Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:37:02

Майже 2 мільярди гривень може коштувати реконструкція Парку культури та відпочинку. ВІДЕО

11.05.2019   10:14Агенцiя

На засіданні архітектурно-містобудівної ради харківське архітектурне бюро «Сіті-Дизайн» представило остаточну концепцію проекту. Тематичний парк атракціонів, спортивний парк, контактний зоопарк та парк дикої природи – все це частини проекту реконструкції парку площею 130 га.

Передпроектну пропозицію архітектурне бюро вже презентувало 1 лютого. Цього разу проект доопрацювали та деталізували, каже архітектор Майя Поліванова. «Ми пропонуємо в своїй концепції створити п’ять парків в одному. Тобто міський парк, тематичний парк атракціонів, спортивний парк, зона лісопарку та нова набережна.» Згідно з концепцією, частина парку біля центрального входу стане міським парком для сімейного дозвілля. Сходи, які ведуть до фонтанів, перетворяться на каскад зелених терас. Замість 6 круглих фонтанів з’явиться новий пішохідний, із колесом огляду. «Основне тіло фонтану знаходитиметься нижче самої площі фонтану і буде заповнене водою, створюючи ефект природного дзеркала. В струменях фонтану можна буде гратись влітку. В зимовий період площа використовуватиметься як каток.» З обох сторін від існуючих фонтанів розмітиться тематичний парк атракціонів. «Тематичний парк поділятиметься на три зони. Перша зона – сімейно-розважальна, для людей різних вікових категорій. Друга зона – це сімейний парк для наймолодших дітей дошкільного та шкільного віку. І третя – це найактивніша частина для любителів екстриму, екстремальний парк.» Далі знаходитиметься спортивний парк з футбольними, баскетбольними, тенісними полями та поле для йоги, скеледром і скейт-парк. Ось ці канали Планують очистити і розширити. Ними курсуватимуть туристичні човники. На території лісопарку пропонують зробити контактний зоопарк та найбільший в Україні зіплайн парк. «Зіплайн – це система підйомів та спусків на сталевому тросі. Маршрут складається з платформ, підвісних мостів, тут же знаходитиметься башта падіння 50-метрова, з якої можна буде стрибати.» Крім того, на 5 гектарах пропонують зробити парк дикої природи, де тварини безперешкодно гулятимуть в звичному середовищі. Відвідувачі зможуть спостерігати за ними з пішохідних містків.
Концепція та прорахунок інвестпрограми коштували міському бюджету понад 650 тисяч гривень, сказав начальник управління ЖКГ Ярослав Куц. Реконструкція ж може вартувати майже 2 мільярди гривень. «Передбачувана вартість інвестиційних затрат планується 1 мільярд 941 мільйон 149 тисяч гривень. Якщо по структурі, то 26,9% - це вартість атракціонів, ну і, звичайно, найбільша частина – це собівартість будівництва, яка складає 1 мільярд 332 мільйони 769 тисяч гривень.» - каже фінансовий експерт ТОВ «Сіті-Дизайн» Вікторія Рильцева.

Розробник пропонує будувати об’єкт у 2 черги за 3 роки. Фінансувати його за рахунок партнерства з приватним бізнесом. За цією моделлю місто має вкласти в реконструкцію близько 600 мільйонів гривень. Термін окупності, за підрахунками Вікторії Рильцевої, мінімум – 9 років. Чернігівський міський голова каже, розраховує на міжнародний кредит. «Якщо на період, от ми зараз оголошуємо тендер і беремо січень 20-го року. Якщо немає відповіді на ринку, немає пропозицій, тоді ми кредитуємося та робимо самостійно.» Засідання тривало більше трьох годин. Перерву брали двічі. Обідали прямо під час обговорення проекту.

Врешті передпроектну пропозицію підтримали одноголосно та з урахуванням правок. Зокрема, Владислав Атрошенко просив запроектувати канатну дорогу. «А ми б його, можливо, подумали, чи фінансувати, чи ні, але в проекті нехай би канатна дорога була. Ми будемо орієнтуватися по ситуації - якщо вона буде стабілізуватися у розумінні росту, то ми будемо це реалізовувати. Якщо буде стабілізуватися в розумінні «стабілізець», то ми будемо виходити з програми мінімум: вхідна група, центральна частина, атракціони».

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини