Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:15:05

27 липня - День флоту України

27.07.2014   08:36Агенцiя

Дата святкування, як і сама назва свята військових моряків України - "Дня флоту України" змінювалося неодноразово.

Згідно Указу Президента України № 259/2006 від 24 березня 2006 року День Військово-морських Сил Збройних Сил України відзначався щорічно в першу неділю липня. З 2012 року, згідно Указу Президента України Віктора Януковича від 30 грудня № 1209/2011 "Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят", День флоту України відзначається в останню неділю липня.

23 лютого - день, коли вшановували радянських військових моряків і воїнів радянської армії - зараз відзначається в Україні як День захисника вітчизни.

А святкування дня українського військового моряка з 1997 року відбувалося 1 серпня. Ця дата була встановлена Указом Президента України № 708 від 17 серпня 1996 року і пов’язана з важливою подією в житті сучасних Військово-морських Сил України - навчаннями «Море-96».

Однак які б значні події не відбувалися в сучасній історії України, розглядати іх окремо від загальноісторичного контексту розвитку національного військового флоту було б не зовсім коректно.
Історію становлення і розвитку військового флоту слід розглядати крізь призму української державності, яка налічує чотири періоди:
1) праукраїнська держава - Київська Русь;
2) козацька держава (ХVІІ ст.);
3) державні утворення 1917 - 1921 рр.. (УНР доби Центральної Ради, Українська держава часу Гетьманату, УНР часу Директорії);
4) сучасна Україна (з 24.08.1991).
Найбільш видатними датами, які пов’язані зі створенням національного флоту, є:
весна - літо 907 року - морський похід і перемога київського князя Олега під Константинополем;
весна - літо в 1616 р. - морський похід і перемоги козацької флотилії гетьмана Петра Сагайдачного під Кафою, Синопом і Трапезундом;
14 січня в 1918 р. - ухвалення Центральною Радою «Тимчасового закону про флот Української Народної Республіки»;
29 квітня 1918 р. - підняття на кораблях Чорноморського флоту прапорів Військового українського флоту, затверджених «Тимчасовим законом про флот Української Народної Республіки»;
15 липня 1918 р. - оголошення закону про уніформу для українського флоту;
18 липня в 1918 р. - прийняття закону про Військово-морський прапор;
липень 1918 - створення постійно діючого з’єднання Військово-морського Флоту Української держави - бригади тральщиків;
5 квітня в 1992 р. - видання Президентом України Указу «Про невідкладні заходи щодо створення Збройних Сил України», початок формування Військово-морських Сил України на базі Чорноморського флоту;

Липень 1992 р. - перехід сторожового корабля СКР-112 під юрисдикцію України;
липень - серпень 1996 р. - проведення перших оперативно-тактичних навчань Військово-морських Сил України під прапором Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України - Президента України.

Таким чином, із всіх найбільш значних дат в історії українського морського флоту, саме на липень припадають дати, які були враховані при визначенні дати свята. Вона обов’язково повинна бути пов’язана з періодом державної незалежності в країні і традиційно призначається на день визначної події, пов’язаної зі створенням регулярного військового флоту.

Найвагомішою з історичних подій для встановлення дати святкування Дня Військово-Морських Сил в Україні визнаний морський похід і перемога київського князя Олега під Константинополем в червні - липні 907 року.
Святкування Дня Військово-морських Сил Збройних Сил України проводиться на головній базі флоту в місті Севастополі та в місцях базування і дислокації сил.
В 2014 році День флоту України припадає на 27 липня.

dilovamova.com

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.