Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:27:31

День матері 2018: дата, святкування та влучні вислови

13.05.2018   10:07Агенцiя

Є в Україні традиційне щорічне свято, присвячене найважливішій людині у нашому житті — мамі. І це зовсім не 8 березня, як думає багато людей, а День матері, котрий святкується кожну другу неділю травня.

Коли День матері у 2018 році? Цього річ, світле свято припадає на 13 травня. І хоч воно не є державним святом (тим, що має офіційний вихідний), але все ж давно вкорінилось у традиціях нашого народу.

День матері — не є виключно українським святом, його відзначають у безлічі країн. Причина тому — передісторія виникнення свята. В період активізації боротьби жінок за свої права, активістки активно пропагували запровадження особливого Дня матері, присвяченого матері кожної людини. Американки досягли успіху, спочатку у своєму штаті, а згодом і на рівні усієї країни — з 1914 року, в США День матері вважається національним святом і відзначається, так само, кожну другу неділю травня.

Згодом цю ініціативу підтримали інші країни і люди почали відзначати щорічне свято у Бахрейні, Гонконгу, Індії, Малайзії, Мексиці, Нікарагуа, ОАЕ, Омані, Пакистані, Катарі, Саудівській Аравії, Сінгапурі, Австралії, Естонії та звісно ж — Україні, з 1999 року, на національному рівні. Є й ряд інших країн, у яких є подібне свято, але припадає воно на різний час.

Які ж можуть бути традиції святкування, у такого символічного свята?

Всі дії у цей день повинні бути спрямовані на те, щоб діти усіма можливими способами проявили свою любов до власної матері. Діти влаштовують мамам свято, дарують цукерки чи квіти, малюють листівки чи читають вірші. Дорослі ж, обов’язково мають знайти час і завітати в гості, навіть якщо, як завжди, мають багато справ. Ну звісно ж, не зважаючи на те, що мати знає все без слів, все рівно важливо сказати їй про свою любов.

У деяких країн все ж є відмінні від інших традиції у цей день. Наприклад, у Сполучених Штатах символом Дня матері є гвоздики. Цю квітку чіпляють на одяг, обираючи символічний колір — яскраве забарвлення говорить про те, що мати жива і здорова, а біла — про світлу пам’ять, адже з плином часу любов до власної матері нікуди не зникає. Також поширена сучасна традиція у цей день — проводити благодійні заходи у будинках для літніх людей, аби допомогти чужим матерям.

Цитати відомих людей про маму:

1. У кожної хорошої людини за спиною стоїть мама. (Евандер Холіфілд)

2. Ти не перестанеш бути дитиною, поки у тебе є мама. (С. Джеєт)

3. Зважитися обзавестися дитиною справа неабияка. Це означає зважитися на те, щоб твоє серце відтепер і назавжди розгулювало поза твоїм тілом. (Е. Стоун)

4. Перший подарунок, який дає нам мати – це життя, другий – любов, і третій – розуміння. (Д. Брауер)

5. Мати – єдине на землі божество, яке не знає атеїстів. (Е. Легуве)

6. Мати — це саме зворушливе з усього, що є на землі. Матір — це значить: прощати і приносити себе в жертву. (Еріх Марія Ремарк)

7. Мама – це та людина, яка побачивши 4 шматочки пирога на 5-х їдців, скаже, що їй ніколи його й не хотілося. (Т. Йордан)

8. Любов матері до своєї дитини не можна порівняти ні з чим в цьому світі. Вона не визнає законів і побожності, вона наважується на все і крушить все на своєму шляху. (Агата Крісті)

9. Руки матерів виткані з ніжності — діти сплять на них спокійним сном. (Віктор Гюго)

vsviti.com.ua

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини