Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:38:19

Цікаві факти про бібліотеки

29.09.2019   11:10Агенцiя

Пропонуємо вам найцікавіші факти про бібліотеки світу

1. Одна з найзнаменитіших античних бібліотек – Александрійська - заснована на початку III століття до нашої ери. В елліністичному світі вона була центром освіти і науки. В її фондах знаходилося близько 750 тис. згортків. Понад півтори тисячі років тому вона була зруйнована, існує безліч версій відносно того, як же це сталося. Найпопулярніша з них свідчить про те, що бібліотека була спалена під час захоплення Александрії турками-османами.

2. На початку XXI століття унікальне книгосховище, що стало легендою, було відновлено зусиллями низки країн. Зараз це головна бібліотека Єгипту, культурний центр, розташований на березі Середземного моря у місті Александрія. Бібліотека одночасно є й меморіалом Александрійської бібліотеки, загубленої в давнину, і сучасним центром науки і освіти.      

3. У Середні віка  в монастирях існували бібліотеки, при яких діяли скрипторії (майстерні по переписуванню рукописів). З винаходом Іоганном Гутенбергом у XV столітті книгодрукування кількість бібліотек стала збільшуватися, а в новий час - з поширенням грамотності підвищилася і кількість відвідувачів бібліотек.

4. Найзагадковіша бібліотека в історії - це легендарна бібліотека Івана Грозного. Це колекція книг і документів, останнім власником якої ймовірно був Іван IV. За однією з версій, бібліотека була їм захована. Її пошуки  ведуться вже кілька століть, однак вона досі не знайдена.

5. Однією з найбільших бібліотек за всю історію людства є Бібліотека Конгрессу США у Вашингтоні. Бібліотека налічує більше 75 млн найменувань, включаючи книги, фотографії, записи, музичні композиції. Бібліотека відкрилася у 1800 р. із загальною вартістю книг у 5 тис. доларів. Для перевезення комп'ютерного парку бібліотеки знадобилось би 75 вантажівок. На побіжний перегляд кожного з примірників зберігання бібліотеки  довелось би затратити 137 років життя без сну та відпочинку.

6. Найбільшою електронною бібліотекою на сьогоднішній день є Всесвітня цифрова бібліотека. Її урочисте відкриття відбулося 21 квітня 2009 р. Засновником цього глобального проекту стала Бібліотека Конгресу США. Учасниками міжнародного проекту є національні книгосховища й архіви різних країн. Завдяки цій унікальній бібліотеці мільйони людей   можуть отримати безкоштовний доступ до скарбів культури та архівів різних країн світу 7 мовами.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини