Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:02:09

10 несподіваних речей, які можна визначити за запахом

21.07.2013   15:20Агенцiя

Якби раптом людина стала перед вибором необхідності втрати одного з "п'яти чуттів", чи є такі, які погодилися б розлучитися зі своїм нюхом?

Безумовно, нюх - це вкрай корисний аналізатор, але його важко порівняти з умінням бачити, відчувати і чути.
Однак, нюх набагато більш потужний орган, ніж ви можете собі уявити.
Існує неймовірна безліч тонких, підсвідомих речей, які ми просто не змогли відчувати без допомоги носа.

10. По запаху можна визначити приблизний вік людини

Ви, можливо, знайомі з ідеєю про те, що літні люди не дуже добре пахнуть. Незалежно від того, чи є це досвід «з перших рук», або просто особливість нашої культури, більшість людей починають приймати «старий запах людини» як факт життя. І, дивним чином, ми не помиляємося.
У дослідженні, в якому людям під пахви помістили прокладки, а потім дали їх на «нюхове вивчення» іншим людям (садистське завдання!), фахівці прийшли до висновку, що ми легко відрізняємо індивідів старше 75 років по запаху.
Цікаво, що цей запах не обов'язково поганий. Вчені вважають, що негативні уявлення навколо концепції «запаху старої людини» має більше спільного зі страхом старості, ніж з негативною реакцією на неприємний аромат чийогось тіла.

9. Людина може прокинутися від запаха

З тих пір як кава стала однією з найпопулярніших психоактивних речовин в світі, більшість з нас п'ють її регулярно. Однак, відповідно до одного з досліджень, щоб домогтися від неї всіх заявлених ефектів, необов'язково її пити. Вивчаючи вплив аромату кави на щурів, вчені виявили, що запах кави примушує мозок виробляти білок, який захищає нервові клітини від стресу. Це саме те, що кава робить для нас, коли ми її п'ємо.

8. Ви можете відчувати запах страху

Незважаючи на те, що це може звучати як слоган для рекламної кампанії якого-небудь фільму, здатність відчувати запах страху - це те, що у людей виникає як захисна реакція організму.
Ми не тільки навчилися визначати запах страху на інших людях, але і починаємо боятися самі після того, як розуміємо, запах чого зараз вловив наш ніс.
Еволюційно ця ідея пояснюється тим, що люди, як і всі соціальні тварини, максимально сильні, якщо вони діють у групі. Якщо одна людина настільки охоплена панікою, що вона не може передати свої емоції, її запах (як і мова тіла) передасться всій групі і пошириться всередині об’єднання. Це дозволить діям (або, принаймні, емоціям) інших людей скоординуватися.

7. Жінки відчувають чоловіче збудження

Чоловіки можуть вважати, що вони дуже добре вміють приховувати свої наміри і стан, але наукові дослідження показали, що їм не просто сховати від жінки своє збудження. Вона може по запаху визначити, наскільки чоловік зацікавлений, причому робить жінка це не тільки на підсвідомому рівні.
У дослідженнях, в рамках яких жіночий ніс вдихав запах тканини, просоченої потом збуджених чоловіків, було показано, що у жінок активується особлива область мозку, зазвичай пов'язана зі сприйняттям емоцій інших людей.
А як щодо чоловіків? Як справи у них? Чи грають їх носи яку-небудь роль? Безумовно, але в чоловічому світі справи йдуть трохи інакше. У той час, як у жінок є певна перевага, коли справа доходить до розпізнавання справжніх намірів своїх потенційних сексуальних партнерів, чоловіки володіють іншою здатністю.

6. Чоловіки відчувають запах овуляції

Якщо вміння чоловіка зрозуміти сексуальне збудження жінки - це суто підсвідома особливість, виявлення часу, коли жінка готова завагітніти, не має нічого спільного з підсвідомістю.
В одному з досліджень вчені виявили, що гетеросексуальні чоловіки, які нюхали футболки жінок, що перебували у стані овуляції, або жінок дітородного віку, відзначали їх як «більш сексуальних і привабливіших» порівняно з футболками жінок, які не були готові завагітніти.

5. Ми можемо відчувати сексуальну сумісність

Якщо подивитися на результати різних досліджень на тему сексуальних уподобань залежно від різних запахів тіла, виникає цікава картина: сексуальність насправді виявляється за запахом.
Якщо гетеросексуальному чоловікові дати на вивчення запаху футболки гомо-і гетеросексуальних чоловіків і жінок, то в 100 відсотках випадків він вважає запах гетеросексуальної жінки набагато приємнішим, ніж запах представника будь-якої іншої групи.

4. Ми відчуваємо напрямок запаху

У нас є пошукові здібності. А ми про це нічого не змаємо?
Виявляється, кожна людина народжується із здатностю до «езопової локалізації». Це можливість вказувати вихідний напрямок запаху без зайвих поворотів головою. Система працює точно так само, як у випадку із визначенням напряму звуку. Це навичка, якою володіє абсолютно кожен, але про її тренування більшість з нас не задумувалася.

3. Ми можемо зрозуміти по запаху, як краще скласти іспит або пройти тестування

Все перераховане вище, можливо, було несподіваним, але не дуже корисним. Але той, хто хоче насправді покращити свій день, може використовувати свій ніс, щоб отримати найвищі оцінки.
Ви напевно знаєте, що запахи можуть відроджувати в пам'яті старі спогади, однак, ви можете не знати, що без нюху, ви, ймовірно, взагалі нічого не зможете згадати.
Виявляється, що наш нюх набагато тісніше пов'язаний з пам'яттю, ніж ми можемо собі уявити: він стимулює здатність згадувати ті чи інші речі, а також здатність здійснювати ці речі.
Тому наступного разу, коли ви будете щось вивчати і при цьому мазати себе лавандовим маслом, то не забудьте взяти його із собою, коли підете на тестування.

2. Жінки відчувають, наскільки сексуальний чоловік

Більшість з нас чули про те, що симетрія особи є одним з найбільш важливих факторів у відносинах між чоловіком та жінкою. Однак, дослідження показують, що симетрія - це не тільки те, що ми бачимо, це також і запах.
У черговому дослідженні на основі запаху футболок, вчені виявили, що жінки оцінювали аромат симетричних чоловіків вище, ніж їх несиметричних «колег». Навіть якщо вони ніколи не бачили, не нюхали і не зустрічалися з цим чоловіком раніше.

1. Ми можемо по запаху зрозуміти, наскільки здоровим буде наше потомство

Люди постійно роблять свій вибір сексуального партнера в залежності від того, наскільки вони гістосумісні з тим або іншою людиною. Головний комплекс гістосумісності - це сукупність молекул в організмі, які борються з бактеріями і вірусами.
Вибір партнера, чий комплекс відрізняється від нашого, покращує комплекс гістосумісності наших дітей. Це говорить про те, що у них буде більше сильна імунна система, і вони будуть більш стійкі до різних захворювань.
Таким чином, ми вибираємо партнера з комплексом, протилежним нашому, причому нюх в значній мірі є єдиним способом, що допомагає нам зрозуміти цю сумісність.

Краща порада молодим людям, які хочуть знайти партнера для серйозних відносин: слідуйте за своїм носом.

http://www.soul.az/news/1414

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини