Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:49:35

12 фактів про фітнес, про які вам не розповість тренер

03.02.2019   15:18Агенцiя

Здоровий спосіб життя вибирає все більше людей. Щоб мати кращий вигляд і чудово себе почувати, багато з людей вибирає фітнес. Але, як і будь-якою справою, спортом потрібно займатися з розумом.

Цікаві факти про фітнес, які допоможуть зробити ваші тренування більш ефективними, корисними і приємними. А в кінці статті ви знайдете бонус, який, можливо, додасть мотивації для занять спортом.

1. Помітного результату доведеться чекати досить довго

Не варто очікувати занадто швидких результатів від занять в тренажерному залі. Ті, хто хоче схуднути до літа або до Нового року за 2 місяці, вірогідно зазнають невдачі. Звичайно, все залежить від початкового стану вашого тіла, ваги, а також віку. У будь-якому випадку перші результати тренувань ви помітите приблизно через 2-3 місяці. Інші ж побачать позитивні зміни вашого тіла не раніше, ніж через півроку. Також важливо розуміти, що запорука успіху – це регулярність, частота тренувань і грамотне харчування. Від двох ударних тренувань в тиждень особливої користі не буде. Ви зможете досягти хороших результатів при 3 силових і 2 кардіотренуваннях на тиждень. Причому не обов’язково витрачати на зал 5 днів на тиждень. Як кардіонавантаження цілком може виступати звичайна прогулянка.

2. Не завжди вийде досягти бажаного результату

Якщо у вас в голові склався образ ідеальної фігури і ви хочете досягти такого результату за допомогою фітнесу, будьте готові до того, що це може не вийти. По-перше, варто враховувати початкові, генетичні дані кожної людини і особливості тілобудови. У когось м’язи від природи ростуть краще, а у когось швидший метаболізм. Крім того, багато професійних спортсменів та фітнес-тренерів використовують спеціальні препарати, щоб домогтися бажаної фігури. Ставлячи перед собою недосяжну при ваших показниках мету, ви можете не лише втратити мотивацію, але і набути не дуже гармонійну фігуру. Для окреслення правильної мети потрібно об’єктивно себе оцінити, врахувати свої можливості та обмеження і намагатися досягти максимально гарної форми при своїх вихідних даних.

3. Зазвичай достатньо 5-7 занять з тренером

Тренери дуже люблять говорити, що кожному потрібна персональна програма тренувань і що самостійно ви не зможете її скласти. Це не так. Вам потрібен тренер, який поставить техніку. Зазвичай 5 занять для цього достатньо. Далі ви зможете займатися самі. Приблизно через півтора місяця можна взяти кілька занять в іншого тренера, щоб він перевірив, чи все правильно ви робите, і відповів на запитання, що накопичилися. Більше тренер об’єктивно не потрібен. Інша справа, що заняття з тренером сильніше дисциплінують, але це вже питання особистої мотивації.

4. Тільки базові вправи допоможуть побудувати гарне тіло

Тренерам вигідно тримати клієнта біля себе якомога довше, тому вони часто нехтують базовими вправами і пропонують безліч ізолюючих на різні групи м’язів. Але важливо розуміти, що саме на базових вправах потрібно зосередитися, щоб досягти гарного результату. Базові вправи – це випади, віджимання, станова тяга і присідання. М’язовий корсет будується саме завдяки ним. При цьому базові вправи теж мають різну ефективність. Важливо досвідченим шляхом зрозуміти, на які вправи краще відгукуються ваші м’язи. Для розвитку сідничних м’язів, наприклад, комусь більше підходять присідання, а комусь випади. Звичайно, ізолюючі вправи теж важливі, більш того, зазвичай їх цікавіше і приємніше виконувати, але обмежуватися тільки ними не варто.

5. Спортивне харчування зазвичай взагалі не потрібне

Новачки, які тільки прийшли в зал, часто вірять в чарівну силу спортивного харчування. Насправді якщо у вас досить різноманітний і грамотний раціон і ви не хочете брати участь в конкурсі бікіні, вам воно не потрібне. Навіть якщо тренер в залі наполегливо пропонуватиме вам протеїн або жироспалювач, не піддавайтеся. Можливо, він просто хоче трохи на вас заробити, порекомендувавши вам чарівний засіб з місцевого фітнес-бару. Вам не потрібен жироспалювач, ви і так будете худнути. Правильне харчування плюс регулярні тренування в перспективі дадуть вам гарну фігуру без жодного спортивного харчування.

6. За допомогою фітнесу не обов’язково вийде повністю позбутися целюліту

Те, що не існує антицелюлітної косметики, напевно, зрозуміли вже всі. Але ще існує стійке переконання, що регулярні спортивні навантаження допоможуть вам назавжди забути про цю проблему. Це не зовсім так. Будь-які тренування, силові або кардіо, самі по собі не забирають целюліт. Навіть якщо ви якісно тренуєтеся, але при цьому багато їсте, нехай і здорову їжу, целюліт може залишитися. Є й хороша новина: якщо ви будете регулярно займатися спортом і стежити за харчуванням, то целюліт буде менш вираженим.

7. Щоб домогтися гарного пресу, не обов’язково часто його качати

У залі багато людей любить качати прес на кожному тренуванні, але насправді це не так уже й необхідно. Більш того, при певних вправах можна, навпаки, тільки розширити талію. Якщо ви хочете красивий прес, не варто його цілеспрямовано напружувати. М’язи живота отримують досить навантаження під час базових вправ. Присідання і випади опрацьовують м’язи набагато краще скручувань. Так що вам вистачить одного тренування на прес на тиждень.

8. Красиве тіло не можна побудувати тільки за допомогою пілатесу, танців і йоги

Річ в тому, що для побудови красивого рельєфного тіла потрібні м’язи, а вони формуються тільки при силових тренуваннях. Крім того, м’язи спалюють більше калорій, тому що на їх живлення і підтримку йде багато енергії.

Групові заняття типу пілатесу, різноманітних танців і йоги – прекрасне доповнення до тренажерного залу, але не повноцінна заміна. Якщо ваша мета – не просто скинути кілька зайвих кілограмів і отримати гарний настрій, то не забувайте про силові тренування.

9. Жінкам потрібно робити більше підходів і менше відпочивати після вправ

Чоловічий і жіночий фітнес відрізняються. Запорука успіху жіночих тренувань – більше підходів і повторень з короткими проміжками відпочинку. Річ в тому, що жінки за своїми природними даними не можуть тренуватися до знемоги м’язів, оскільки є внутрішнє налаштування не надірватися. Тому жінкам потрібно довантажувати м’язи і брати їх багатоповторною, а не граничною вагою. Також жінкам достатньо відпочивати 30-40 секунд між підходами, на відміну від чоловіків, яким необхідно відновлювати сили після великих ваг.

10. Не можна багато тренуватися і мало їсти

Дефіцит калорій необхідний, якщо ви хочете скинути вагу. Проте важливо не впадати в крайнощі. Якщо ви будете багато займатися в залі та при цьому мало їсти, то ваш організм відповість уповільненням метаболізму і перемкнеться на режим заощадження енергії. Тому не варто посилено тренуватися щодня і значно врізати калорії: так ви тільки виснажите себе і свій організм. Крім того, перевантажений організм відчуває стрес, а це означає, що він схильний до збільшення ваги про запас. Якщо хочете скинути вагу, спробуйте не їсти 1-2 години після силового тренування.

11. Кардіотренування повинні бути з розумом

Кардіотренування – це повноцінний вид тренувань. Під час кардіосесії ви тренуєте серцево-судинну і дихальну системи, підвищуєте свою витривалість і спалюєте жир. Якщо ви виділяєте для кардіо окремий день, то пам’ятайте, що процес спалювання жирів запускається тільки після 40 хвилин занять. Тобто в цілому вам потрібно провести на біговій доріжці або на еліптичному тренажері більше години. У тому випадку, якщо ви виконуєте кардіосесію відразу ж після силового тренування, то жироспалювання починається з першої хвилини, тому вам буде досить 20 хвилин.

При виконанні кардіотренувань стежте за пульсом. Він повинен бути в певних рамках. Так, якщо пульс не досягає нижньої межі частоти серцевих скорочень, ви отримаєте дуже слабкий результат. А якщо пульс буде вищим верхньої межі, то ви ризикуєте своїм здоров’ям.

12. Гарну фігуру можна мати і без спортзалу

Якщо у вас хороші природні дані, ви не зловживаєте шкідливою їжею і алкоголем, то можете побудувати красиву фігуру самостійно, без спортзалу. Головне – це регулярні та постійні тренування. Постійність – це 90% вашого успіху. Якщо ви будете регулярно займатися вдома кілька разів на тиждень, ходити пішки і дотримуватися здорового раціону харчування, то успіх вам забезпечений.

Бонус

Після заняття спортом виробляються ендорфіни і серотонін. Приблизно за 30 хвилин тренування концентрація гормонів щастя в крові збільшується більше, ніж в 5 разів. Крім того, їх дія триває близько 2 годин.

джерело

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини