Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 14 грудня, 21:03:00

Смачні рецепти вихідного дня: 8 чудових страв грузинської кухні

24.02.2019   10:13Агенцiя

Грузини люблять життя та вміють отримувати від нього задоволення. Вони прагнуть привносити радість і яскраві фарби в усі його сфери, в тому числі й у культуру харчування.

До того ж, вони охоче переймають традиції інших народів, і їхня кухня увібрала все найкраще з кулінарних тенденцій Закавказзя, Причорномор'я та Близького Сходу. Можливо тому вона стала однією з найулюбленіших і найвідоміших в усьому світі? Сьогодні ми зібрали кілька чудових рецептів грузинських страв, які, до того ж, зовсім не складно приготувати.

ЛОБІО

Дуже популярна грузинська закуска з квасолі та горіхів.

300 г квасолі
1 склянка очищених волоських горіхів
3 цибулини
4 зубчики часнику
2 пучка кінзи
1 ч. ложка хмелі-сунелі
Сіль, мелений чорний перець, рослинна олія

1. Квасолю замочити в холодній воді на ніч. Промити, залити свіжою водою і відварити до м'якості (1,5 -2 години). Злити воду в окремий посуд.
2. Дрібно нарізати цибулю, 2 зубчики часнику та обсмажити до золотистого кольору у рослинній олії. Додати хмелі-сунелі, перемішати і зняти з вогню.
3. Волоські горіхи пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері разом з цибулею.
4. Кінзу дрібно нарізати і перетерти в ступці з рештою часнику та сіллю, щоб виділився сік.
5. Змішати всі інгредієнти, посолити і поперчити. Якщо лобіо вийшло дуже густим, можна додати трохи відвару квасолі. Дати настоятися протягом години.

ПХАЛІ

Готувати пхалі можна з будь-яких овочів або трав. Ми обрали найцікавіший, на наш погляд, варіант - зі шпинату.

500 г свіжого або замороженого шпинату
½ склянки очищених волоських горіхів
3 зубчики часнику
Пучок кінзи
Пучок зеленої цибулі
¼ ч. ложки коріандру
¼ ч. ложки хмелі-сунелі
Сіль, перець

1. Шпинат промити, покласти в киплячу воду і варити 2-3 хвилини. Відкинути на друшляк, віджати.
2. Пропустити шпинат, цибулю, кінзу та горіхи через м'ясорубку. Додати сіль, спеції, добре перемішати.
3. Сформувати кульки і дати їм настоятися в холодильнику протягом години.

АДЖАПСАНДАЛІ

Назва цієї страви, чимось схожої на наше соте, з тюркського діалекту перекладається як "яка ти дивовижна".

1 кг помідорів
1 кг баклажанів
0,5 кг цибулі
2 солодких перця
1 пучок кінзи
1 пучок фіолетового базиліку
1 пучок кропу
1 пучок петрушки
5 зубчиків часнику
Сіль, перець, рослинна олія

1. Цибулю дрібно нарізати та обсмажити в олії до золотистого кольору.
2. З помідорів зняти шкірку, дрібно нарізати і покласти в каструлю з цибулею.
3. Додати нарізаний півкільцями перець, подрібнений часник і тушкувати майже до готовності.
4. Подрібнити зелень і додати до овочів, тушкувати ще 10 хвилин, посолити, перемішати.
5. Нарізати кільцями баклажани, посолити, дати постояти протягом 10-15 хвилин.
6. Обсмажити баклажани у рослинній олії, покласти їх в овочеву суміш, перемішати і дати настоятися в холодильнику протягом кількох годин.

ХАРЧО

Легендарний грузинський суп, до складу якого обов'язково входять яловичина, соус ткемалі та волоські горіхи.

1 кг яловичої грудинки
½ склянки рису
3 цибулини
4 зубчики часнику
150 г соусу ткемалі
1 склянка очищених волоських горіхів
100 г вершкового масла
1 ч. ложа хмелі-сунелі
Пучок зелені (кінза, кріп, петрушка)
1 ч. ложка сушеного базиліку
½ ч. ложки червоного гострого перцю
½ ч. ложки паприки
Чорний перець горошком - 10 шт.
2-3 лаврових листки
Сіль

1. М'ясо залити холодною водою, довести до кипіння, зняти піну та варити на повільному вогні 1,5-2 години. За 10 хвилин до готовності посолити.
2. Бульйон процідити, м'ясо нарізати порційними шматками.
3. Дрібно нарізану цибулю обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору.
4. Горіхи пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері, рис добре промити.
5. Проціджений бульйон довести до кипіння, всипати рис і покласти м'ясо. Через 10 хвилин додати цибулю, горіхи та лавровий лист, ще через п'ять хвилин - подрібнену зелень, спеції й ткемалі. Варити ще п'ять хвилин.
6. Зняти з вогню і додати розчавлений ножем часник. Дати настоятися протягом півгодини.

ЧАХОХБІЛІ

Грузинське рагу з птиці. Спочатку його готували з фазану, але з часом зрозуміли, що чахохбілі з курки або індички анітрохи не гірший.

1 кг курки або курячого м'яса (стегна, груди, крильця)
3 помідори
2 цибулини
6 зубчиків часнику
1 червоний гіркий перець
Пучок зелені (кріп, кінза, петрушка)
1-2 ст. ложки оливкової олії
Сіль, рослинна олія

1. Курку порізати на шматки та обсмажити в олії до золотистого кольору.
2. Помідори обдати окропом, зняти з них шкірку і перебити в пюре. 1 цибулину та 3 зубчики часнику дрібно нарізати, додати оливкову олію, гострий перець, зелень, томатне пюре та перемішати в блендері.
3. Другу цибулину нарізати півкільцями і обсмажити разом з куркою. Додати подрібнений часник, що залишився.
4. Залити курку томатним соусом, посолити поперчити, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 40 хвилин.
5. Під час подачі прикрасити свіжою зеленню.

ХАЧАПУРІ ПО-МЕГРЕЛЬСЬКИ

Існує кілька варіантів приготування цих знаменитих коржів з сиром. Ми обрали найпростіший, але дуже смачний, мегрельський варіант.

600 г сулугуні
20 г дріжджів
2/3 склянки теплої води
Щіпка цукру для опари
2 склянки борошна
½ склянки молока
30 г вершкового масла
1 яйце
2 ч. ложки цукру
1 ч. ложка солі
1-2 жовтки

1. Приготувати опару: розмішати дріжджі в теплій воді з дрібкою цукру і дати піднятися.
2. Замісити тісто. Молоко розігріти до кімнатної температури, додати розм'якшене масло, цукор, яйце, опару, сіль та борошно. Замісити тісто і поставити його на дві години в тепле місце без протягів, щоб воно піднялося.
3. Розділити тісто на частини, з кожної зробити кулю, а потім – коло. В середину тіста покласти натертий сулугуні, защепити краї в мішечок, перевернути та розкачати качалкою у велике коло. Зробити по центру невеличкий отвір, щоб під час випікання виходив пар. Змастити збитим жовтком і трохи присипати сулугуні зверху.
4. Випікати при температурі 200 градусів до появи золотистої скоринки (приблизно, 20 хвилин).

САЦИВІ

Сациві - це й назва горіхового соусу і страви, яка подається під цим соусом. Це може бути і м'ясо, і індичка, і навіть риба. А найвідоміший сациві готується з курки.

Курка вагою, приблизно, 1 кг
300 мл бульйону
1 цибулина
1-2 ст. ложки борошна
2 склянки очищених волоських горіхів
1 ст. ложка винного оцту
1 ст. ложка спецій для сациві (кориця, шафран, сухий часник, перець)
Сіль

1. Курку відварити до готовності, вийняти з бульйону, остудити та розібрати на шматочки без кісток і шкірки.
2. Дрібно нарізати цибулю і спасерувати її на жирі від бульйону.
3. Додати борошно, обсмажити протягом декількох хвилин і влити 0,5 склянки процідженого бульйону. Потримати на вогні, помішуючи, доки маса не загусне. За необхідністю додати ще борошна.
4. Волоські горіхи пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері.
5. Змішати горіхи, спеції, соус, пропущений через прес часник. Постійно помішуючи, щоб не було грудочок, влити бульйон до консистенції рідкої сметани, посолити.
6. Курку залити соусом і довести до кипіння. Дати настоятися протягом декількох годин.

ГОЗИНАКИ

Як ви вже зрозуміли, в грузинській кухні рідкісна страва обходиться без горіхів. Десерти - не виняток.

½ л меду
1 кг волоських горіхів

1. Волоські горіхи очистити, порубати ножем і трохи обсмажити на сковороді без олії.
2. Налити мед у каструльку, довести до кипіння, але не кип'ятити. Зняти з вогню, дати охолонути, а потім ще раз довести до кипіння.
3. Розкласти горіхи на пергаменті, залити гарячим медом і вирівняти отриману масу дерев'яною ложкою. Коли мед трохи охолоне, розрізати гозинаки на ромбики і дати їм застигнути.

Останні новини Чернігівщини

Новації у застосуванні РРО обговорили під час

Новації у застосуванні РРО обговорили під час "круглого столу" 15:16

Про новації та етапи запровадження програмних РРО поспілкувалися під час «круглого столу» фахівці податкової служби області та чернігівські підприємці.

На фестивалі в Гомелі драмтеатр був нагороджений Дипломом

На фестивалі в Гомелі драмтеатр був нагороджений Дипломом "За кращий акторський ансамбль" 14:59

Цього року XIV Міжнародний фестиваль «Слов’янські театральні зустрічі», що проходив у Гомелі (Республіка Білорусь) 3–7 грудня, був приурочений до відзначення 80-річчя заснування Гомельського обласного драматичного театру.

Знову перенесли відключення аналогового телебачення

Знову перенесли відключення аналогового телебачення 14:47

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення погодила перенесення терміну вимкнення аналогового мовлення в Україні на 30 червня 2020 року. Про це повідомляє пресслужба Нацради.

Школа з прав людини для молодих активістів: підсумки та подальші очікування

Школа з прав людини для молодих активістів: підсумки та подальші очікування 14:42

Всеукраїнська школа з прав людини для молодих активістів/ок проходила в Освітньому домі прав людини в Чернігові з 4 по 10 грудня. Підсумком роботи стало 4 проєкти правозахисного спрямування.

Відбувся день спеціаліста

Відбувся день спеціаліста "Сучасні тенденції хорової освіти" 14:33

Традиційно напередодні новорічних та різдвяних свят, в читальній залі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка в межах проєкту «Мереживо музичної зими» відбувся день спеціаліста «Сучасні тенденції хорової освіти» за участі студентів I-IV курсів відділу хорового диригування Чернігівського музичного коледжу ім. Л. Ревуцького.