Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 10 серпня, 14:51:10

Сезонні страви з кабачків: ТОП–8 несподіваних рецептів

03.07.2016   14:02Агенцiя

У літній сезон продовжуємо вас радувати смачними рецептами як нових, так і добре знайомих та випробуваних страв із кабачків.

Вони можуть бути дуже різноманітними, оскільки цей овоч вважають одним із найбільш універсальних у кулінарії. Саме тому кабачок популярний у багатьох традиційних кухнях світу і часто з’являється у гастрономічних експериментах.

Страви з кабачків завжди асоціюються з літом і здоровим харчуванням. І це абсолютно виправдано, адже в них стільки користі, вітамінів і прихованого смакового потенціалу! Тож ми зібрали оригінальні рецепти, які допоможуть по-новому розкрити смакові властивості кабачка.

1. Кассероль з кабачків, сиру і хліба

Запіканка зі скибочками молодого кабачка, хлібними кубиками, сиром та зеленню в «кассеролі» — керамічній каструльці. Легка і ніжна французька страва в кабачковий сезон!

Інгредієнти для страви: 1 молодий кабачок, 50–70 г твердого сиру, 100 г хліба білого або сірого, 1 яйце, півсклянки молока, 1 пучок зеленої цибулі, пучок кропу і петрушки, масло (для змащування форми), перець , сіль за смаком.

Приготування. Нарізати кабачок тонкими скибочками. Тушкувати декілька хвилин кабачки в каструльці, додавши трохи води, до м’якості. Трохи посолити.

Нарізати хліб кубиками 1×1 см. Сир нарізати кубиками трохи дрібнішими, ніж хліб. Дрібно посікти зелену цибулю, петрушку і кріп. Збити яйце з молоком, дрібкою солі і чорним меленим перцем. Перемішати кабачки, хліб і зелень.

Залити рідкою сумішшю, ще раз перемішати і викласти в кассероль або іншу глибоку форму для запікання, змащену вершковим маслом. Запікати в духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів, 20 хвилин, до легкого зарум’янення поверхні. Кришкою не накривати.



2. Кабачки з м’ясом

Інгредієнти: 3 кабачки, 300 г м’яса (свинина або яловичина), 2 скибочки білого хліба, цибулина, 2 ст. л. борошна, 2 яйця, 3 ч. л. молока, 2 гілочки кропу і петрушки, сіль, перець до смаку, сметана.

Приготування кабачків із м’ясом. Молоді кабачки промити, обсушити і нарізати кружечками. Шкірку можна залишити, якщо вона тонка. З кабачків акуратно вирізати серцевину.

Приготувати фарш. Для цього м’ясо і цибулю пропустити через м’ясорубку (або можна взяти вже готовий фарш), додати розмочений у молоці білий хліб, збите з сіллю яйце, сіль і перець і все ретельно перемішати до однорідної маси. Готовий фарш прибрати в холодильник на 30 хвилин.

Приготувати кляр. Для цього збити яйця з молоком, додати сіль і перець, ретельно перемішати.

В серединку кожного шматочка кабачка вкласти м’ясний фарш, ущільнити. Обваляти в борошні, вмочити в кляр і відправити на попередньо змащену олією сковороду. Обсмажувати на середньому вогні до золотистої скоринки. Потім кружечки акуратно скласти на деко і відправити на 5 хвилин у духовку, розігріту до 200 градусів. Подавати з зеленню і сметаною.



3. Рулетики з кабачків з куркою

Інгредієнти: 3 кабачка, одне філе курки, 60 г твердого сиру, 2 зубчика часнику, 30 г оливкової олії, 2 листочка свіжого базиліку,

Приготування. Молоді кабачки промити, обсушити, зняти шкірку і нарізати смужками шириною 0,5 см. Сир натерти на тертці.

Розігріти духовку до 180 градусів. Деко застелити спеціальним папером для випічки, викласти на нього смужки кабачків, змастити оливковою олією і посолити. Потім кабачки відправити в духовку на 5 хвилин.

У цей час підготувати куряче філе. Грудку нарізати тонкими смужками, відбити, додати сіль і перець за смаком. Часник пропустити через прес, додати до курки і залишити на 10 хвилин замаринуватися.

Кабачки дістати з духовки, на кожну смужку зверху викласти курку, посипати тертим сиром, мілко порізаним базиліком і акуратно згорнути в тугі рулетики. І запікати в духовці ще 30 хвилин. Готову страву можна подавати з соусом на вибір.



4. Аджика з кабачків

Інгредієнти: 3 кг кабачків, 1,5 кг спілих томатів, 0,5 кг солодкого перцю і моркви, півсклянки рослинної олії, півсклянки цукру, 1 склянка часнику, 2,5 ст. л. червоного меленого перцю, сіль – за смаком.

Приготування: Овочі почистити, помити, змолоти через м’ясорубку, перемішати і додати у них сіль, олію і цукор. Варити 40 хв, на повільному вогні, помішуючи. Після того , як страва захолоне, в неї потрібно додати подріблений часник, червоний перець. Усе ретельно перемішати і варити ще 10 хв. Гарячу аджику розлити у стерилізовані банки і закатати кришками.



5. Кабачкова ікра в мультиварці

Інгредієнти: 400 г кабачків, 2 цибулини, 1 морква, 1 болгарський перець, 1 ст. ложка томатної пасти, 0,5 ч. ложки цукру, 2 ст. ложки олії, духмяний перець, червоний мелений перець , чорний мелений перець і сіль — за смаком,

Як приготувати кабачкову ікру. Цибулю і моркву довільно порізати невеликими шматочками. Увімкнути мультиварку, вибрати режим «Випічка», 20 хвилин, налити олію, всипати моркву, а потім цибулю. Готувати, іноді помішуючи овочі.

Тим часом слід підготувати  інші овочі. Болгарський перець і кабачки порізати кубиками.

Після сигналу мультиварки, додати у каструлю кабачки, болгарський перець і перемішати. Вибрати той же режим на 20 хв. Після сигналу додати у мультиварку томатну пасту, спеції, цукор, посоли і перемішати. Включити режим «Тушкування», час 60 хвилин.

Готову ікру перекласти в миску і подрібнити блендером. Остудити кабачкову ікру і подавати її зі свіжим хлібом або гарніром.



6. Кабачкові чіпси

Така закуска з кабачків виходить простою у приготуванні, оригінальною, низькокалорійною і нешкідливою, тому що вона не смажиться у фритюрі, а запікається в духовці.

Інгредієнти: 500 г кабачків, 2 зубки часнику, 2 скибочки черствого білого хліба, зелень (кріп, петрушка), 2 яєчних білка, щіпка меленої куркуми, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.

Приготування. Кабачки порізати  тонкими скибочками, завтовшки приблизно 3-5 мм. Це можна зробити ножем або за допомогою тертки для нарізки овочів. Солити відразу кабачки не слід, щоб вони не стекли соком. Подрібнити зелень. Часник пропусти через прес. Покришити черствий хліб.

Для паніровки потрібно з’єднати зелень, хліб, часник і подрібнити блендером до однорідного стану.В окремій мисці збити яєчні білки з сіллю. Шматочки кабачків спочатку обмокнути в білок, потім з усіх боків обмокнути в хлібну паніровку і викласти на решітку.

Запікати кабачкові чіпси в розігрітій до 180°С духовці приблизно півгодини. При цьому готувати чіпси з кабачків слід спочатку 20 хвилин з нижнім нагрівом, а потім 10 хвилин — з верхнім. Готові кабачкові чіпси викласти на тарілку, потім посипати сіллю, перцем і куркумою.



7. Кабачкові мафіни

Інгредієнти: 1 кабачок, 1 склянка борошна, 1 яйце, 130 мл молока, 50 г вершкового масла, 30 г мигдалю, 7 г розпушувача, 1 ст. л. цукру, сіль на смак.

Кабачок натерти на грубій тертці. Мигдальний горіх підсушити і подрібнити. Змішати тертий кабачок, горіхи і просіяне борошно з розпушувачем і сіллю. Яйце, молоко, розтоплене вершкове масло і цукор збити міксером. З’єднати молочну та кабачкову масу і перемішати.

Викласти тісто в змащені вершковим маслом формочки для випікання і відправити у розігріту до 180°С духовку. Кабачкові мафіни будуть готові за 25-30 хвилин.


8. Кабачкові оладки з сиром та часником

Інгредієнти: 2 середні кабачки, 2 яйця, 50 г твердого сиру,
3 зубці часнику, 2 столові ложки борошна, сіль, перець, свіжа зелень (кріп, петрушка)

Кабачки помити, зрізати плодоніжки, натерти на крупній тертці. Додати яйця і добре перемішати. Сир потерти на крупній тертці. Часник почистити і дрібно посікти ножем або пропустити через прес. Зелень посікти якомога дрібніше.

Додати до кабачкової маси натертий сир, зелень і подрібнений часник, всипати борошно, перець за смаком, перемішати.

Посолити тісто на оладки перед самим смаженням. Добре розігріти пательню, влити достатньо рафінованої олії.

Викладати кабачкове тісто столовою ложкою. Смажити до рум’яної скоринки з обох боків. Подавати зі сметаною або соусом «Тартар», прикрасивши гілочками зелені.



Насправді рецептів з кабачків може бути безліч. Цей овоч чудовий у приготуванні закусок, основних, гарячих страв, салатів, супів та навіть здивує вас несподівано смачним десертом. Вибирайте найкращі рецепти і готуйте із задоволенням!

Останні новини Чернігівщини

Зафіксовано новий рекорд врожайності пшениці

Зафіксовано новий рекорд врожайності пшениці 13:03

Чернігівщина вкотре збагатила Книгу рекордів України новим досягненням. У СТОВ “Батьківщина” зафіксовано рекорд України з врожайності пшениці.

Упродовж минулого тижня надзвичайники Чернігівщини врятували 2 особи та 83 рази залучались до ліквідації пожеж, надзвичайних подій

Упродовж минулого тижня надзвичайники Чернігівщини врятували 2 особи та 83 рази залучались до ліквідації пожеж, надзвичайних подій 12:20

Упродовж минулого тижня з 3 по 10 серпня щоденно в підрозділах Управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 184 чоловіки особового складу та 58 одиниць спеціальної техніки.

Кількість хворих на коронавірусну хворобу в області зросла на 11 осіб

Кількість хворих на коронавірусну хворобу в області зросла на 11 осіб 12:00

П'ятеро осіб захворіло у Борзнянському районі, двоє - у Козелецькому районі, по 1 випадку інфікування коронавірусом зафіксовано у Варвинському, Ічнянському районах та містах Ніжині та Чернігові. Двоє хворих перебувають на госпіталізації в Борзнянській ЦРЛ, а інші знаходяться на амбулаторному лікуванні.

На ділянці ремонту М-01 під Ріпками здійснено стабілізацію основи у місці утворення колійності

На ділянці ремонту М-01 під Ріпками здійснено стабілізацію основи у місці утворення колійності 11:36

На ділянці ремонту дороги М-01 Київ - Чернігів - Нові Яриловичі (км 192 - 199) перед укладанням асфальтобетону, окрім фрезерування старого покриття, здійснено також стабілізацію основи у місці утворення значної колійності.

Споживання продуктів харчування населенням області. ДОВІДКА

Споживання продуктів харчування населенням області. ДОВІДКА 11:19

За розрахунками Державної служби статистики України в середньому у 2019 р. пересічний чернігівець спожив 53 кг м’яса та м’ясних продуктів, 211 кг молока та молочних продуктів, 294 яйця, 116 кг хлібних продуктів, 165 кг картоплі, 176 кг овочів та баштанних, 53 кг плодів, ягід та винограду, по 13 кг олії, риби та рибних продуктів, 40 кг цукру.