Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 9 липня, 15:43:51

Цікаві факти про морозиво

26.08.2018   18:39Агенцiя

Жодна страва не виникла ні звідки - якусь винайшли випадково, а якусь в результаті вдосконалення геніальної думки якогось шеф-кухаря.

Не виняток і морозиво - холодне диво, яке вмить здатне повернути нас в безтурботне дитинство.

Легенди та історії

Хто першим став готувати і подавати цей нехитрий десерт, кулінари усіх країн сперечаються і до тепер.

Отже, згідно з першою гіпотезою в Європу морозиво привіз Марко Поло, приїхавши з Китаю в Італію. Хто з китайських майстрів поділився з мандрівником рецептом, невідомо.

Друга легенда розповідає про кухаря, який готував морозиво за власним рецептом. Катерина Медічі перед своїм весіллям взяла кухаря з собою в поїздку до Франції, де він готував десерти, в тому числі і морозиво, для Карла I. Морозиво прийшлося до двору, і кухар отримав звання особистого королівського мороженщика. В обмін на довічну платню і почесті кухар погодився готувати цей десерт в палаці, тримаючи рецепт у секреті.

Третя версія знову відносить нас до чуток про придворному кухаря Карла I. Щоб здивувати його гостей на черговому банкеті, кулінар ДеМарко отримав завдання подати щось нове і незвичне - ним став заморожений десерт, що нагадував снігові замети. Після смерті правителя, ДеМарко таки розсекретив свою страву і морозиво змогли скуштувати ті, хто не належав до знаті та королівської родини.

Історія морозива в цифрах і іменах

Ще в Стародавній Русі на свята часто подавали десерт у вигляді замороженого молока з цукром, нарізаного порційно.

В Америку морозиво потрапило разом з Філіпом Ленз в 1774 році. Повернувшись в штати, він прорекламував вихід незвичайного десерту в газетах. А Доллі Медісон подала рідкісний ексклюзивний десерт під час інавгурації свого чоловіка-президента Джеймса Мадісона в 1813 році.

Першою ручний фризер (пристрій для виготовлення морозива) придумала Нансі Джонсон в 1846 році. Але вона не встигла запатентувати свій винахід. Зробив це Йонг в 1848 році і назвав його «Патент Джонсон Фризери для морозива», віддавши данину поваги Нансі.

У 1851 році в Балтіморі почалося серійне виробництво морозива, біля керма став Якоб Фуссел - саме він вважається батьком індустрії морозива в Америці.

У 1926 році фризер був удосконалений Кларенсом Вогтом, піднявши виробництво морозива на новий рівень. Фризер з ручного став апаратом безперервної дії.

У Канаді морозиво з'явилося завдяки Томасу Вебб, який першим почав продавати десерт в Торонто. У 1893 році Вільям Нельсон в цьому ж місті почав виготовляти морозиво у великому обсязі.

Пломбір, вершкове морозиво, був винайдений за часів Наполеона ІІІ у Франції Ле Бєєм в місті Плоб'ер.

Ескімо придумав кондитер Крістіан Нельсон, який покрив своє морозиво шоколадом і назвав його пиріжком ескімоса - Ексім-пай. Під час продажу демонструвався фільм про життя ескімосів.

Морозиво на паличці винайшло випадково - американець Френк Епперсон забув на морозі стакан води з соломинкою. Свій спонтанний винахід він назвав «попсікл» і став випускати лимонад на паличці, трохи пізніше лимонад замінили на морозиво.

5 цікавих фактів про морозиво

Влітку морозиво продається зі швидкістю 1 порція раз в 3 секунди, взимку - раз в 10 секунд.

За статистикою, в неділю продажу морозива збільшуються. В основному ласощі купуються для дітей від 5 до 12 років і людей, старше 45.

Найпопулярнішим є вершкове морозиво, потім шоколадне і лише потім фруктове.

У 2002 році був заарештований вуличний торговець морозива, який продавав десерт з кокаїном.

Морозиво буває і з такими смаками: рибне, перчене, часникове, з морепродуктів, грибне, сирне, селерове, томатне, зі свинячими шкварками, а також копчене і смажене.


Яке морозиво їдять в різних країнах

В Японії подають корж з начинкою, яка складається з товченого в пасту клейкого рису - морозиво Моті.

Австралійці їдять десерт фрік-шейки - величезні холодні десерти.

У Німеччині готують спагетті-айс - морозиво у вигляді тарілки спагетті. Його автор Даріо Фонтанелла.

В Італії морозиво "джелато" роблять на основі незбираного молока і вершків, воно щільніше звичайного морозива і подається охолодженим, а не замороженим.

Ізраїль славиться своїм морозивом-халвою, зробленим з перемелених в пасту насіння сезаму, змішаного з медом.

В Ірані їдять "Фалуді", яке складається з крохмальних або рисових макаронів і холодного цукрового сиропу з льодової крихтою.

Таїланд пропонує скуштувати морозиво-бургер, а Філіппіни - морозиво з сиром. У Франції існує морозиво з фуа-гра, а в Сінгапурі заморожений десерт подається в хлібі.

Калорійність морозива така: вершкове - 200 ккал, фруктовий лід - 150 ккал, дієтичне (знежирене) - 100 ккал.

Найбільший торт з морозива зроблений в 2011 році канадською компанією Dairy Queen. Його вага - понад 10 тонн: 9 тонн морозива, 90 кг бісквіту та 136 кг крихт шоколаду.

У США існує «золоте» морозиво, яке коштує тисячу доларів за порцію та прикрашене їстівним золотом, карамеллю і рідкісними ягодами.

Хвойне морозиво їдять під час застуд, так як воно містить велику кількість вітаміну С. Готується воно з хвойних голок, товчених в ступці, з апельсиновим соком і вершковим морозивом.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівський рибоохоронний патруль підводить підсумки нерестової кампанії 2025 року 15:39

З 1 квітня по 30 червня 2025 року на водоймах Чернігівської області тривала нерестова заборона на вилов водних біоресурсів.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 16 чернігівців 15:04

Чергові рішення комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України, затверджені виконавчим комітетом Чернігівської міської ради 9 липня.

«Діалог влади та бізнесу»: на Чернігівщині обговорили шляхи подолання дефіциту робітничих професій та економічних бар’єрів 14:37

Чергова онлайн-зустріч регіональної платформи «Діалог влади та бізнесу» відбулася сьогодні. Серед основних питань – подолання кадрової кризи у виробничих галузях та підтримка регіонального підприємництва.

Нардеп Олена Шуляк: Завдяки реформі цифровізації доступ до високошвидкісного інтернету вперше отримали понад 3000 українських сіл

Нардеп Олена Шуляк: Завдяки реформі цифровізації доступ до високошвидкісного інтернету вперше отримали понад 3000 українських сіл 14:16

Загальний економічний та антикорупційний ефект від реформи цифровізації, яку почали впроваджувати в 2019 році, вже перевищив 66 млрд грн.

На прикордонні Чернігівщини внаслідок ворожої атаки постраждала цивільна жінка: поліція документує наслідки 13:42

Сьогодні вранці у прикордонній Сновській громаді Корюківського району ворожий дрон поцілив у 54-річну жінку, яка їхала мопедом.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини