Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:18:32

18 січня - Водохресний святвечір

18.01.2015   10:58Агенцiя

Сьогодні ввечері православні відзначають Водохресний Святвечір.

Водохресний святвечір — це вечір-приготування перед великим православним святом, яке називається Богоявлення Господнє або Водохреща. Це свято православної церкви належить до числа дванадесятих. В цей день згадується хрещення Ісуса Христа Іоанном Предтечею (Хрестителем) в річці Йордан.

Грецьке слово, передане на слов'янську і потім російська мови словом «хрещення», більш точно слід переводити словом «занурення». Іванове Хрещення було, по суті, очисним обмиванням. Християнське ж хрещення розуміється як взяття на себе хреста.

Хрещення Іоанна Хрестителя мало сенс духовно очищаючого дії. Тому, коли Ісус Христос прийшов хреститися, Іоан став утримувати Його, кажучи: «Мені треба хреститися від Тебе». Свято Водохреща також називається святом Богоявлення, оскільки в цей день Бог явив Себе виразно світу в трьох особах Свого Божества: Бог Син — Ісус Христос приймав хрещення в Йордані, Дух Святий нісошел на Нього у вигляді голуба, Бог Батько засвідчив Ісуса Христа гласом з неба .

Всеношна свята Хрещення складається з великого повечір'я, літії, утрені та першої години.

У день свята і в день Водохресний святвечір вчиняється Велике водосвяття. У дворах храмів тягнуться довгі черги за святою водою. Якщо людина з яких-небудь серйозних причин не може піти на службу або живе в тисячі кілометрів від найближчої церкви, він може вдатися до цілющої сили простої води, взятої зі звичайного водойми в водохресну ніч, хоча святий таку воду вважати не можна. На свято Хрещення Господнього вода в храмах освячується за особливим чином — великим Йорданським освяченням і називається хрещенській.

Куштують водохресна вода натщесерце, по ложечці, по чуть-чуть. Встав чоловік, перехрестився, виклопотав благословення у Господа на що почався день, вмився, помолився і прийняв велику агіасму («агіасма», грец. — «Святиня»). Якщо наказаний прийом ліків натщесерце, то спочатку приймають святу воду, а за нею і ліки. А вже потім сніданок і інші справи.

Подвижники християнського благочестя називають освячену воду найкращими ліками від усіх духовних і тілесних недуг. Часто духівники «прописують» своїм пріболевшім чадам водохресну водичку — щогодини по ложечці, з вірою, звичайно. Нею і обмивати хворого можна, і постіль кропити. Правда, жінкам у критичні дні приймати водохресну воду не благословляється. Але це якщо жінка в іншому здорова. А якщо вона хвора, то навіть ця обставина ролі не грає. Хрещенська вода нехай буде їй на допомогу!

Вважається, що свята вода не псується, тому ставити в холодильник її не треба. Православні зберігають її в Червоному кутку, поряд з іконами. Крім того, крапля святині море освячує. Можна взяти звичайну, неосвячені воду і додати туди крапельку водохресної, вона вся і освятиться.

Категорично забороняється, забираючи святу воду або приймаючи її, сваритися, лаятися, допускати неблагочестиві вчинки або думки. Від цього свята вода втрачає святість, а найчастіше попросту розливається.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини