Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 23:40:23

Свято Івана Купала на Голубих озерах. ВІДЕО

09.07.2013   08:51Агенцiя

Напередодні купальської ночі розпочалося Свято купальської традиції «Івана Купала на Голубих озерах».

Із вітальним словом на відкритті свята звернувся директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, заслужений діяч мистецтв Сергій Мойсієнко.

Гостей фестивалю та відпочиваючих на Голубих озерах розважало «Екстрім-містечко», де всі бажаючи спробували себе в активних видах відпочинку з елементами екстремальних видів спорту, брали участь у командних змагання, а також в народних конкурсах купальської традиції. На озері було представлено різні види водного туризму.

Трошки пізніше свою роботу розпочало «Містечко майстрів» за участі майстрів-гончарів с. Олешня, майстрів Ріпкинського р-ну та м. Чернігова, де було представлено вироби декоративно-прикладного мистецтва та сувенірну продукцію купальської тематики. На виставці відбулися різноманітні майстер-класи. А всіх гостей свята зустрічали персонажі купальського фольклору дівчата – мавки.

Була розгорнута виставка «Чернігівщина туристична» за участю представників сільського зеленого та активного туризму, магазинів туристичного спорядження, туристичних фірм що займаються розвитком внутрішнього туризму.

Тим часом на головній сцені створювали атмосферу Купальського свята фольклорні колективи Ріпкинського району (Замглайського, Убіжицького та Малинівського СБК), фольклорний колектив «Горлиця» Шестовицького СБК Чернігівського району (керівник головний хормейстер ОНМЦКіМ Ольга Коцур), а також гості свята - народний ансамбль «Льос» Бабічського сільського центру народного танцю, музики і пісні Чечерського району Гомельської області (керівник Людмила Михайловська).

У рамках фестивалю відбувся конкурс краси "Купальська квітка – 2013". Вісім чарівних дівчат показали й свою вроду, кмітливість та свої таланти. А перемогу здобула Аліна Красковська. Дівчина вперше приймала участь у конкурсі краси, тож, за її словами, навіть не могла уявити такої високої відзнаки від шанованого журі під головуванням заступника директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації Олександра Левочка. 

Коли на Голубі озера спустилася ніч, всі, хто був на святі, вийшли на берег озера. Саме тут почалося колоритне і самобутнє свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят - свято молоді: Купало або як його ще називають у народі - Купайло. Театралізована фольклорна програма «Купальське дійство на Голубих озерах» за участю Академічного Чернігівського народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (головний балетмейстер – заслужена артистка України Людмила Джим, літературний сценарій купальського дійства – Анатолій Покришень, режисер-постановник дійства, художній керівник та головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур) справило незабутнє враження. Основою свята, як і належить, став купальський вогонь, навколо якого і відбувалися всі дійства. Були тут і головні персонажі свята - Купала та Марена, і стрибки через багаття, і дівочі пісні, і віночки на тихій гладі озера. Закінчилася святкова феєрія спуском з гори вогняного колеса-сонця, яке є символом літнього сонцевороту.

Фінальною крапкою другого фестивального дня було світло-неонове шоу чернігівської студії «Ендорфін» (керівник Тетяна Плахотіна) та виступ солістки обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Марини Бєлобородько.

До ранку не згасали вогнища біля наметів в цю Купальську ніч.

За інформацією Департаменту культури і туризму, національностей та релігій
Чернігівської обласної державної адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.