Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:08:06

16 травня - День біографів

16.05.2016   07:11Агенцiя

Перефразовуючи відомі слова, сьогодні можна сказати: якщо біографії хто -то пише, значить, їх хтось читає. І сьогодні саме той день, коли варто перечитати біографію улюбленого письменника, артиста або познайомитися з життєписом давно цікавить вас людини. А, може бути, знайдеться час, щоб згадати деталі власного життя і почати складати автобіографію.

Чому саме сьогодні? Тому що 16 травня відзначається День біографів (Biographers Day). Сьогодні знаючі і допитливі люди відзначають річницю першої зустрічі Семюела Джонсона (Samuel Johnson, 1709-1784) зі своїм біографом Джеймс Босуелл (James Boswell, 1740-1795). Чоловіки зустрілися в одному з книжкових магазинів Лондона в 1763 році, а результатом зустрічі і встановилися між ними відносин стала опублікована в 1791 році двотомна «Життя Семюела Джонсона».

Як відомо, англієць Семюель Джонсон, або Доктор Джонсон , як його частіше називали, був видатним критиком, лексикографом і поетом другої половини 18 століття. Найзнаменитішим його працею став «Тлумачний словник англійської мови» (Dictionary of the English Language), над яким Джонсон працював 9 років.

Шотландців Джеймс Босуелл, письменнику і мемуаристів, після зустрічі з Джонсоном випала честь протягом багатьох років записувати бесіди Джонсона, його неймовірно дотепні висловлювання та критичні зауваження. «Життя Семюела Джонсона», на думку багатьох літературних критиків, стала найбільшою біографією англійською мовою, популярної та читаною і по сей день.

Саме слово біографія походить від двох старогрецьких слів — життя і пишу. Іншими словами, біографією називають життєпис людини, створене іншою людиною або кількома людьми. У більшості випадків біографія стає найпершим джерелом інформації, яку ми хочемо отримати про людину. Саме завдяки скурпулезность і невтомній праці біографів до наших днів дійшли навіть самі, здавалося б, незначні відомості про життя великих людей тієї чи іншої епохи, про вдачі і звичаї цієї епохи.

Одним з перших біографів можна назвати давньогрецького філософа Плутарха. Добре відомо ім'я першого видавця і біографа А. С. Пушкіна — П. В. Анненкова, ім'я біографа Л. Н Толстого — П. І. Бірюкова. На жаль, імена багатьох видатних біографів забуті, але залишені ними життєпису завжди будуть цінним літературною спадщиною будь-якої країни і невичерпним матеріалом для досліджень.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини