажано протягом дня. Але гастроентерологи кажуть про те, що з лимоном або без, вода залишається водою, тобто напоєм без калорій. Спалювати і метаболізувати нічого. Є можливість витратити небагато калорій, якщо вода буде прохолодною, проте це ніяк не залежить від того, чи буде в ній лимон чи ні.

Вода дає необхідне зволоження, щоб наші органи працювали нормально. Об’єктивний фактор «схуднення»: регулярне споживання води сприяє наповненню шлунка, а значить, ваш мозок перестає думати про їжу, але сам лимон чарівним чином не спалює жир. Проте з ним в організм може надходити невелика кількість вітаміну С. Крім того, деякі люди можуть випити більше рідини, якщо вона має смак.

 

Виключаємо глютен, тому що «це шкідливо»

Розмови про шкідливий вплив глютену на організм пов’язані із захворюванням під назвою «целіакія». Це абсолютна непереносність глютену, і страждає цим захворюванням близько 1% всіх жителів Землі. Існує також стан, при якому глютен може негативно впливати на організм — це алергія, яку він може спровокувати, як і будь-який інший харчовий білок. І ще один стан, який зазначають лікарі, — це чутливість до глютену, коли, вживаючи його, людина постійно відчуває біль в області кишківника, страждає від здуття, схильна до головних болів і болів у суглобах.

Негативний вплив глютену на здорових людей не доведено, до того ж лікарі відзначають, що, крім глютену, люди часто відмовляються від цільнозернової їжі, яка необхідна організму, якщо немає протипоказань. Лікарі пов’язують зменшення загальної тривалості життя зокрема і через нестачу потрібної кількості цільнозернових продуктів у раціоні.

Уникаємо жирів заради стрункості

Жир в продуктах підсвідомо сприймається як щось погане. Але відмова від продуктів з нормальною жирністю може послужити погану службу. Так, насичені жири і трансжири, варто виключити з раціону — майонез, кондитерські вироби, маргарин та інші подібні продукти, які не принесуть клітинам нічого хорошого. Але і мононенасичені, і поліненасичені жири потрібно обов’язково включати в раціон: це сир, горіхи, жирна риба, рослинні олії, молочна продукція.

Відомо, що дієта з низьким змістом жирів і присутність в раціоні знежирених продуктів уповільнюють метаболізм. І роблячи вибір на користь того чи іншого продукту, потрібно звертати увагу не на його жирність, а на калорійність та кількість з’їденого. Дієтологи також відзначають, що продукти з написом «знежирений» ми готові споживати в більшій кількості.

Бігаємо, тому що це корисно для здоров’я

Людям, які рідко або нерегулярно займаються спортом, лікарі рекомендують починати не з бігу, а з швидкої ходьби. Раптове захоплення бігом може бути небезпечним для здоров’я непідготовленої людини, особливо якщо є зайва вага. Проблеми з суглобами, потовщення стінок серця, негативний вплив на міжхребцеві диски — такі проблеми можуть виникнути при зловживанні бігом. Навіть якщо ви достатньо треновані, не рекомендується бігати більше ніж 50 хвилин на день.

Вживаємо пробіотики, забуваючи про пребіотики

Ці два поняття часто плутають, однак потрібно запам’ятати наступне.

Пробіотики — це живі організми, які формують мікрофлору кишківника, протидіючи шкідливим мікроорганізмам і зміцнюючи імунітет. Це різні біфідо — і лактобактерії. Їх чисельність можна заповнити, вживаючи кисломолочні продукти та продукти природного квашення — квашену капусту, огірки.

Пребіотики — це хімічні сполуки, компоненти їжі, які не переварюються, не засвоюються, але ферментуються мікрофлорою товстого кишківника людини та стимулюють ріст і життєдіяльність пробіотиків. Містяться в таких продуктах, як банани, томати, цільнозернові продукти, цикорій і так далі.

Вони працюють разом, тому, щоб мікрофлора кишківника була в нормі, потрібно підтримувати цей баланс.

Використовуємо цукрозамінники замість цукру

При вживанні цукрозамінників організм втрачає запаси аденозинтрифосфорної кислоти — основного джерела енергії. Концентрація глюкози в клітинах знижується, адже зазвичай організм поповнює її запаси саме цукровмісними продуктами і самим цукром. Цей дефіцит призводить до зниження синтезу важливих речовин, які необхідні для правильної роботи головного мозку і центральної нервової системи людини.

Замінюємо кокосовою олією інші олії

Кокосова олія — один з найпопулярніших суперфудів останніх років, їй приписують вплив на швидкість метаболізму, здатність зниження поганого холестерину. Однак, згідно з дослідженнями, кокосове масло потрібно вживати з обережністю.

Вчені кажуть, що корисність кокосової олії залежить від того, що саме ви замінюєте в раціоні. Якщо мова йде про вершкове масло, то кокосова олія може володіти нейтральним ефектом або незначно знижувати рівень поганого холестерину. Якщо ж ним замінити всі рослинні олії в раціоні, то рівень поганого холестерину значно зросте. Тобто корисність кокосової олії сильно перебільшена, а низькі показники серцево-судинних захворювань у країнах, де кокосове масло природно поширене, можуть залежати і від інших факторів — способу життя, вітамінів, екології.

джерело

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини