Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:01:35

8 січня - Бабині каші

08.01.2019   07:55Агенцiя

У день Бабиних каш прийнято вшановувати повитух. Їм приносили щедрі подарунки і частування. Приходили з дітьми, щоб бабки їх благословили. Особливо в цей день до бабок рекомендувалося ходити майбутнім мамам і молодим дівчатам.

Пізніше православна церква стала відзначати в цей день свято Собор Пресвятої Богородиці.

Бабка повивальна — в селі всім рідня дальня. Ні одні родини обходилися без повитухи. Бабка допомагала породіллі. І була вона, як мовляли, з руками. Знаючи звичаї старовини, бабка знала свою справу. При муках породіллі затоплювала лазню, виводилаи породіллю за сонцем. Бабчине — повивання — супроводжувалося добрим слівцем, добрими травами, добрими молитвами.

А ще, не в такі далекі часи, матінка збирала дітлахів ввечері і вчила їх славити Різдво, обсипати зерном — на довгий вік, на щастя, на добробут. Простіше простого було у святковий годину видати по шматку пирога, побалувати дітей журавлиною на меду. Але матінка знала: «Не у всякому будинку коровай випечений, та ще, щоб всьому сімейству вдосталь».


Спостерігали і за прикметами: якщо цей день ясний, то буде хороший урожай проса. Каша в печі підрум'яниться — до снігу. Якщо синички зранку пищать, можна чекати до ночі морозу. А ось безперервний крик ворон і галок обіцяє снігопади і завірюхи.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини