Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 23:55:04

Як вийти з зимової сплячки: продукти та страви березня

10.03.2019   09:06Агенцiя

Перший місяць весни — це не тільки потеплішання на вулиці та поява першої зелені. Сніг тільки починає танути, погода мінлива, а організм вже виснажений після довгої зими.

Березень — це перехідний період, під час якого нам не вистачає вітамінів, а відповідно й енергії. Відчувається постійна втома, сонливість, слабкість. Тому є великий ризик захворіти саме у цей місяць. Аби не провести березень у сплячці та не хворіти — необхідно приділити особливу увагу своєму раціону. Про те, які продукти слід додати в меню березня та як їх готувати — читайте далі.

 

Заморожений шпинат

У замороженому вигляді шпинат все ще зберігає своє корисні властивості. Він є досить малокалорійним продуктом, але при цьому насичений рядом необхідних організму речовин.

Шпинат багатий білками, а жирів в ньому мінімум, та і ті корисні — омега-3 жирні кислоти, які також корисні. Цей продукт є концентрованим джерелом вітаміну К який розщеплює жир та допомагає засвоювати Кальцій.

Окрім того, насичений вітаміном А (бета-каротин) і рядом корисних мінералів. Бета-каротин ще міститься у моркві, тож разом продукти утворюють страву, яка зберігає молодість шкіри та покращує зір.

Заморожений шпинат коштує не надто дорого, тож його зручно купляти, коли ще не підросла свіжа зелень. Такий шпинат можна розігріти на пару чи в мікрохвильовій печі, підсмажити та олії чи вершковому маслі. Приготувати з томатною пастою чи вершками, або ж просто приправити спеціями. Він може бути окремим додатком до круп і макаронних виробів, начинкою у пирогах, варениках, запіканках. Чудовим додатком в омлет чи яєчню.

 

Морська капуста

Цінне джерело йоду — морська капуста. Вона також не є сезонним продуктом березня і продається протягом усього року. Але при цьому саме в початку весни — допоможе у боротьбі з втомою, темними колами під очима. Налагодить роботу кишківника і знизить рівень холестерину.

З морською капустою можна приготувати безліч салатів, запіканок. Зробити її начинкою в пирозі. Також, зварити з нею незвичайний суп.

Кінець березня — щавель

До кінця березня вже починає з’являтись перша свіжа зелень. Щавель допоможе поповнити запаси вітаміну С та покращити роботу зору. Особливо слід його включити в раціон тим, хто має постійне навантаження на очі, наприклад, працює за комп’ютером.

Щавель — це чудовий продукт для супу чи борщу, начинка для пирогів і пиріжків. Основа для салату чи додаток до м’ясних страв. Але обережно: не варто їсти багато цієї зелені, якщо є проблеми з нирками.

 

Також варто їсти свіжі яблука і різноманітні крупи. Крупи допоможуть зарядити організм енергією на весь день. Особливо слід включити в раціон вівсянку та висівки, гречану кашу.

Прості страви, які варто приготувати в березні

1. Сніданок — вівсянка з додатками

Вівсянка стане найкращим сніданком у березні. Готуйте її зранку хоча б 3-4 дні на тиждень. Оскільки вівсяна каша досить універсальна — можна придумати до неї безліч доповнень, і такий сніданок не стане набридати одноманітністю.

Солодка вівсянка: зваріть порцію каші, додайте до неї трохи волоських горіхів, заправте медом і спеціями: мускатним горіхом, корицею.

 

Солона вівсянка: зваріть кашу, додайте до неї варене яйце та декілька смажених печериць.

Додатком до цієї каші можуть також стати висівки — їх треба запарити водою і додати в кашу. Висівки налагодять роботу шлунку, виведуть токсини та сприятимуть схудненню. Окрім висівок можна по черзі додавати: бекон, шпинат, тушковані овочі, твердий сир, свіжу зелень. Або ж заморожені ягоди, сухофрукти, натерті свіжі яблука.

2. Обід — Салат з морської капусти

Візьміть 100 г морської капусти, 100 г відвареної курки, 100 г маринованої “корейської” моркви. А також по 10 г кунжуту і льону.

Кунжут підсмажте на сковорідці, а льон замочіть у невеликій кількості води. Курку наріжте кубиками та змішайте всі компоненти в одній мисці. Можна заправити трішки соєвим соусом, або ж краплею оливкової олії.

3. Обід — Суп з морською капустою

Суп з розрахунком на 3 порції. На 100 г морської капусти візьміть 500 мл води, 3 яйця, 150 г курки, 1 свіжу морквину. Для заправки: 3 ложки нежирної сметани або 50 мл соєвого соусу.

Курку наріжте кубиками, моркву почистьте і поріжте кільцями. Яйця зваріть окремо і почистьте, розріжте навпіл.

Відваріть в воді курку з капустою та морквою. В кінці додайте заправку. Розлийте суп у тарілки й зверху викладіть по 2 половинки вареного яйця.

4. Перекус: яблука та морква

Натріть на тертці очищені яблука і моркву та змішайте — отримаєте корисний десерт, який додасть енергії та добре вплине на зір. Якщо плануєте взяти перекус на роботу, можна просто нарізати яблука і моркву шматочками та покласти в контейнер.

5. Вечеря — рис зі шпинатом

Рис відваріть до повної готовності та залиште настоюватись. Візьміть для приготування страви 500 г вже вареного рису. Потім 300 г шпинату тушкуйте у сковорідці разом з 150 мл вершків низької жирності. Можете додати ще трішки вершкового масла і зубчик часнику для аромату. Заберіть зі страви часник та вмішайте шпинат у рис. Можете подавати страву окремо або ж з білим м’ясом чи рибою.

6. Перекус перед сном

Якщо не поїсти за 3 години перед сном, є ймовірність довго не засинати через голод. Щоб цього не сталось — треба влаштувати останній легкий перекус, який не перенавантажить організм.

Таким перекусом може стати кефір з висівками. До склянки кисломолочного напою додайте 1 ст. л вівсяних висівок, попередньо замочених в 5 ст. л окропу.

джерело

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини