Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 02:54:06

9 квітня - в Україні була заборонена пропаганда комунізму та нацизму

09.04.2018   08:33Агенцiя

Більшість посткомуністичних країн Східної Європи ще на початку 90-х років зробили все, щоб позбавитися від власного тоталітарного минулого та свідомо обрали демократичний шлях розвитку, Україна до останнього часу залишалася європейським заповідником старих людожерських комуністичних та націонал-шовіністичних цінностей.

Змінилася ситуація тільки в 2013-14 роках під час Революції Гідності та після збройного вторгнення Московії в Крим та на Донбас.

Як згодом вияснилося, існування вільної, демократичної української держави несумісне з масованою пропагандою на її території комуністичних та націонал-шовіністичних імперських цінностей коріння яких ростуть з близького та недружнього зарубіжжя.

9 квітня 2015 року Верховною Радою України було прийнято закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки».

Закон засуджує комуністичний та нацистський (що практично одне і теж саме) тоталітарні режими в Україні як злочинні та забороняє публічне заперечення їх злочинів. Також закон забороняє публічне використання та пропаганду символіки цих режимів.

Важливим аспектом є те, що закон забороняє не саму ідеологію, оскільки це не допустимо в демократичній країні, а лише її пропаганду через публічну агітацію та використання символіки злочинних тоталітарних режимів.

Даний закон став офіційним стартом декомунізації яка триває й досі та завдяки якій по всій країні повинні бути демонтовані всі пам’ятники комунізму та перейменовані всі вулиці та населені пункти з комуністичними назвами.

Крім цього, в цей же день парламент відповідними законами відкрив доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років (закон № 316-VIII) та врегулював правовий статус борців за незалежність України у XX столітті (закон № 314-VIII).

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.