Смачні рецепти вихідного дня: яблучний пиріг з журавлиною
Яблучний пиріг з журавлиною - це незвичне поєднання пухкого дріжджового тіста, вершкового крему та запечених яблук з журавлиною. І все під скоринкої із мигдалю з карамеллю. Що може бути смачнішим?
Інгредієнти для тіста: пшеничне борошно - 300 г, молоко - 100 мл, пресовані дріжджі - 20 г, цукор - 20 г, вершкове масло - 30 г, куряче яйце - 1 шт., цедра з половини лимона, дрібка солі
Інгредієнти для крему: сметана (в мене домашня) - 400 г, яєчний жовток - 2 шт., цукор - 70 г, картопляний крохмаль - 40 г, цедра з половини лимона
А також: яблука з кислинкою - 1 кг, журавлина - 200 г, мигдаль мелений (за бажанням) - 50 г, цукрова пудра - за смаком
Приготування яблучного пирога з журавлиною
Готуємо тісто. В миску покришити дріжджі і засипати їх цукром. Залишити на 5 хв., щоб дріжджі розійшлися.
Додати тепле молоко (приблизно 37 °С) і 100 г просіяного борошна. Все перемішати. Миску з опарою накрити рушничком і залишити в теплому місці приблизно на 15 хв., щоб опара підійшла.
В окремій посудині збити яйце до однорідного стану (яйце має бути кімнатної температури). Додати дрібку солі, розтоплене тепле (негаряче) вершкове масло і цедру з половини лимона. Отриману суміш додати до опари, перемішати.
Потім поступово, в кілька заходів додати просіяне борошно. Спочатку перемішувати ложкою, а потім рукою замісити ніжне еластичне тісто, яке не липне до рук і відстає від миски.
Тісто змастити олією. Миску з тістом накрити рушником і залишити в теплому місці приблизно на 1 год. Тісто має збільшитися в 2 рази.
Поки тісто підходить, готуємо крем. В невелику каструльку вилити сметану, додати жовтки, картопляний крохмаль, лимонну цедру і цукор. Перемішати.
Каструлю з кремом поставити на малий вогонь і нагрівати, постійно помішуючи вінчиком, до загустіння. Як тільки на поверхні крему будуть залишатися стійкі сліди від вінчика, каструлю одразу відставити з вогню. Потім каструлю з кремом поставити в ємність з холодною водою і повністю вистудити.
Тісто, що підійшло, обімнути,розкачати прямокутником і викласти в форму (27х30 см), яку попередньо слід присипати борошном або застелити пергаментним папером.
На тісто рівномірно викласти крем. Яблука очистити від шкірки, вирізати серцевинки, нарізати кружальцями товщиною 5 -10мм і викласти поверх крему.
В середину кожного кружальця викласти журавлину. Посипати пиріг меленим мигдалем. Форму з пирогом помістити у заздалегідь розігріту до 190 - 200°С духовку на 25 -30 хв.
Потім форму вийняти з духовки, посипати пиріг цукровою пудрою і ще на 5- 7 хв. повернути в духовку до появи карамелізованої скоринки. Пиріг трохи вистудити і подавати до столу.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
За півроку в пологовому будинку Чернігова народилося 954 дитини 17:39
Упродовж червня 2025 року в комунальному некомерційному підприємстві «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради з’явилося на світ 140 немовлят: 64 дівчинки та 76 хлопчиків.
Топ-5 порад, як вижити і вціліти під час обстрілів 16:48
Це не той «топ-5», який ми би хотіли написати, але він вартий вашої уваги більше, ніж будь-що інше.
Прилуцькі поліцейські нагадують дітям про безпеку в Інтернеті під час літніх канікул 16:17
Інспектори служби освітньої безпеки Прилуцького районного відділу поліції провели профілактичний захід на вулицях міста. Під час спілкування з дітьми вони роздали інформаційні листівки з порадами щодо безпечної поведінки в Інтернеті.
У Чернігівській ОВА родинам полеглих захисників передали 67 посмертних нагород 15:36
Державні нагороди і відзнаки від військової частини отримали сім’ї полеглих оборонців.
На Чернігівщині передали військовим 10 генераторів від німецьких благодійників 14:52
У межах тристороннього меморандуму – між Чернігівською ОВА, Благодійним фондом «Help-Ua» та німецькою доброчинною організацією «Україна. Допомога. Брайтшайд імені Святого Лаврентія» – передали одній із військових частин 10 генераторів.