Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:16:05

11 причин їсти гранат

13.11.2016   11:17Агенцiя

Гранат часто називають королівським фруктом, бо його верхівка схожа на корону. Він є символом родючості, вірності та багатства.

Стверджують, що це найдавніша рослина, яка виникла ще в мезозойську еру. Батьківщина граната досі викликає суперечки: одні стверджують, що це країни Середньої Азії, а інші — Північна Америка.

Гранат зображений на багатьох офіційних емблемах міст Туреччини. Існує думка, що гранат — це те райське яблуко, яким Єва спокусила Адама. А у Стародавньому Єгипті всіх пломерлих ховали разом із гранатом.

Гранат, так як і банан, зовсім не фрукт, а ягода. Гранатове дерево — це чагарник. Квіти граната дуже схожі на маки. З гранатових квітів виробляють фарбу, якою фарбують шовк, а також славнозвісні іранські килими. Сік граната практично неможливо відіпрати.

Гранат — це унікальна рослина, яка може давати врожай при температурі -10º. В одному гранаті міститься від 400 до 1000 зерняток, відділених тоненькою плівкою. Цей фрукт на 60% складається з води. Так як гранат вирощують майже у кожному куточку світу, то й сезон дозрівання у кожній півкулі свій. У Північній — з вересня по січень, у Південній — з березня до травня. Колір шкірки достиглого гранату необов’язково має бути червоним. Все залежить від сорту рослини.



Гранат здатен захистити від багатьох недуг, він заряджає організм необхідними вітамінами та мікроелементами. Це цілий вітамінно-мінеральний комплекс, який може поміститися в одній долоні! Гранат багатий вітамінами А, С, Е, В1, В2 та мінеральними речовинами — залізом, калієм, кальцієм, йодом, кремнієм. У граната цінна не лише м’якоть, а й шкірка, листочки, гілочки та й сам корінь гранатового дерева. Наприклад, з листочків роблять смачний чай. Гранатові зерна використовують у якості приправи, а сік граната — для приготування соусу для м’яса.



Корисні властивості можна перелічувати без кінця. Але для чого нам потрібно їсти гранат, дізнаємось разом з нижче перелічених пунктів. Отже…

1. Здорове серце

Гранат захищає серце, зводить до мінімуму виникнення серцево-судинних захворювань. Має властивість розріджувати кров. Запобігає утворенню нальоту на стінках артерій і знижує артеріальний тиск. Підтримує кровоносні судини в тонусі і зміцнює серцевий м’яз. Тим самим захищаючи наш організм від діабету і атеросклерозу.

2. Підвищує гемоглобін

Гранат — чудовий, смачний і роками перевірений засіб у боротьбі з анемією. Ефективно підвищує рівень гемоглобіну в крові завдяки своїй вітамінній формулі. Швидко поставить на ноги після тривалої хвороби, відновить сили.



3. Захищає суглоби

Хочете мати здорові суглоби, тоді на вашому столі і в щоденному раціоні завжди має бути гранат. Він містить такі компоненти, які запобігають руйнуванню хрящової тканини. Вітамін В6 захищає м’язи і суглоби від перенапруги, уповільнює зношування хрящової тканини.

4. Замінник інсуліну

Гранатовий сік дозволено вживати людям, які хворіють на цукровий діабет. Він не лише смачний, а й корисний, особливо для діабетиків. Щоб знизити рівень цукру та сухість у роті, яка часто виникає в таких людей, необхідно пити по 60 крапель гранатового соку перед вживанням їжі. Гранатовий сік можна розбавляти не лише водою, а й іншими соками. І смачно, і корисно.



5. Протизастудний засіб

У період холодів всі ми піддаємось різним вірусам та інфекціям. Щоб залишатись у формі, а тим паче захистити свій організм — використовуйте гранат. Він ефективно допомагає при кашлі, ангіні, різноманітних респіраторних інфекціях. Знижує температуру та усуває запальні процеси в організмі. Розведеним соком гранату рекомендують полоскати горло при ангіні.

6. Чиста шкіра

Гранат багатий на антиоксиданти, які сприяють зменшенню пошкоджень від ультрафіолетових променів, захищає від вільних радикалів і сприяє збільшенню колагену. Антиокислювальні властивості граната захищають клітини від пошкоджень. Крім того гранат являється відмінним захисником шкіри від зморшок, допомагає швидко відновлюватись після сонячних опіків чи переохолодження. Внесіть у свій раціон харчування гранат і ваша шкіра завжди буде гладенькою, свіжою і пружною.

7. Здорове волосся

Через недостатню кількість у крові гемоглобіну, клітини нашого організму не отримують достатньо кисню для нормального функціонування. Через це страждають і нігті, і шкіра, і волосся. Якщо вживати гранат, він не лише підвищить гемоглобін, а й зміцнить волосяну цибулину. Тим самим зменшить випадіння волосся та надасть здорового, а головне природного вигляду.



8. Підвищує активність гормонів

Гранат дуже корисний для жіночого здоров’я. Він допомагає при гормональних збоях. Власне, таку функцію виконують кісточки гранатових зерен. Саме в них зберігаються жирні масла, які підвищують гормональну активність, відновлюють гормональний баланс. А ще знижують тиск, збивають температуру та зменшують роздратованість.

9. Дезінфікує

Вживання гранатового соку попереджає появу зубного каменю, тому що має антибактеріальну дію. Знижує ризик появи хвороб ясен. Чудово очищує зуби від нальоту та мікробів, які викликають карієс. У народній медицині гранатовий сік використовують для лікування стоматиту.

10. Покращує травлення

Корисні елементи, що містяться у гранаті, прискорюють обмін речовин, покращують процес травлення, поліпшують апетит. Але при вживанні гранатового соку необхідно пам’ятати про наявність у ньому кислот. Тому перед вживанням сік необхідно розвести  перевареною водою.



11. Протидіє онкологічним захворюванням

Як вже зазначалось, у гранаті, в гранатовому сокові багато антиоксидантів. Їх в три рази більше ніж в справжньому, натуральному червоному вині та зеленому чаї. Такий великий вміст цих речовин допомагає в боротьбі з раком, зокрема раком молочної залози. Це пов’язано насамперед з протизапальними властивостями фрукта.

Протипокази для вживання

Наскільки гранат корисний — настільки він може бути шкідливим, якщо не знати всіх тонкощів його вживання. Через велику кількість кислот потрібно бути обережним, оскільки вони можуть подразнювати слизову оболонку шлунка. А органічні кислоти згубно впливають на зубну емаль. Тому, щоб захистити зуби, перед вживанням граната радять з’їсти трішки твердого сиру, який покриє зуби захисною жирною оболонкою. Після вживання граната необхідно прополоскати зуби водою. Тим же, хто хворіє на гастрит, гранат вживати взагалі протипоказано.



Як обрати гранат?

Гранат має бути твердим і важким. Вибирайте за принципом — чим важчий, тим соковитіший. Шкірка має бути сухою та без пошкоджень. Дуже добре, якщо через шкірку можна відчути зерна. Колір фрукта залежить від сорту, тому визначати, чи достиглий він,  по шкірці не варто. Зверніть увагу на хвостик граната, де була раніше квітка. Там не має бути нічого зеленого.



Як зберігати гранат?


Гранат можна зберігати тривалий час у сухому, прохолодному місці. А найдовше гранат можна зберігати аж до 1 року. Для цього не потрібно заморожувати цілий фрукт, а лише зернятка.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини