Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:03:16

Ворожіння на Купала: на вінках, багатті, квітах та тінях

23.06.2019   09:01Агенцiя

День Івана Купала щорічно святкується із 6 на 7 липня й, хоч християнська церква засуджує всілякі ворожіння — українці продовжують звичаї предків та наповнюють магічну ніч своїм сенсом.

І справді, на Івана Купала ворожити не варто, але от на Купала (Купайла) можна. Це свято, насправді, має припадати на час літнього сонцестояння. У 2019 році воно припадає в ніч із 21 на 22 червня. Та про походження Дня Купала ми розповіли окремо. У цій добірці ж підготували найцікавіші ворожіння до давнього українського свята:
Як ворожити на Купала: 9 різних способів

Робити це обов’язково вночі. Вважається, що ніч із 21 на 22 червня магічна. Усі духи землі, води, вогню — говорять із людьми. А ворожіння — це кращий спосіб побудувати з ними зрозумілий діалог. Не слід у цю ніч спати, адже є багато способів визначити свою долю:

1. Ворожіння з багаттям. Закохані, які хотіли зберегти свою пару — стрибають разом через багаття. Чоловіки стрибають окремо, щоби стати сильними та хоробрими, а жінки — щоби бути гарними. Чим вище стрибнути, щоби полум’я не дістало ніг — тим кращим буде успіх у загаданих справах.

2. Ворожіння з вінком
. Напередодні свята Купайла — дівчата збирали польові та лісові квіти, плели з них вінок. А в день свята пускали його по воді й ворожили на долю чи судженого. Перша прикмета стосувалася загаданого бажання: якщо вінок поплив далеко, то бажання здійсниться, а як швидко прибив до берега, то ні.

Друга прикмета про судженого: вінок пішов одразу на дно — значить коханий не любить; вінок прибився швидко до берега й не відплив — значить весілля буде ще не скоро; а, як попрямував до іншої сторони берега — чекай чоловіка з далеких країв; якщо вінок колихається зі сторони в сторону — доля буде нещаслива, чоловіки лиш стануть морочити голову й обманювати; а, як швидко попрямував за течією — скоро буде весілля.

Ще кажуть, що, як дуже хочеш вийти заміж — треба вплести у вінок багато красивих стрічок і пустити його на воду. Русалки заберуть прикрасу собі, а на знак вдячності підберуть тобі нареченого.

3. Ворожіння на свічці. Треба взяти церковну свічку, покришити та покласти у велику ложку. Окремо взяти чашку з холодною водою. Розтопити віск над купальським багаттям, а потім вилити з ложки в чашку. Віск швидко застигне і прийме специфічну форму. Вийміть цей віск, подивіться на тінь, яка від нього падає — на що це схоже?

Обручка чи корона — пророкує весілля найближчим часом.
Скриня чи гаманець — багатство, а фігура людини — нового друга.
Серце — це любов, а квітка — нова пасія.
Прапор — до нових гостей, зірка — успіх, а хвиля — здійснення бажань.

4. Ворожіння на цибулинах.
Візьми декілька цибулин і напиши на кожній із них імена хлопців, які цікавлять. У місткість налий води й помісти туди цибулю. Це довготривале ворожіння, адже треба чекати — яка з них перша проросте. Яке на ній ім’я — з тим доля і зведе.

5. Ворожіння на сірниках. Його можна повторювати по декілька разів, загадувати бажання або ставити запитання, на яке є чітка відповідь. Візьми жменю сірників, задумай запитання та почни витягувати кожен по черзі, промовляючи «так» і «ні». На якому слові випаде останній сірник — такою й буде відповідь.

6. Кола на воді. Коли сонце 21 червня почне заходити, треба загадати бажання та кинути камінчик у річку чи озеро. Швидко підрахувати кола, що з’явилися на воді: кількість парна — бажання збудеться, а як непарна, то не судилось.

7. Ворожіння на тіні. Його легко зробити вдома: знадобиться лише аркуш паперу й запальничка. Треба пом’яти папір легенько руками, покласти його в тарілку із заплющеними очима та підпалити. Коли згорить — не ворушіть попіл, а підставте його до стіни та вдивіться в тінь. За обрисами попелу можна дізнатися риси обличчя майбутньої другої половинки.

8. На кленовому листку.
У ніч на Купала підійдіть до клену та знайдіть цілий опалий листок на землі. Загадайте питання чи бажання та порахуйте в листка гострі краї. Якщо їх кількість парна — то відповідь схвальна.

9. Ворожіння на рослинах. Їх є багато, але ось найпростіші варіанти:

Покласти під подушку в ніч на Купала сім різних видів квіток. Це допоможе побачити віщий сон.

Вийти опівночі у двір та зірвати першу рослину, яка трапиться під руку, з корінням. За корінням визначають, яким буде майбутній чоловік. Корінь довгий — буде струнким, закручений — брехливий, м’який та тонкий — матиме спокійний характер. А, як багато землі навколо коріння лишилось, то буде заможним.

Ворожіння квітами на гроші: Зібрати букет квітів та залишити в домі сушитись. Якщо зів’януть і почнуть гнити, заведуться паразити чи цвіль, то цей рік буде не дуже прибутковим. А якщо гарно та акуратно засушаться — значить у домі буде достаток. Треба ще перетерти в порошок квітку та посипати трохи в гаманець, щоби там точно гроші водились.

Ворожіння на гілці берези. Треба зібрати сім різних гілок, покласти разом, а потім не дивлячись вибрати якусь із них. Гладенька рівна гілка пророкує легке та спокійне життя, а крива вигнута — перепони, випробування і пригоди.

Налийте в глибоку миску чи іншу посудину воду. Візьміть дві голівки квітки без стебла та помістіть у воду. Якщо дві квітки попрямували в різні сторони — пара про яку ви думаєте розійдеться швидко, їй не судилося бути разом. А якщо квітки плавають разом, то їх чекає щасливе спільне майбутнє.

Які б ворожіння ви не обрали — це всього лиш цікава українська традиція на Купала. Не слід засмучуватись, якщо ворожіння не дадуть бажаної відповіді. Адже майбутнє створюємо лише ми самі, своїми вчинками. Ворожіння — це спосіб прислухатися до власної інтуїції та захопливо провести цю магічну ніч.

Джерело

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини