Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 15 серпня, 17:42:22

Чай зі смаком осені. 10 дивовижних фактів і 5 простих рецептів смачного осіннього чаю

29.09.2019   10:48Агенцiя

Спекотні літні дні несподівано змінилися на осінню прохолоду. Ще вчора, змагаючись зі спекою, ми поглинали в неймовірних кількостях холодні напої, про які зараз навіть думати не хочеться.

Проте, дуже хочеться забратися з ногами в затишне м'яке крісло з чашкою чудового гарячого чаю. Якщо ви любите чай так же сильно, як його любимо ми, то наша сьогоднішня добірка - для вас.

1. Найдорожчий чай у світі - це китайський сорт з красивою назвою "Так Хун Пао", що в перекладі означає "Великий Червоний Халат". Його збирають всього півкілограма на рік, а вартість може доходити до 70 000 доларів за стограмову упаковку. Цікаво було б його спробувати.

2. Якщо ви думаєте, що чорний та зелений чай - це дві різних рослини, то ми змушені вас розчарувати. Листя і для одного, і для іншого збирають з одних кущів, які називаються камелія китайська. Відрізняються вони тільки ступенем окислення або, кажучи по-науковому, ферментації. Для приготування зеленого чаю листя не окислюються або окислюються слабо, а от для чорного - ферментуються протягом декількох тижнів.

3. Були часи, коли в чай додавали не цукор, а сіль.

4. Цікаво, що в японській мові для слів "чай" і "вія" використовується один і той же ієрогліф. Просто існує легенда, що перше чайне дерево проросло із повік молодого Будди, який відрізав свої повіки і закопав їх у землю, щоб не спати під час нічних медитацій.

5. У Сибіру в XIX столітті можна було розплачуватися навіть не облігаціями, а спресованими чайними брикетами. Уявляєте собі цей ринок? "Скільки коштує ваша коза?" - "Хочу два кілограми чаю, але поступаюся, домовимося".

6. Якщо вам доведеться пити чай в Узбекистані, і господар дому наллє вам чаю на дні піали, не поспішайте ображатися або звинувачувати його у скупості. За узбецькою чайною традицією чим більше господарі поважають гостя, тим менше чаю йому наливають.

7. Чай здатний вбирати запахи навколо себе. Ось порада для видалення запахів їжі з ваших рук: помийте руки чаєм і будуть видалені всі запахи з ваших пальців, цей спосіб прекрасно працює навіть із запахом риби!

8. Професійно ворожать не тільки на кавовій гущі, а, виявляється, ще й на чаї. І ворожіння на чаї навіть має спеціальну назву - тассеологія або тассеографія.

9. Чай містить безліч антиоксидантів, при помірному споживанні покращує імунну систему, допомагає у профілактиці раку та серцево-судинних захворювань.

10. Лише уявіть собі, за одну секунду на Земній кулі випивається трохи більше двох мільйонів чашок чаю. То може й Ви зараз сидите з чашечкою улюбленого чаю?

Рецепти смачного осіннього зігріваючого чаю:

Імбирний чай
1 апельсин
1 лайм
2 см кореня імбиру
400 мл води
2 ст. ложки меду
1 ч. ложка сухої м'яти

Імбир очистити і натерти на дрібній тертці. Додати м'яту і дати настоятися 5-7 хвилин. Влити сік апельсина, лайма, додати мед і перемішати.

М'ятний чай
2 ч. ложки чорного чаю
1 ч. ложка зеленого чаю
1 ч. ложка сухої м'яти
2 скибочки очищеного апельсину
2 скибочки очищеного лимона
Цукор - за смаком
Вода - 400 мл

У чайник для заварювання всипати чорний і зелений чай, м'яту, залити окропом. Нарізані лимон і апельсин посипати цукром і добре розім'яти ложкою, щоб виділився сік. Додати в чай і дати настоятися протягом 10 хвилин.

Журавлинний чай
200 г журавлини
½ склянки цукру
1 апельсин
400 мл води
2 ч. ложки чорного чаю
Кориця, гвоздика - за смаком

Вимиту журавлину перетерти через сито або подрібнити у блендері. Отримане пюре залити склянкою окропу, додати апельсиновий сік, цукор, корицю і дати настоятися протягом 20 хвилин. Заварити чорний чай, використовуючи воду, що залишилася. Змішати чай з журавлино-фруктовим настоєм.

Чай по-англійськи
1 ч. ложка чорного чаю
1 склянка молока
1 яєчний жовток
1 ч. ложка меду

Молоко довести до кипіння (але не кип'ятити), залити ним чайне листя і дати настоятися протягом 5 хвилин. У чашці розтерти жовток з медом до однорідності, влити чай і перемішати.

Чай з шипшиною
200 г сушеної шипшини
2 ч. ложки чорного чаю
2 ст. ложки цукру
1 л води
Апельсинова цедра
Мед - за смаком

У каструльці або сотейнику закип'ятити воду, додати цукор, ягоди шипшини і варити протягом 5-10 хвилин. У великий чайник покласти чайне листя і залити його отриманим відваром. Додати апельсинову цедру і настоювати 15-20 хвилин. Процідити через сито, підігріти і подавати теплим, за бажанням додавши мед.

 

Останні новини Чернігівщини

З державного бюджету упереджено стягнення понад 1 мільйона гривень

З державного бюджету упереджено стягнення понад 1 мільйона гривень 14:53

Органами прокуратури області проводиться системна робота, спрямована на недопущення порушення інтересів держави у ході розгляду судами справ за позовами інших осіб.

Поліція затримала водія, який напідпитку збив двох дівчат і втік

Поліція затримала водія, який напідпитку збив двох дівчат і втік 14:48

Співробітники Прилуцького відділу поліції затримали чоловіка, який сів п'яним за кермо Форда, збив на пішохідному переході двох дівчат 20-ти років та ще й намагався втекти разом зі своїм пасажиром.

Чернігів: на перехресті Доценка/Космонавтів з 17 серпня - дорожні роботи з перекриттям руху автотранспорту

Чернігів: на перехресті Доценка/Космонавтів з 17 серпня - дорожні роботи з перекриттям руху автотранспорту 14:42

У Чернігові з 8.00 год. 17 серпня по 22.00 год. 4 вересня на перехресті вул.Доценка та вул.Космонавтів проводитимуть комплекс ремонтних робіт. На цій ділянці відповідно до проєктного рішення облаштовуватимуть, зокрема, круговий рух автотранспорту.

Зафіксовано 20 нових випадків захворювання COVID-19

Зафіксовано 20 нових випадків захворювання COVID-19 14:40

За інформацією Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА станом на 11 годину суботи 15 серпня в області виявлено 20 нових випадків COVID-19.

“Jazz-Куліса vol.XIV” – повтор на прохання глядачів

“Jazz-Куліса vol.XIV” – повтор на прохання глядачів 11:39

14 серпня джаз-бенд “BissQuit” і Анастасія Міляєва знову представили глядачам проєкт “Jazz-Куліса vol.XIV”.