Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 10:14:54

"Сільський карнава" - яскрава візитівка Коропського краю

29.07.2019   16:58Агенцiя

Давня традиція проводити Свято-Миколаївський ярмарок у Коропі відновилася в 2001 році. Це яскраве карнавальне дійство щороку приваблює тисячі гостей з різних регіонів України. Свято вже стало візитівкою не лише Коропщини, а й Сіверщини.

Але чому Миколаївський ярмарок проходить у липні? За легендою, свято пов’язане з чудотворною іконою Святителя Миколая з Пустинно-Рихлівського монастиря, яка в 1848 році нібито зупинила епідемію холери.

Тому зазвичай ярмарок починається з хресної ходи й молебню. Цього року на свято завітали поважні гості: діючі й колишні народні депутати, голова правління товариства «Чернігівське земляцтво в Києві» Віктор Ткаченко, почесні громадяни Коропського краю й селища (серед них - народний художник України В.Ковтун), представники місцевої влади з Буковини. Одне слово, приємних несподіванок і сюрпризів було чимало.

Після урочистої частини розпочався парад, в якому взяли участь  16 старостинських округів та одна сільська рада, – саме цей момент ярмарку, напевно, приваблює найбільше гостей. Впродовж години центральною площею Коропа в образах історичних та казкових героїв крокували представники громад – діти, молодь і літні люди, відбувалися міні-вистави та музичні номери. Не обійшлося без традиційних персонажів: гетьмана Ігнатовича та баби Калачихи. А далі гості побачили справжнього «султана» зі своїм гаремом, жителів підводного царства на чолі з самим Водяником, веселих кухарів і бджолину родину. Кожна громада намагалася виділитися яскравими костюмами й креативним задумом. «Вишенькою та тортику» став білий лімузин, у якому виїхали представники Атюші.

Як і було заплановано, далі відбувся фестиваль рибної юшки (за словами Віктора Журавля, кожна з місцевих господинь знає не менше 100 рецептів приготування рибних страв!) та свято козацького кулешу. Гостинні курені пригощали гостей різними смаколиками та дивували традиціями, барвистими рушниками, колоритними фотозонами. Дивовижні аромати кружляли у повітрі, і всі бажаючі могли скуштувати вареники зі шкварками, м'ясні рулети, домашню ковбаску та кров’янку, деруни та солодкі млинці. Не відмовлялися й продегустувати «Хріновуху», «Медовуху», «Калганівку», вишневі, чорничні та малинові настоянки та інші напої.

Серед інших родзинок свята: фестиваль фарб, фаер-шоу та змагання силачів. Порадували присутніх своїми виступами переможець конкурсу «Голос країни» Іван Ганзера, місцевий фольклорний ансамбль з села Курінь і київський вокально-хореографічний ансамбль «Україночка». А на Алеї майстрів у цей час можна було придбати дивовижні прикраси, вишиванки та рушники, корисні побутові речі та вироби, колоритні сувеніри, картини місцевих художників. Серед учасників ярмарку були підприємці чи не з усіх куточків України.

Коропський Свято-Миколаївський ярмарок – це дійсно місце зустрічі родичів, кумів, друзів, однокласників. Тут можна і поспілкуватися, і розважитися. Щороку свято відвідують 10-15 тисяч гостей. Але головна мета свята, за словами Віктора Журавля, – популяризація рідної Коропщини та народної культури. Саме на таких заходах об’єднуються представники різних поколінь, гуртуються громади, зберігаються і відтворюються українські  традиції», -  зазначив  голова Коропської  ОТГ під час спілкування з журналістами. - Хто хоч раз побував у нас на ярмарку, обов’язково захоче приїхати знову, привезти рідних, друзів. Тому запрошую всіх, у нас є, чим вас здивувати!»

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.