Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:56:32

9 квітня - Великий четвер. Спомин Тайної вечері

09.04.2015   07:36Агенцiя

Серед днів Страсної седмиці Великий четвер займає особливе місце. У цей день Церква згадує Тайну вечерю Господа Ісуса Христа з Його учнями - апостолами. На Тайній Вечері Спасителя було встановлено головне Таїнство нашої віри - Таїнство Євхаристії або Причащання, під час якого віруючі під виглядом хліба і вина, куштують істинні Тіло і Кров Христові.

Без причастя, вчить Свята Церква, немає істинного християнського життя, так як у цьому Таїнстві відбувається найбільш повне, масксимально можливе на землі благодатне з'єднання людини з Богом.

Таємна вечеря була звершена Христом за день до святкування старозавітної Пасхи. Євреї робили це свято в пам'ять про чудовий вихід з Єгипту, де вони перебували в рабстві протягом чотирьохсот років.

Таємна вечеря почалася з обмивання. Син Божий, Творець світу здійснює обряд, котрий традиційно робили раби: він омиває апостолам ноги.

Учні були вражені діями їх Божественного Вчителя. Вони мовчки приймали обмивання. Тільки апостол Петро, людина гаряча, не міг стримати почуттів, які опанували ним.

«Ти, Господи, митимеш ноги мені?» – вигукнув апостол Петро. На це Христос відповів: «що Я роблю, ти не знаєш тепер, але опісля зрозумієш... Коли Я не вмию тебе, ти не матимеш частки зо Мною». Своїм прикладом Господь засвідчив не лише свою любов до учеників своїх, але й навчив їхньому смиренню, щоб вони не вважали за приниження для себе служити ближньому.

Після обмивання і прощальної бесіди з учнями Христос переломив хліб і, благословивши його, подав апостолам зі словами: «Це тіло Моє, що за вас віддається. Це чиніть на спомин про Мене!». Взявши чашу і благословивши її, сказав: «Пийте з неї всі, бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів!».

У скромній Сіонській світлиці відбувається велике чудо: людина, колись відкинувши Бога, знову долучається до Бога - Джерела Вічного Життя.

У четвер Страсного тижня в храмах звершується Божественна літургія. У цей день кожен віруючий, за прикладом апостолів, прагне з'єднатися з Христом у Таїнстві Причащання.

Тропар

Егда славнии ученицы на умовении вечери просвещахуся, тогда Иуда злочестивый, сребролюбием недуговав, омрачашеся, и беззаконным судиям Тебе, Праведнаго Судию предает. Виждь, имений рачителю, сих ради удавление употребивша! Бежи несытыя души, Учителю таковая дерзнувшия: Иже о всех благий, Господи, слава Тебе.

"УНІАН-Релігії"
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини