Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:10:29

30 січня - Всесвітній день допомоги хворим на проказу

30.01.2015   07:32Агенцiя

Лепра є хронічним інфекційним захворюванням, зазвичай вражаючим периферичні нерви і шкіру, не передається при простому дотику хворого, іноді смертельна.

За статистичними даними, з осіб, яким загрожує небезпека зараження проказою, дійсно хворіють нею від 5% до 10%, так як, на щастя, більшість людей володіють достатнім рівнем імунітету від збудника цієї хвороби. Небезпека захворювання зростає при тривалому контакті з ураженими проказою шкірними покривами.

Слово «проказа» - єврейське слово, яке позначає не тільки жахливу нашкірну хворобу, але вживається також для позначення аномальних явищ на одязі, вовни, хутрі та навіть на каменях і стінах.

Проказа не відноситься до масових захворювань, однак у стародавні часи її побоювалися більше, ніж ми зараз побоюємося СНІДу. За даними ВООЗ у світі на лепру страждають близько 11 млн. людей, серед яких чоловіків втричі більше, ніж жінок. Діти більш чутливі до прокази, ніж дорослі. В даний час проказа зустрічається головним чином у тропіках і субтропіках, в районах з більш холодним кліматом вона рідкісна.

Хвороба поширена в Африці, в Азії, в Індії, в Іспанії та Португалії, в країнах СНД та Кореї, на Філіппінах і в Японії, а також у країнах Південної та Центральної Америки. У США хворі на проказу зустрічаються на узбережжі Мексиканської затоки, на Гаваях і в Південній Каліфорнії.

Всесвітній день допомоги хворим проказою був заснований ООН у 1953 р. на честь Рауля Фоллеро і всіх небайдужих до цієї проблеми людей, які присвятили своє життя боротьбі з хворобою Хансена - проказою. Відзначається з 1954 року щорічно 30 січня.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини