Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:26:54

23 вересня - День народження Яндекс

23.09.2013   07:23Агенцiя

Офіційно пошукова машина Яндекс була анонсована на виставці Softool 23 вересня 1997 року.

Серед основних відмінних рис yandex.ru на той момент були перевірка унікальності документів (виняток копій в різних кодуваннях), облік морфології російської мови (в тому числі і пошук за точною словоформою), пошук з урахуванням відстані (у тому числі в межах абзацу, точне словосполучення), ретельно розроблений алгоритм оцінки релевантності, що враховує не тільки кількість слів запиту, знайдених в тексті, але і "контрастність" слова (його відносну частоту для даного документа), відстань між словами, і положення слова в документі.
Буквально через два місяці, в листопаді 1997 року, Yandex дав відповідь на перший запит.

Швидкий ріст обсягу користувачів і видавців Рунету призвів до того, що Yandex створив нового пошукового робота, який дозволив оптимізувати і прискорити обхід сайтів Рунета. У його користувачів з’явилися нові можливості, серед яких пошук по різних зонах тексту (заголовкам, посиланням, анотаціям, адресам, підписам до картинок), обмеження пошуку на групу сайтів, пошук по посиланнях і зображеннях, виділення документів російською мовою.

З’явився пошук в категоріях на сьогоднішній день популярного каталога Yandex. Вперше в Рунеті було введено поняття «індекс цитування» - кількість ресурсів, що посилаються на даний.
Сама компанія «Яндекс» була утворена в 2000 році акціонерами CompTek - компанії, що створила і протягом довгого часу розвивала проект Яndex.

Так само компанія ru-Net Holdings інвестувати 5 миллионов 280 тисяч доларів і отримала у новій компанії частку в 35,72%. До числа акціонерів увійшли також менеджмент та провідні розробники пошукової системи. Генеральним директором був призначений Аркадій Волож. Були відкриті Яндекс.Пошта, Яндекс.Новини, Яндекс.Листівки, Яндекс.Закладки, і навіть «аскетичний Яндекс», а також безліч інших сервісів.

Головна відмінна риса Яндекса - можливість точної настройки пошукового запиту, що реалізована за рахунок гнучкої мови запитів.
Саме слово Яндекс придумали в 1993 році, а публічно воно було виголошено в 1996 році і означало тоді не компанію і не пошукову машину, а технологію пошуку на власному сервері та морфологічну приставку до пошукової системи Altavista.com.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини