Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:13:57

Легенда про Ш.У.Б.У

02.08.2015   13:14Агенцiя

Оселедець під шубою - легендарна новорічна страва з політичним підтекстом. Вона з'явилася в переломному 1918 році для примирення пролетаріату із селянством.

До речі, мало хто знає, що «шуба» - це абревіатура. Принаймні, якщо вірити народній легенді.

За переказами, ця страва народилася в 1918 році. У цей, не дуже спокійний час народ всіляко дошукувався історичної правди. Ще з часів Федора Достоєвського улюбленим місцем правдошукачів був трактир - саме там і затівалися найгарячіші суперечки: з биттям посуду, звинуваченнями у контрреволюції і співом «Інтернаціоналу» на столах. Одному з московських купців, господарю мережі популярних закусочних, Анастасу Богомілову, така «нездорова» атмосфера зовсім не подобалася, і він шукав спосіб уникнути громадянської війни хоча б у власних закладах.

На допомогу Анастасу Богомілову прийшов один із його кухарів - Аристарх Прокопцев, який запропонував прокласти шлях до сердець бунтарів через шлунок. Він придумав «страву світу», кожен інгредієнт якого був символічний: оселедець означав пролетаріат, картопля, морква і цибуля - які вийшли з землі -  означали селянство, а буряк - червоний стяг революції. Салат був щедро приправлений французьким соусом майонезом - чи то на знак поваги до творців Великої французької буржуазної революції, чи то, навпаки, нагадування про зовнішнього ворога більшовиків - Антанту, до складу якої входила і Франція. Назва страви була відповідна: «Шовінізму і Занепаду - Бойкот і Анафема», а скорочено - «Ш.У.Б.А.». Салат цей надзвичайно сподобався відвідувачам: вони активно ним закусували, у зв'язку з чим менше п'яніли і, відповідно, менше билися. А презентована «шуба» була якраз напередодні Нового 1919 року.

Наскільки правдива ця легенда - невідомо, однак її створювачі були людьми, безумовно, талановитими: мало того, що вони «нагородили» оселедець під шубою прихованим змістом, так ще й знайшли виправдання її новорічного статусу.

appetit.te.ua

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.