Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:23:41

12 звичок, з якими варто попрощатись

22.09.2019   20:21Агенцiя

Гігієна – один із найважливіших аспектів життя сучасної людини. Після душу ми вішаємо губку на гачок і бризкаємось антиперспірантом. А тим часом ці, на перший погляд, нешкідливі звички завдають нам шкоди.

Ми з’ясували, які гігієнічні звички завдають нам шкоду.

1. Занадто часто використовувати ароматичні бомбочки для ванни

Один з найбільш токсичних інгредієнтів в складі бомбочки – ароматичні домішки. До 95% подібних домішок виготовляються з нафти, при цьому частина з них впливає на гормональний фон. Особливо ж потрібно остерігатися в складі ацетальдегіду: він вважається небезпечним канцерогеном і може негативно впливати на дихальну і нервову системи, а також на нирки.

2. Наносити парфуми на спідню білизну

Найчастіше подразнення на шкірі в інтимних місцях є симптомом контактного дерматиту. На це можуть бути різні причини. Як правило, це пральний порошок або синтетичний матеріал. До факторів ризику відноситься і використання парфумерії. Лікарі категорично не радять бризкати на білизну парфумами.

 

3. Часто застосовувати зволожуючі креми або маски

Простий спосіб зрозуміти, чи багато ви використовуєте зволожуючого крему, – це простежити, на скільки часу вистачає тюбика. Якщо на декілька місяців, то все в порядку. А якщо на кілька тижнів, то варто скоротити використання подібних засобів.

Є й непрямі ознаки перезволоження шкіри – забиті пори, жирний блиск і поява прищів (за умови що раніше їх не було). Якщо користуватися кремом занадто часто, природні механізми зволоження згодом прийдуть у непридатність.

В середньому фахівці рекомендують використовувати крем 1 раз вранці і 1 – ввечері, якщо шкіра суха. В інших випадках буде достатньо 1 разу.

4. Чистити зуби одразу після їжі

 

Парадокс, але відразу після їжі чистити зуби небажано. Особливо якщо у вашому меню були кислі продукти або сік. Справа в тому, що кислота вступає в реакцію із зубною пастою – і разом вони суттєво руйнують емаль. Тому з чищенням за допомогою пасти та щітки краще почекати годину або й дві, але користуватися зубною ниткою не забороняється.

5. Користуватися антибактеріальним милом

У милі може міститися триклозан, який здатний змінювати рівень тестостерону і гормонів щитоподібної залози. А у великих кількостях ця речовина викликає неконтрольований ріст клітин, включаючи ракові.

Триклозан є майже в 75% антибактеріальних мил, а також у миючих засобах та деяких зубних пастах. Препарат офіційно заборонений в Канаді і США, оскільки виробники косметики не змогли довести його безпеку.

6. Використовувати скраб і губки для тіла

 

Вважається, що використання скраба завдає більше шкоди, ніж користі. Видаляючи верхній шар омертвілої шкіри, ми знищуємо природний захисний бар’єр між епітелієм і зовнішнім середовищем. Це допомагає прибрати жирний блиск, але парадокс полягає у наступному: якщо захисного шару немає, то шкіра починає активно виробляти сало, що в кінцевому рахунку робить її ще більш жирною.

Схожа ситуація складається з губками для миття тіла: якщо ви схильні до алергії або маєте проблемну шкіру, то краще митися руками. Губку в цьому випадку має сенс використовувати тільки для важкодоступних місць на кшталт спини.

7. Зберігати губки для миття в сирому місці

Волога губка – розсадник бактерій в будинку. Крім того, якщо її зберігати у ванній, то на ній може утворитися цвіль. Використання такої губки здатне призвести до подразнення шкіри і прищів.

Ідеальний спосіб запобігти наслідкам – зберігати губку в сухому провітрюваному місці або ж користуватися щітками, які висихають набагато швидше. Не зайвим буде й прання у машинці – дерматологи радять робити це раз на 3-4 дні.

8. Віддавати перевагу дезодорантам у вигляді спрея

Основна небезпека спреїв в тому, що ми їх вдихаємо. З можливих наслідків: нудота, напади задухи, алергія, розвиток астми.

Незважаючи на те що на багатьох балончиках написано, що їх розпорошення в тісних приміщеннях неприпустимо, ми все ж не виходимо на відкритий простір. Краще використовувати звичайний роликовий або сухий антиперспірант, якщо можливості розпорошувати спрей так, як зазначено в рекомендаціях, у вас немає.

9. Постійно використовувати щоденні прокладки

Перш за все лікарі рекомендують обирати прокладки без ароматизаторів: вони не подразнюють чутливу шкіру. Також встановлено, що щоденне використання прокладок сильно збільшує ризик виникнення молочниці. Якщо ж, в силу обставин, носити щоденки все-таки потрібно, то варто їх частіше міняти протягом дня, а на ніч знімати.

10. Спринцюватися

Хоча мода на спринцювання зійшла нанівець, багато жінок продовжують самовільно “призначати” собі цю процедуру з застосуванням різних лікарських трав. Так, в США цим займається кожна 5-а. Проблема в тому, що лікарський розчин порушує природне внутрішнє середовище, яке в нормі захищає від інфекцій.

11. Вищипувати волоски у носі

Функція волосків – фільтрувати повітря і не давати твердим частинкам потрапляти всередину організму. Вищипування волосків може привести до 2-х неприємних наслідків:

  • Якщо ви висмикнули волосся, то на його місці утворюється маленька ранка, куди можуть потрапити бактерії – і ранка запалиться.
  • Фільтрація повітря буде вже не такою ретельною – всередину почнуть потрапляти чужорідні елементи.

Ідеальне рішення косметичної проблеми волосків, що стирчать – використання триммера або хоча б манікюрних ножиць.

12. Мити голову, нахилившись над ванною

Коли волосся лежить природно і вільно, менше шансів, що воно буде пошкоджене. Це стосується не тільки повсякденних зачісок, а й того, як ми моєму голову. Перукарі не рекомендують мити волосся, нахилившись над ванною, краще це робити стоячи.

джерело

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини