Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:26:23

Як чернігівські журналісти в Ніжині ярмаркували

10.10.2016   15:00

Прес-тур журналістів з обласного центру на традиційний ХХ Покровський ярмарок пройшов у суботу, 8 жовтня.

До мальовничого гостинного містечка над Остром нас запросила міська влада та мер Анатолій Лінник. Покровський ярмарок – одне з найулюбленіших свят у Ніжині. Участь у ньому беруть тисячі людей. Це нагода зустрітися з друзями, родичами, побачити яскраву концертну програму за участю найкращих творчих колективів, а також купити продукцію місцевих виробників, фермерів, майстрів, скуштувати традиційні ніжинські страви, познайомитися з особливостями територіальних громад.

Про особливості цьогорічного Покровського ярмарку в Ніжині розповідає міський голова Анатолій Лінник: «З самого початку перед ярмарковим комітетом стояло завдання максимально залучили народних майстрів, реалізаторів продукції, яка має національний колорит і спрямування. Під «містечко майстрів» ми віддали центральну вулицю Гоголя. Сьогоднішній ярмарок рекордний за кількістю учасників, це понад 1200 осіб. Завдяки цьому ми змогли зібрати понад 530 тисяч гривень. Але народні майстри беруть участь безоплатно чи на пільгових умовах. Оце така особливість. Мистецьку складову свята плануємо розширювати, бо саме вона й приваблює туристів. Загалом же традиціям ярмаркування в нашому місті, за даними науковців, - майже 400 років. Ніжин завжди був центром торгівлі, тут селилися ремісники, торговці, купці, що було визначальним для розвитку цієї території. На рік проводилося три ярмарки. Тож ми відроджуємо національні традиції. Саме це й має стати нашою родзинкою».

Серед почесних гостей на Покровському ярмарку цього року були народний депутат України Олександр Кодола, міський голова Прилук Ольга Попенко, голова Чернігівського земляцтва в м. Київ Віктор Ткаченко. Концертне дійство почалося з винесення кількаметрового зображення Покрови Богородиці, яке нібито пропливло центральною площею. Поблагословив учасників і гостей свята настоятель храму на честь Покрови Божої Матері у м. Ніжин митрофорний протоієрей Михаїл: «Улюблені у Христі брати і сестри, дорогі гості нашої Чернігівської землі, вітаю усіх вас з Покровським ярмарком! Нехай Матінка Божа покриває усіх нас, нашу землю святу, нашу Україну, наш Ніжин своїм святим омофором, береже від усякого зла, допомагає в праці і боротьбі, в молитві й прославленні Господа нашого Ісуса Христа. Закликаю Боже благословення на всіх вас!»

Анатолій Лінник у своєму виступі побажав, щоб учасники ярмарку якнайяскравіше представили свою продукцію, знайшли нових клієнтів, щоб ніжинці мали можливість поринути в атмосферу народної творчості, мистецьких традицій. І щоб усі гості Покровського ярмарку отримали незабутні враження від працелюбного й гостинного ніжинського народу. «Усім нам – миру, добра, злагоди, процвітання!» - підсумував міський голова. Про офіційний старт ярмарку сповістили постріли двох гармат. Далі центральною площею міста пройшли учасники фестивалю історичної реконструкції, що проводився в Ніжині вперше, свою вправність продемонстрували сучасні козаки на залізних конях - байкери. На сцену піднялися й дві пари молодят, які стали на шлюбний рушничок саме в цей день. Свою творчість жителям і гостям Ніжина дарували місцеві співаки, спортсмени, музиканти, акробати.

Традиційно разом із ніжинцями святкує та ярмаркує народний депутат, їхній представник у парламенті України Олександр Кодола. «Древнє торгове місто України, наш славетний Ніжин, через віки проніс добру традицію ярмаркування. Слава про ніжинських купців та ніжинські ярмарки століттями гриміла далеко за межами України, і не даремно. Тож я дуже радий, що ці славні, оспівані ще легендарним Миколою Гоголем традиції відроджуються сьогодні», — підкреслив депутат у спілкуванні з журналістами. Крім того, Олександр Кодола нагадав, що саме зараз Ніжин претендує на перемогу в конкурсі «7 чудес України: історичні міста та містечка». Він закликав голосувати за Ніжин на сайті проекту.

Вже багато років на Покровський ярмарок у Ніжин приїздить і делегація Чернігівського земляцтва у Києві. Голова земляцтва Віктор Ткаченко зазначає: «Ніжин славний своїм минулим, своєю козацькою добою, а особливо – людьми, які мають безпосереднє відношення до Ніжинщини. Це і всесвітньовідомий мореплавець Юрій Лисянський, і письменник Микола Гоголь, і конструктор Сергій Корольов, і знамениті артисти Марія Заньковецька, Микола Садовський, Павло Саксаганський. Це і видатні люди нашого часу, зокрема, перший міністр праці Михайло Каскевич, народна артистка Алла Кудлай, знаменитий поет, лауреат Шевченківської премії Леонід Горлач і багато інших». Віктор Ткаченко передав вітання ніжинцям від членів земляцтва. Він висловив сподівання, що наступного разу гостей і учасників з Києва буде більше. І побажав, щоб ярмарок розвинувся до того масштабу, що мав 200-300 років тому, коли він тривав до двох тижнів.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини