Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:55:15

16 травня – День біографів

16.05.2014   07:12Агенцiя

Перефразовуючи відомі слова, сьогодні можна сказати: якщо біографії хто -то пише, значить, їх хтось читає. І сьогодні саме той день, коли варто перечитати біографію улюбленого письменника, артиста або познайомитися з життєписом давно цікавить вас людини. А, може бути, знайдеться час, щоб згадати деталі власного життя і почати складати автобіографію.

Чому саме сьогодні? Тому що 16 травня відзначається День біографів (Biographers Day). Сьогодні знаючі і допитливі люди відзначають річницю першої зустрічі Семюела Джонсона (Samuel Johnson, 1709-1784) зі своїм біографом Джеймс Босуелл (James Boswell, 1740-1795). Чоловіки зустрілися в одному з книжкових магазинів Лондона в 1763 році, а результатом зустрічі і встановилися між ними відносин стала опублікована в 1791 році двотомна «Життя Семюела Джонсона». 

Як відомо, англієць Семюель Джонсон, або Доктор Джонсон , як його частіше називали, був видатним критиком, лексикографом і поетом другої половини 18 століття. Найзнаменитішим його працею став «Тлумачний словник англійської мови» (Dictionary of the English Language), над яким Джонсон працював 9 років.

Шотландців Джеймс Босуелл, письменнику і мемуаристів, після зустрічі з Джонсоном випала честь протягом багатьох років записувати бесіди Джонсона, його неймовірно дотепні висловлювання та критичні зауваження. «Життя Семюела Джонсона», на думку багатьох літературних критиків, стала найбільшою біографією англійською мовою, популярної та читаною і по сей день.

Саме слово біографія походить від двох старогрецьких слів — життя і пишу. Іншими словами, біографією називають життєпис людини, створене іншою людиною або кількома людьми. У більшості випадків біографія стає найпершим джерелом інформації, яку ми хочемо отримати про людину. Саме завдяки скурпулезность і невтомній праці біографів до наших днів дійшли навіть самі, здавалося б, незначні відомості про життя великих людей тієї чи іншої епохи, про вдачі і звичаї цієї епохи.

Одним з перших біографів можна назвати давньогрецького філософа Плутарха. Добре відомо ім'я першого видавця і біографа А. С. Пушкіна — П. В. Анненкова, ім'я біографа Л. Н Толстого — П. І. Бірюкова. На жаль, імена багатьох видатних біографів забуті, але залишені ними життєпису завжди будуть цінним літературною спадщиною будь-якої країни і невичерпним матеріалом для досліджень.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини