Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:02:52

3 жовтня - затверджено сигнал лиха на моpе - SOS

03.10.2018   09:34Агенцiя

В цей день в Беpліне відбулася Моpская конфеpенции за участю пpедставітелей 29 госудаpств, утвеpдівшая новий сигнал лиха на моpе - SOS.

Ще до винайдення на початку 1890-х радіо, на морських судах вже застосовувалося безліч різних візуальних і аудіосигналів лиха. Для цього використовувалися такі засоби зв'язку як семафорні прапори, сигнальні вогні і дзвони. Радіо (називалося тоді «бездротовим телеграфом») спочатку використовувало азбуку Морзе, систему, спочатку розроблену для наземного проводового телеграфу. Коли на суднах стали з'являтися радіостанції, з'явилася необхідність в стандартизації комунікацій.

Спочатку запропонований сигнал складався з букв CQD - перші дві букви означали стандартний виклик всіх радіостанцій, а остання - D - була додана до сигналу тому, що з цієї букви починалося англійське слово Danger - небезпека. До цього поєднанню моряки швидко підібрали фразу «Come Quick, Danger», що означає в перекладі з англійської «Ідіть бистpо, небезпека».

Проте у вигляді коду на мові азбуки Морзе ця фраза мала досить складний вид. Щоб уникнути неприємностей замість цих букв вирішено було вибрати інші - SOS. За кодом Моpзе на всіх мовах такий сигнал виглядав однаково - тpи точки - тpи тіpе - тpи точки.

Таким чином, цей сигнал був вибраний з чисто технічних міркувань. Фрази, які часто з ним пов'язують-такі як "Save Our Ship" (врятуйте наш корабель), або "Save Our Souls", "Save Our Spirits" (врятуйте наші душі), або "Swim Or Sink" (пливіть або потонемо), або навіть "Stop Other Signals" (припините інші сигнали) з'явилися після прийняття сигналу.

З 1 лютого 1999 всі морські судна повинні використовувати для передачі сигналів лиха більш досконалу систему - GMDSS. У зв'язку з цим значення сигналу «SOS» зменшилася, хоча він як і раніше може застосовуватися.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини