Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 12 грудня, 19:01:26

5 чудових рецептів домашнього хлібу

16.12.2018   11:50Агенцiя

Я так люблю, коли мене хлібом годують. Мене хлібом не годуй, хлібом годуй

Звичайно ж, хліб можна купити в магазині, та хіба магазинний хліб, навіть найкращий, зрівняється з приготованим власними руками?

Один тільки запах свіжоспеченого хліба в домі може подарувати відчуття радості та щастя, не кажучи вже про гастрономічне задоволення від його дегустації.

ПРОСТИЙ ДОМАШНІЙ ХЛІБ У ДУХОВЦІ

3 склянки борошна
1 склянка води
8 ст. ложок рослинної олії
1 ст. ложка цукру
1 ч. ложка солі
1 ч. ложка сухих дріжджів

1. У теплій воді розвести дріжджі, додати сіль, цукор і рослинну олію. Поступово всипати борошно та замісити однорідне, еластичне тісто. Накрити його рушником і залишити в теплі на 30-40 хвилин (тісто має піднятися вдвічі).
2. Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну частину розкачати качалкою або розтягнути руками по дошці, щоб вийшов прямокутник. Скрутити тісто в рулет. Викласти на деко і дати постояти в теплому місці 40 хвилин. Коли тісто підійде, зробити на ньому косі розрізи ножем.
3. На дно духовки поставити каструлю з водою. Поставити деко в духовку і випікати 25 хвилин при температурі 220 градусів.

ЖИТНІЙ ХЛІБ НА ЗАКВАСЦІ

8 ст. ложок закваски для хліба
275 г пшеничного цільнозернового борошна
275 г житнього цільнозернового борошна
2 ч. ложки солі
2 ст. ложки меду
1 ч. ложка коріандру
2 ст. ложки рослинної олії
4 ст. ложки житнього солоду
80 мл окропу
340 мл води кімнатної температури

1. Додати в банку з закваскою житнє борошно та кип'ячену воду (35-40° C), перемішати до консистенції рідкої сметани, дати їй постояти протягом 3-х годин при кімнатній температурі. Закваска повинна вкритися бульбашками.
2. Заварити житній солод в окропі з розрахунку 20 мл води на 1 ст. ложку солоду. Додати інші інгредієнти. Замісити тісто, дати піднятися протягом 6-8 годин. Випікати 65 хвилин при температурі 200 градусів в попередньо розігрітій духовці.

ХЛІБ З СИРОМ ТА ВІВСЯНКОЮ

2,5 склянки борошна
1 склянка вівсяних пластівців
1 склянка сиру
40 г вершкового масла
1 яйце
2 ч. ложки сухих активних дріжджів
1 ст. ложка цукру
1 ч. ложка солі
125 мл води

1. Змішати 1 склянку борошна, дріжджі, сіль та цукор з теплою водою. Залишити на 20 хвилин, щоб тісто піднялося.
2. У великій мисці злегка збити яйце, додати вершкове масло, сир, добре перемішати. Всипати борошно, пластівці, додати опару та замісити тісто. Вимішувати руками близько 10 хвилин.
3. Покласти тісто в миску, накрити плівкою та залишити підходити на 1 годину.
4. Форму для випікання хліба змастити маслом. Сформувати з тіста буханець та покласти його у форму. Накрити рушником і залишити в теплі на 20 хвилин, щоб тісто піднялося.
5. Скропити хліб водою з пульверизатора і поставити у розігріту до 190 градусів духовку. Випікати, приблизно, 40 хвилин, готовність хліба перевірити сірником або зубочисткою.

ХЛІБ З ОЛИВКАМИ ПО-ГРЕЦЬКИ

500 г борошна
10 г сухих дріжджів
0,25 склянки оливкової олії
1 цибулина
0,5 склянки оливок без кісточок
1 ч. ложка сухої м'яти
Дрібка солі

1. Розвести дріжджі в ½ склянки води, додати ½ склянки борошна. Накрити і залишити на 30 хвилин (на суміші повинні з’явитися пузирі).
2. Додати в опару решту борошна, дрібно нарізані цибулю та м'яту, оливкову олію, сіль і 1 склянку води. Вимісити гладке еластичне тісто. Додати розрізані навпіл оливки, швидко перемішати, накрити рушником і залишити на 2 години.
3. Сформувати кілька невеликих хлібних буханців, викласти їх на змащене маслом деко і дати постояти 15 хвилин.
4. Поставити у розігріту до 180 градусів духовку і випікати 45 хвилин.
5. Готовий хліб накрити рушником і скропити водою.

ХЛІБ З КРОПОМ У МУЛЬТИВАРЦІ

 

3 склянки борошна
15 г сухих дріжджів
Щіпка цукру
1 цибулина
1 зубчик часнику
1 пучок кропу
1 яйце
1 ст. ложка оливкової олії
½ ч. ложки солі

1. Цибулю та часник дрібно нарізати і обсмажити у розігрітій олії в мультиварці в режимі «Мультиповар», виставивши температуру 160 градусів, 5 хв.
2. Кріп подрібнити.
3. Розвести дріжджі та дрібку цукру в 1,5 склянки теплої кип'яченої води. Дати постояти, поки суміш не запіниться, приблизно 5 хв. Додати сіль, яйця та обсмажені цибулю і часник. Перемішати. Всипати половину просіяного борошна, добре розмішати. Продовжуючи весь час розмішувати, поступово додати борошно, що залишилося. Перекласти тісто на присипану борошном поверхню і вимішувати 10 хв. Додати в тісто кріп.
4. Перекласти тісто у змащену маслом миску, накрити і залишити в теплому місці на 1 годину. Сформувати з тіста круглий буханець. Накрити і залишити ще на 30 хв.
5. Зробити зверху хрестоподібний надріз, злегка присипати борошном і випікати в мультиварки у режимі «Випічка» 50 хвилин. Остудити на решітці.

Останні новини Чернігівщини

 На Чернігівщині зареєстрували індустріальний парк «Носівські господарства»

На Чернігівщині зареєстрували індустріальний парк «Носівські господарства» 10:13

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку «НОСІВСЬКІ ГОСПОДАРСТВА» до Реєстру індустріальних (промислових) парків. Парк створено строком на 30 років на території міста Носівка Ніжинського району. Ініціатором виступає Носівська міська рада.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:11

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 1 пожежу. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

12 грудня: цей день в Україні і світі

12 грудня: цей день в Україні і світі 10:05

День 1388 Російська агресія - Day 1388 Russian aggression

 На Чернігівщині видалено понад 20 тонн безхазяйних пестицидів

На Чернігівщині видалено понад 20 тонн безхазяйних пестицидів 11:43

У листопаді на території області проведено комплекс робіт з видалення безхазяйних та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). За результатами заходів утилізовано понад 20 тонн отруйних речовин.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини