Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 21:00:48

22 вересня - День без автомобілів

22.09.2013   14:46Агенцiя

Як важливо для нас дихати? А як важливо для нас дихати свіжим повітрям? Як важлива для нас фізична активність?

Найактуальніша тема в нашому сучасному світі. Для багатьох з нас використання автотранспорту вже давно є чимось природним і не викликає ніяких протиріч. Зрідка повз нас проходять ненав’язливі думки про те, а що було б, якби автомобіль так і не був винайдений. Хтось відкидає подібні думки геть, хтось починає мріяти, згадуючи про те, що це вже колись було. Було, тільки не з нами, тільки не в нашому житті.

За іронією сформованих обставин і матеріалами проекту DilovaMova.com, ідея мінімізації використання автотранспорту, працюючого на двигуні внутрішнього згоряння виникла з початку знаменитої нафтової кризи 1973-го року, яка до цих пір вважається найбільша у світовій
топлівоенергетічній галузі. Вона оголила безліч проблем, пов’язаних з використанням чорного золота.

Як відомо - прогрес не стоїть на місці і розуміння нашої не здорової залежності від нафти плюс наростаюча екологічна напруженість призвели до того, що з 1994-го року в світовому співтоваристві стали звучати все більш відверті заклики хоча б якось скоротити використання автотранспорту. Так виник символічний «День без автомобілів», який став періодично проводитися в країнах Європи 22-го вересня, а потім поширився і по всьому світу.

Наростаюча популярність Всесвітнього Дня без автомобілів цілком зрозуміла. Крім того, багато хто з нас вже зараз розуміють, що двигуну внутрішнього згоряння, котрий працює на перероблених нафтопродуктах, є безліч прекрасних і перспективних альтернатив. Це не тільки нові технології, які приходять на зміну бензиновим і дизельним двигунам, але і добре забуті старі - велосипеди, громадський транспорт і піші прогулянки.
 
У багатьох з нас це може викликати іронічну посмішку, проте давайте задумаємося і спробуємо провести тільки один день без використання особистого автотранспорту. Цим ми неодмінно внесемо істотний внесок не тільки в наше власне здоров’я, здоров’я наших дітей і близьких, але здоров’я нашої рідної планети, позитивно впливаючи на оточуючу нас екологію!

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини