Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 11 серпня, 11:09:21

5 чудових рецептів домашнього хлібу

16.12.2018   11:50Агенцiя

Я так люблю, коли мене хлібом годують. Мене хлібом не годуй, хлібом годуй

Звичайно ж, хліб можна купити в магазині, та хіба магазинний хліб, навіть найкращий, зрівняється з приготованим власними руками?

Один тільки запах свіжоспеченого хліба в домі може подарувати відчуття радості та щастя, не кажучи вже про гастрономічне задоволення від його дегустації.

ПРОСТИЙ ДОМАШНІЙ ХЛІБ У ДУХОВЦІ

3 склянки борошна
1 склянка води
8 ст. ложок рослинної олії
1 ст. ложка цукру
1 ч. ложка солі
1 ч. ложка сухих дріжджів

1. У теплій воді розвести дріжджі, додати сіль, цукор і рослинну олію. Поступово всипати борошно та замісити однорідне, еластичне тісто. Накрити його рушником і залишити в теплі на 30-40 хвилин (тісто має піднятися вдвічі).
2. Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну частину розкачати качалкою або розтягнути руками по дошці, щоб вийшов прямокутник. Скрутити тісто в рулет. Викласти на деко і дати постояти в теплому місці 40 хвилин. Коли тісто підійде, зробити на ньому косі розрізи ножем.
3. На дно духовки поставити каструлю з водою. Поставити деко в духовку і випікати 25 хвилин при температурі 220 градусів.

ЖИТНІЙ ХЛІБ НА ЗАКВАСЦІ

8 ст. ложок закваски для хліба
275 г пшеничного цільнозернового борошна
275 г житнього цільнозернового борошна
2 ч. ложки солі
2 ст. ложки меду
1 ч. ложка коріандру
2 ст. ложки рослинної олії
4 ст. ложки житнього солоду
80 мл окропу
340 мл води кімнатної температури

1. Додати в банку з закваскою житнє борошно та кип'ячену воду (35-40° C), перемішати до консистенції рідкої сметани, дати їй постояти протягом 3-х годин при кімнатній температурі. Закваска повинна вкритися бульбашками.
2. Заварити житній солод в окропі з розрахунку 20 мл води на 1 ст. ложку солоду. Додати інші інгредієнти. Замісити тісто, дати піднятися протягом 6-8 годин. Випікати 65 хвилин при температурі 200 градусів в попередньо розігрітій духовці.

ХЛІБ З СИРОМ ТА ВІВСЯНКОЮ

2,5 склянки борошна
1 склянка вівсяних пластівців
1 склянка сиру
40 г вершкового масла
1 яйце
2 ч. ложки сухих активних дріжджів
1 ст. ложка цукру
1 ч. ложка солі
125 мл води

1. Змішати 1 склянку борошна, дріжджі, сіль та цукор з теплою водою. Залишити на 20 хвилин, щоб тісто піднялося.
2. У великій мисці злегка збити яйце, додати вершкове масло, сир, добре перемішати. Всипати борошно, пластівці, додати опару та замісити тісто. Вимішувати руками близько 10 хвилин.
3. Покласти тісто в миску, накрити плівкою та залишити підходити на 1 годину.
4. Форму для випікання хліба змастити маслом. Сформувати з тіста буханець та покласти його у форму. Накрити рушником і залишити в теплі на 20 хвилин, щоб тісто піднялося.
5. Скропити хліб водою з пульверизатора і поставити у розігріту до 190 градусів духовку. Випікати, приблизно, 40 хвилин, готовність хліба перевірити сірником або зубочисткою.

ХЛІБ З ОЛИВКАМИ ПО-ГРЕЦЬКИ

500 г борошна
10 г сухих дріжджів
0,25 склянки оливкової олії
1 цибулина
0,5 склянки оливок без кісточок
1 ч. ложка сухої м'яти
Дрібка солі

1. Розвести дріжджі в ½ склянки води, додати ½ склянки борошна. Накрити і залишити на 30 хвилин (на суміші повинні з’явитися пузирі).
2. Додати в опару решту борошна, дрібно нарізані цибулю та м'яту, оливкову олію, сіль і 1 склянку води. Вимісити гладке еластичне тісто. Додати розрізані навпіл оливки, швидко перемішати, накрити рушником і залишити на 2 години.
3. Сформувати кілька невеликих хлібних буханців, викласти їх на змащене маслом деко і дати постояти 15 хвилин.
4. Поставити у розігріту до 180 градусів духовку і випікати 45 хвилин.
5. Готовий хліб накрити рушником і скропити водою.

ХЛІБ З КРОПОМ У МУЛЬТИВАРЦІ

 

3 склянки борошна
15 г сухих дріжджів
Щіпка цукру
1 цибулина
1 зубчик часнику
1 пучок кропу
1 яйце
1 ст. ложка оливкової олії
½ ч. ложки солі

1. Цибулю та часник дрібно нарізати і обсмажити у розігрітій олії в мультиварці в режимі «Мультиповар», виставивши температуру 160 градусів, 5 хв.
2. Кріп подрібнити.
3. Розвести дріжджі та дрібку цукру в 1,5 склянки теплої кип'яченої води. Дати постояти, поки суміш не запіниться, приблизно 5 хв. Додати сіль, яйця та обсмажені цибулю і часник. Перемішати. Всипати половину просіяного борошна, добре розмішати. Продовжуючи весь час розмішувати, поступово додати борошно, що залишилося. Перекласти тісто на присипану борошном поверхню і вимішувати 10 хв. Додати в тісто кріп.
4. Перекласти тісто у змащену маслом миску, накрити і залишити в теплому місці на 1 годину. Сформувати з тіста круглий буханець. Накрити і залишити ще на 30 хв.
5. Зробити зверху хрестоподібний надріз, злегка присипати борошном і випікати в мультиварки у режимі «Випічка» 50 хвилин. Остудити на решітці.

Останні новини Чернігівщини

Обстановка на кордоні. Офіційно

Обстановка на кордоні. Офіційно 11:03

Протягом минулої доби змін в обстановці на державному кордоні України в межах Чернігівщини не відбулося, вона залишалася стабільною та контрольованою.

Прилуки – учасник програми історичної освіти

Прилуки – учасник програми історичної освіти "Студії Живої Історії 2020" 10:42

У травні поточного року місто Прилуки й сім громад з різних областей України успішно пройшли конкурсний відбір серед ста заявників до програми «Студії Живої Історії 2020».

Ніжин: відбулась щотижнева оперативна нарада

Ніжин: відбулась щотижнева оперативна нарада 10:30

10 серпня відбулась щотижнева оперативна нарада під головуванням міського голови Анатолія Лінника.

У Чернігові по проспекту Миру будують підвищені пішохідні переходи

У Чернігові по проспекту Миру будують підвищені пішохідні переходи 10:13

У Чернігові по проспекту Миру почали будувати підвищені пішохідні переходи, які змушуватимуть водіїв їхати повільніше.

Чернігівський історичний ландшафт має офіційно стати частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Чернігівський історичний ландшафт має офіційно стати частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 10:04

У 2024 році Чернігівщина відзначатиме важливу історичну подію – 1000-річчя Чернігівського князівства.