8 легких і вишуканих закусок до новорічного столу
Що ж, до головного свята року залишаються лічені дні, і саме час подумати про те, чим пригощати гостей. Як завжди, виникає питання, що ж приготувати на святковий стіл, окрім традиційного олів'є? Ми пропонуємо урізноманітнити ваше новорічне меню, доповнивши його легкими, вишуканими і нестандартними закусками.
РУЛЕТ ЗІ ШПИНАТУ З ЛОСОСЕМ І ВЕРШКОВИМ СИРОМ

1 упаковка замороженого шпинату
1 пучок базиліку
3 яйця
200 г слабосоленого лосося
200 г вершкового сиру
1 лимон
1 ст. ложка сухого кропу
Сіль, перець - за смаком
1. Шпинат покласти на розігріту сковороду і трохи протушкувати. Злити воду.
2. З'єднати в блендері шпинат, яйця, базилік, додати сіль, перець і збити все до однорідності.
3. Викласти масу на деко і запікати до готовності в духовці при температурі 180 градусів.
4. З лимона зняти цедру, віджати сік.
5. Змішати вершковий сир з лимонним соком, цедрою і кропом.
6. На тісто покласти сирну начинку, а потім скибочки лосося.
7. Згорнути рулетиком і залишити в холодильнику на ніч.
8. Готовий рулет перед подачею нарізати шматочками.
ГРУШІ В БІЛОМУ ВИНІ З В'ЯЛЕНИМИ ПОМІДОРАМИ ТА СИРОМ

2 груші
1 склянку води
1 склянка білого вина
1 ст. ложка меду
В'ялені помідори
М'який сир (фета, бринза, рокфор)
Чебрець або розмарин для прикрашання
1. Налити в каструльку воду і вино, додати мед, і довести до кипіння.
2. Опустити у воду розрізані навпіл груші та варити на повільному вогні 10-20 хвилин в залежності від твердості груш - вони повинні стати м'якими, але не розвалюватися.
3. Готові груші викласти порційно на тарілки, зверху покласти шматочки сиру і в'ялені помідори. Прикрасити гілочками чебрецю або розмарину.
ІНЖИР З БЕКОНОМ І БЛАКИТНИМ СИРОМ

10 плодів свіжого інжиру
300 г сиру з блакитною пліснявою
10 скибочок бекону або шинки
1. Плоди інжиру надрізати хрест-навхрест, всередину покласти сир. Кожен інжир зовні обернути смужкою бекону.
2. Покласти інжир на деко і запікати в духовці 15-20 хвилин, щоб сир розтанув, а на беконі з'явилася хрустка скоринка.
РУЛЕТИКИ З БАКЛАЖАНІВ З ПОМІДОРАМИ

Баклажани
Помідори
Моцарелла
Часник
Зелень (кріп, петрушка)
Майонез
Зелена цибуля для прикрашання
1. Баклажани вимити, нарізати тонкими скибочками вждовж, вимочити в підсоленій воді, щоб зникла гіркота, а потім обсмажити на сковороді з олією з обох боків до появи золотистої скоринки. Прибрати зайвий жир паперовим рушником.
2. Часник вичавити через прес, додати подрібнену зелень, майонез і добре перемішати.
3. Отриманою сумішшю змастити скибочки баклажанів з одного боку.
4. Помідори та сир нарізати тонкими скибочками. Покласти по 2-3 скибочки на баклажани, згорнути рулетиком і перев'язати зеленою цибулею.
5. Поставити в холодильник на півгодини і подавати до столу.
КАНАПЕ З КРЕКЕРІВ З ВЕРШКОВИМ СИРОМ ТА ІКРОЮ

Солоні крекери
Вершковий сир
Червона ікра
Кріп і зелена цибуля для прикрашання
1. На крекери викласти вершковий сир і трохи ікри. Прикрасити гілочками кропу і зеленою цибулею.
РУЛЕТИ З ЛОСОСЯ З ОГІРКОМ ТА ІМБИРОМ

Слабосолений лосось
Довгий огірок
1 ч. ложка натертого імбиру
Сіль
Зелена цибуля
1. Огірок очистити від шкірки і нарізати соломкою. Покласти в миску, посипати сіллю і дати постояти 10 хвилин. Потім додати тертий імбир.
2. Лосось нарізати тонкими скибочками, покласти всередину кілька шматочків огірка з імбиром і згорнути рулетиками. Перев'язати зеленою цибулею.
ВОЛОВАНИ З КРЕВЕТКАМИ

Воловани (можна купити готові) - 20-25 шт.
200 г креветок
2 помідори
100 г твердого сиру
Майонез
Сіль, зелень
Базилік для прикрашання
1. Креветки відварити, помідори нарізати невеликими кубиками, сир натерти на тертці, зелень - подрібнити. Змішати всі інгредієнти, заправити майонезом, за бажанням - досолити.
2. Наповнити воловани начинкою, прикрасити листочками базиліку.
РУЛЕТИКИ З ШИНКИ З КРАБОВИМ САЛАТОМ

10 скибочок шинки
100 г крабових паличок
2 яйця
½ цибулини
Майонез
Зелену цибулю для прикрашання
1. Приготувати салат: крабові палички, цибулю і яйце дрібно нарізати, перемішати, заправити майонезом.
2. Викласти салат на скибочки шинки, згорнути рулетиком і перев'язати зеленою цибулею.
Останні новини Чернігівщини
Бібліотеки Чернігівщини розвивають цифрову грамотність: відбулися онлайн-тренінги для координаторів Хабів цифрової освіти 11:13
У Чернігівській області триває системна робота з розвитку цифрової грамотності населення. Протягом двох тижнів відбулися два п’ятиденні онлайн-тренінги для координаторів Хабів цифрової освіти – бібліотекарів, які щодня допомагають мешканцям громад опановувати цифрові навички, користуватися сервісами та впевненіше почуватися в інформаційному суспільстві.
Троє вчителів із Чернігівщини потрапили до короткого списку національної премії «Вчитель року 2025» 11:11
Троє педагогів із Чернігівщини стали фіналістами національної премії Goncharenko Centre’s Teachers Award, за результатами якої буде обрано «Вчителя року 2025». До короткого списку увійшли Світлана Петренко із Чернігова, Оксана Махлай із села Шатура, Ніжинського району та Яна Сташенко із Ніжина.
Народовладдя в дії: громади мають затвердити Статути до кінця 2026 року – підсумки вебінару від “Спілки Ініціатив Чернігівщини” 11:07
13 листопада відбувся вебінар "Статути територіальних громад: впровадження форм участі в контексті законодавства про народовладдя", організований об'єднання «Спілка Ініціатив Чернігівщини» спільно з Чернігівською ОВА.
Чернігівські поліцейські затримали двох підозрюваних у наркоторгівлі з партією «закладок» 11:04
Оперативники Чернігівського районного управління поліції затримали двох 33-річних місцевих мешканок, які підозрюються у розповсюдженні особливо небезпечних психотропних речовин шляхом «закладок».
На Чернігівщині внаслідок російських атак загинули дві жінки: поліція документує злочин росії 10:49
Сьогодні вночі російська армія завдала низку ударів безпілотниками по місту Городня Чернігівського району.