Смачні рецепти вихідного дня: 5 рецептів рагу на будь-який смак
Рагу – одна з найпоширеніших і улюблених страв, яка є практично в кожній кухні світу. Воно буває м’ясне, овочеве, грибне, з морепродуктами і рибою. Розповідаємо секрети приготування і ділимося смачними рецептами.
Секрети ідеального рагу
- Якщо ви збираєтеся готувати змішане рагу з овочів і м’ясних інгредієнтів, то їх необхідно нарізати досить дрібно і обсмажувати окремо, а вже після цього тушкувати в загальній ємності.
- Якщо зовсім немає часу, то всі продукти можна закладати одночасно, але в цьому випадку овочі потрібно нарізати більшими кусками, а м’ясо – дрібнішими.
- Не розварюйте овочі до кашоподібного стану.
- Найкраще нарізати інгредієнти в одному стилі і приблизно однакового розміру – соломкою, кубиком або півкільцями.
- Рагу не повинно бути рідким, як суп, – рідина повинна тільки покривати інгредієнти.
- Щоб надати овочам або м’ясу насичений смак, можна використовувати трохи м’ясного чи овочевого бульйону або білого вина.
Класичне рагу з яловичини
Інгредієнти:
Яловичина (вирізка) – 1,2 кг
Сіль, перець – за смаком
Оливкова олія – 3 ст. л.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Часник – 4 зубчики
Морква – 3 шт.
Стебло селери – 2 шт.
Борошно – 50 г
Яловичий бульйон – 750 мл
Червоне сухе вино – 500 мл
Томатна паста – 2 ст. л.
Соєвий соус – 2 ст.л.
Лавровий лист – 2 шт.
Чебрець – 4 гілочки
Картопля – 400 г
Спосіб приготування:
Яловичину нарізати на шматочки, посипати сіллю і перцем.
Нагріти 1,5 ст. л. олії в глибокій сковороді на сильному вогні.
Додати 1/2 частини яловичини і обсмажувати, помішуючи, приблизно чотири хвилини. Викласти в миску і обсмажити іншу яловичину, додавши олії, якщо потрібно.
Зменшити вогонь до середнього. Додати одну столову ложку олії і обсмажити подрібнені цибулю і часник протягом двох хвилин, поки цибуля не стане м’якою і золотистою по краях.
Додати порізані кубиками моркву і селеру і готувати ще одну хвилину, помішуючи.
Додати борошно і перемішати.
Додати бульйон, червоне вино, томатну пасту і соєвий соус. Добре розмішати.
Додати готову яловичину (разом з соком), чебрець, лавровий лист і картоплю, очищену і порізану кубиками. Розмішати. Рідина повинна покривати рагу майже повністю. При необхідності додати трохи води.
Довести до кипіння, зменшити вогонь до слабкого і залишити рагу повільно кипіти.
Накрити сковороду кришкою і тушкувати протягом 1 години 45 хвилин або поки яловичина не стане досить м’якою.
Зняти кришку і тушкувати ще 30 хвилин, поки соус трохи не випарується.
Приправити за смаку сіллю і перцем.
Готове рагу прикрасити гілочкою свіжого чебрецю або посипати зеленню петрушки.
Морське рагу з креветками і мідіями
Інгредієнти:
Помідори у власному соку – 800 г
Оливкова олія – 0,5 ст.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Кріп свіжий – пучок
Часник – 4 зубчики
Сіль і перець – за смаком
Лавровий лист – 2 шт.
Біле сухе вино – 1 чашка
Овочевий або рибний бульйон – 4 чашки
Мідії – 700 г
Креветки очищені – 450 г
Філе палтуса – 450 г
Петрушка свіжа – 0,5 чашки
Хрусткий хліб для сервірування
Спосіб приготування:
Помістити помідори в глибоку миску і розчавити на великі шматки.
Нагріти оливкову олію у великій каструлі з товстим дном на середньому вогні. Додати нарізані цибулю, кріп, часник і приправити сіллю і перцем. Обсмажувати, поки овочі не стануть м’якими і підсмаженими (8-10 хвилин).
Додати петрушку, лавровий лист і добре перемішати. Готувати ще хвилину.
Додати біле вино, подрібнені помідори і приправити сіллю і перцем. Готувати це 10-15 хвилин, періодично помішуючи, щоб уварити томатний сік.
Додати бульйон і довести до кипіння.
Зменшити вогонь до середнього і варити рагу на повільному вогні 45-60 хвилин, приправляючи сіллю і перцем по мірі необхідності.
Збільшити вогонь до середнього і додати мідії. Готувати, поки вони не почнуть розкриватися, близько п’яти хвилин.
Додати креветки і палтус, нарізаний шматочками, і готувати ще чотири хвилини, поки мідії повністю не відкриються, а креветки і риба повністю не приготуються.
Зняти каструлю з вогню і розлити рагу по тарілках. Подавати з хрустким хлібом і посипавши дрібно рубаною зеленню.
Кремове рагу з грибами і куркою в мультиварці
Складові:
Ріпчаста цибуля – 1 шт.
Оливкова олія – 2 ст. л.
Куряча грудка – 800 г
Сіль – 1 ч. л.
Печериці – 200 г
Часник – 4 зубчики
Лавровий лист – 2 шт.
Мускатний горіх – 1/4 ч. л.
Чорний перець – 1/2 ч. л
Курячий бульйон – 125 мл
Діжонска гірчиця – 1 ч. л.
Сметана – 75 мл
Кукурудзяний або картопляний крохмаль – 1 ч. л.
Свіжа петрушка – 2 ст. л.
Спосіб приготування:
Встановити на мультиварці режим “Жарка”.
Додати в чашу нарізану цибулю, оливкову олію і сіль і обсмажувати 3-4 хвилини, поки вони не стануть м’якими.
Додати курку, нарізану кубиками, гриби, часник, лавровий лист, мускатний горіх, перець, бульйон, воду, діжонську гірчицю і все перемішати. Включити режим “Тушити” і готувати 25-30 хвилин.
Кілька столових ложок рідини з рагу вилити в миску і розчинити в ній крохмаль. Вилити назад в чашу з рагу і перемішати.
Додати сметану і знову перемішати. Готувати ще 5-10 хвилин.
Готове рагу подавати, посипавши свіжою петрушкою, з хрустким хлібом.
Рагу зі свининою, соусом теріякі і ананасами
Інгредієнти:
Свинина (полядвиця) – 500 г
Морква – 4 шт.
Курячий або овочевий бульйон – 0,5 чашки
Соус теріякі – 3 ст. л.
Кукурудзяний крохмаль – 1 ст. л.
Ананаси консервовані – 230 г
Болгарський перець – 1 шт.
Спосіб приготування:
Свинину нарізати кубиками і обсмажувати в глибокій сковороді до рум’яного стану.
Додати нарізану кубиками моркву, бульйон і соус теріякі.
Накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 40 хвилин.
Змішати кукурудзяний крохмаль з консервованим ананасовим соком, вилити суміш в сковороду з рагу.
Додати ананас і болгарський перець, нарізаний кубиками. Накрити кришкою і тушкувати ще 15 хвилин або до загустіння.
Овочеве рагу
Інгредієнти:
Оливкова олія – 2 ст. л.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Болгарський перець – 1 шт.
Часник – 5 зубчиків
Паприка – 1 ст. л.
Мелений кмин – 1,5 ч. л.
Мелений коріандр – 2 ч. л.
Овочевий бульйон – 6 ст.
Картопля – 450 г
Кіноа або пшоно – 1 чашка
Кукурудза консервована – 1 чашка
Помідори – 2 шт.
Зелений горошок – 1 чашка
Сіль і перець – за смаком
Сир фета – 120 г
Авокадо – 1 шт.
Свіжа кінза – 0,5 чашки
Спосіб приготування:
Нагріти олію в сковороді з товстим дном. Додати нарізані цибулю і болгарський перець і обсмажувати до розм’якшення (близько п’яти хвилин).
Додати часник, паприку, коріандр і кмин і готувати ще 30 секунд.
Додати бульйон і картоплю, довести до кипіння на сильному вогні.
Зменшити вогонь до середнього, закрити сковороду кришкою і готувати все на повільному вогні десять хвилин.
Додати промиту кіноа (пшоно) і варити вісім хвилин.
Додати кукурудзу і готувати, поки картопля і кіноа не стануть м’якими (близько 5-7 хвилин).
Додати помідори, горошок і тушкувати до готовності приблизно дві хвилини.
Зняти рагу з вогню, приправити сіллю і перцем за смаком. При необхідності додати ще бульйону.
Перед подачею прикрасити рагу кубиками авокадо, дрібно рубаною кінзою і кубиками сиру фета.
Останні новини Чернігівщини
У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36
Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.
У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32
У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.
У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27
Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.
Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25
За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19
Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.