Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 07:33:38

Чому на Новий рік їдять мандарини?

28.12.2014   18:19Агенцiя

Мандарини вважаються традиційним атрибутом Нового року в нашій країні. Чи знаєте ви, чому на Новий рік їдять мандарини?

Попробуйте скласти список з 10 слів, які у вас асоціюються з Новим роком. Напевно, у переважної більшості людей на початку цього списку виявляться мандарини. Характерний запах, яскравий колір і соковитий смак цих цитрусових допомагають створити святковий настрій. Але чи замислювалися ви коли-небудь, чому на Новий рік їдять мандарини? Спробуємо розібратися, звідки взялася ця традиція.

Історія новорічного символу

Відомо, що ще близько 1000 років тому мандарини вважалися в Китаї символом багатства, успіху, щастя, любові і довголіття. Не дарма багатих і знатних жителів цієї країни називали мандаринами.

Згідно з ученням Фен-Шуй, вирушаючи в гості, китайці брали з собою пару мандаринів, щоб продемонструвати побажання, з якими вони прийшли в будинок. Коли гість йшов, йому також вручали пару яскраво-помаранчевих плодів. Виходило взаємне побажання щасливого довгого життя в любові і достатку.

Пізніше мандаринові чагарники почали вирощувати в інших країнах. Крім Китаю, активно займаються торгівлею цих цитрусових Іспанія, Японія, Бразилія, Корея, Пакистан, Єгипет, Туреччина, Таїланд, Абхазія, Азербайджан, Грузія.

Саме Абхазія і Грузія були основними постачальниками мандаринів в країни колишнього СРСР. У цих краях мандарини дозрівали якраз до початку грудня і були найдоступнішими свіжими фруктами для радянських громадян. У продажу вони з’являлися перед Новим роком, і цими ласощами люди прагнули урізноманітнити святковий стіл.

Святковий і корисний мандарин

Ці цитрусові — не просто смачні, але і корисні. Ось чому на Новий рік їдять мандарини, незважаючи на те, що в наші дні можна купити безліч інших свіжих фруктів для святкового столу.

85% м’якоті мандарину — це вода. Інше складають цукри, пектини, вітаміни, мінерали, ефірні олії, флавоноїди.
Як і інші цитрусові, мандарини багаті вітаміном С. Він благотворно впливає на нервову систему, зміцнює стінки судин, сприяє засвоєнню заліза, допомагає у профілактиці простудних захворювань.

Також в цьому фрукті містяться вітаміни D, K і групи B. Вітамін D необхідний для нормального росту і розвитку кісток скелета, К надає сприятливу дію на еластичність судин. Вітаміни групи B позитивно впливають на травну систему, роботу серця, нервову систему, сприяють росту м’язів і розвитку розумових здібностей. Своїм кольором мандарин зобов’язаний провітаміну А (каротину), який, як відомо, корисний для зору. Вміщені в них фітонциди перешкоджають росту бактерій і грибків.

Ці плоди вважаються дієтичним продуктом. Вони покращують обмін речовин, підвищують апетит, при цьому низькокалорійні.

Мабуть, єдиний недолік мандаринів в тому, що вони є сильними алергенами і не всі можуть дозволити собі ласувати ними.

Сьогодні вибір цих фруктів на прилавках досить широкий. Серед них є більш кислі і солодші, з яскраво-оранжевою і жовтуватою шкіркою, з кісточками і без. Все залежить від сорту і країни, в якій цитрусові вирощені. Бажано уникати блискучих плодів: швидше за все, це вказує на те, що їх натерли чим-небудь для привабливості.

Мандарини рекомендується зберігати в овочевому відсіку холодильника. Температура там складає +6 градусів. У таких умовах вони можуть зберігатися до 1 місяця. Не зберігайте плоди в поліетиленових пакетах. Така упаковка створює підвищену вологість, і мандарини швидко зіпсуються.
 

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини