Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 21:32:49

Цікаві факти про екватор

02.08.2015   12:27Агенцiя

Неподалік від столиці Еквадору Кіто піднімається монумент з нульовою відміткою. Від нього йде лінія, яка зображує екватор. Насправді він проходить на 240 метрів північніше, повз будівлю музею Інті-Ньян (Дорога Сонця).

Екватор перетинає 33 острови. З них 17 належать Індонезії (причому два знаходяться в озері на острові Калімантан), 9 розташовані в гирлі Амазонки, а 5 - в африканському озері Вікторія.

21,3 кілометра - настільки екватор розташований далі від центру Землі, ніж її полюси. Через обертання земна куля ширша по колу екватора від кола полюсів на 1/298 діаметра.

0,53 відсотка ваги втрачають предмети, переміщуючись з полюса на екватор через центробіжну силу і віддалення від центру Землі.

40075 кілометрів - така довжина екватора.

14 країн знаходяться на екваторі. До цих пір жоден мандрівник не зміг обійти всі ці країни і здійснити таким чином кругосвітню подорож уздовж екватора.

35786 кілометрів - на такій висоті над екватором розташована геостаціонарна орбіта, на якій «висять» супутники зв'язку. Сигнал зі швидкістю світла йде туди-назад всього чверть секунди.

4690 метрів - найвища точка екватора, що знаходиться на льодовику на південному схилі вулкана Каямбе в Еквадорі. Це єдиний льодовик на екваторі.

465 метрів в секунду - швидкість обертання Землі на екваторі. Вона перевищує швидкість звуку в повітрі (331 м/с).

465/331 = 1,40 рази більше швидкість обертання Землі на екваторі, ніж швидкість звуку. При запуску з екватора супутник відразу ніби отримує надзвукову швидкість. Це економить 10% палива.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.