Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:05:57

23 вересня - День осіннього рівнодення

23.09.2019   07:49Агенцiя

День осіннього рівнодення - це день астрономічного початку осені. У цей день вересня Сонце сходить точно в точці сходу і заходить точно в точці заходу Землі. Ми маємо можливість спостерігати, що воно знаходиться під і над горизонтом однаковий час, тобто день дорівнює ночі.

Дати та час моменту нового сонцестояння і рівнодення варіюються в межах одного дня. Особливо це стосується літнього сонцестояння в червні 20 - 21 числа, зимового в грудні 21 - 22 числа і осіннього рівнодення в вересні - в діапазоні 22 - 23 числа. Березневе весняне рівнодення в північній півкулі, коли Сонце переходить з південної півкулі в північну, частіше починається і відбувається в одну й ту ж саму календарну дату - 20 березня, але в різний астрономічний час. У південній півкулі воно вважається осіннім, а вересневе навпаки - весняним. З часів Нікейського собору датою весняного рівнодення вважалося 21 березня, тому що це був 12 день до квітневих календ (початку дня нового місяця в давньоримському календарі). Останній раз в нашому столітті, наприклад, весняне рівнодення випадало на 21 березня в 2007 році.

Період, коли день стає коротшим за ніч, триває від дня осіннього до дня весняного рівнодення, а явище рівнодення відбувається, коли центр нашого небесного світила - Сонця, в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор, своєрідне велике коло небесної сфери, площина якого перпендикулярна осі світу і збігається з площиною земного екватора. Він є основою екваторіальної системи небесних координат.

Нагадаємо, що весняне й осіннє рівнодення в науці вважаються астрономічним початком однойменних пір року. Проміжок між двома однойменними рівноденнями називається тропічним роком. Цей рік прийнято для вимірювання часу і становить приблизно 365,2422 сонячних діб, тому рівнодення припадає на різний час доби, пересуваючись вперед щоразу майже на 6 годин.

Цікавий факт, що в найближчі 100 років найраніші рівнодення будуть в 2096 році, а саме - весняне 19 березня в 14 годин 7 хвилин і осіннє - 21 вересня о 22 годині 58 хвилин. На найближчі 400 років це стане рекордом раннього рівнодення. Найбільш пізні будуть в 2103 році: весняне - 21 березень о 6 годин 27 хвилин і осіннє 23 вересня в 15 годин 28 хвилин.

В 2019 році День осіннього рівнодення припадає на 23 вересня.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини