Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:44:27

8 січня - Бабині каші

08.01.2015   07:51Агенцiя

У день Бабиних каш прийнято вшановувати повитух. Їм приносили щедрі подарунки і частування. Приходили з дітьми, щоб бабки їх благословили. Особливо в цей день до бабок рекомендувалося ходити майбутнім мамам і молодим дівчатам.

Пізніше православна церква стала відзначати в цей день свято Собор Пресвятої Богородиці.

Бабка повивальний — в селі всім рідня дальня. Ні одні батьківщини не обходилися без повитухи. Бабка пособляла породіллі. І була вона, як мовляли, з руками. Знаючи звичаї старовини, бабка знала свою справу. При муках породіллі затоплювала лазню, виводити породіллю за сонцем. Бабканье — повіванія — утворялось добрим слівцем, добрими травами, добрими молитвами. Одимляя породіллю, тобто, запаливши березову лучину і підпалюючи полин з травою безсмертника, бабка радела про легких родинах.

А ще, не в такі далекі часи, матінка збирала дітлахів ввечері і вчила їх славити Різдво, обсипати зерном — на довгий вік, на щастя, на благополуччя. Простіше простого було у святковий годину видати по шматку пирога, побалувати дітей журавлиною на меду. Але матінка знала: «Не у всякому будинку коровай випечений, та ще, щоб всьому сімейству вдосталь».

І ось дітлахи повинні були заслужити частування, усім світом дитячим покуштувати порівну і ситі, і солодощів. «Подайте корівку, масні головку, на поду печінки, корівку золочені!». І в дитячий короб від усякого будинку виносили і большуха, і дівиці-нареченої обрядове печиво, яке по своєму облич схожа худібка. А дітлахи підбурювали: «Ти, господине, подай! Ти, отрадушка, подай! Подавай — не ламай! Відлам трошки — буде Ермошка. Відлам окраєць — буде Андрюшка. А подаси середину — бути весіллю!».

І так дитячий короб тяжчав. І юрбою славільщікі бігли до чиєїсь протопленій лазеньці, ділили між собою частування. Це було радісне час ігор, забав. Діти пізнавали один одного і по-дитячому були щасливі, запам'ятовуючи це зимове чудовий час.

Спостерігали і за прикметами: якщо цей день ясний, то буде хороший урожай проса. Каша в печі підрум'яниться — до снігу. Якщо синички зранку пищать, можна чекати до ночі морозу. А ось безперервний крик ворон і галок обіцяє снігопади і завірюхи.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини