Смачні рецепти вихідного дня.
Вже скоро будемо пекти, варити та смажити різноманітні страви до Великоніх свят. Сьогодні пропонуємо нашим господиням рецепт сирної заварної паски, яку ще називають царською, бо дуже смачна.
Сирна паска варена або "Царська паска"
Інгредієнти: (на пластикову пасочніцу піде десь полнорми)
1,5 кг сиру (щільного, добре отвісевшегося або навіть віджатого під невеликим пресом)
5 яєць
400 г масла
300 г сметани (не менше 20%)
350 г сухофруктів
1-1,5 ст цукру
Приготування:
Масло вийняти з холодильника, щоб воно розм’якшилися.
Всі сухофрукти і цукати, які планується використовувати довести до кондиції: промити, обшпарити окропом, нарізати і т.п. в залежності від продукту.
Сир протерти через сито, особливо якщо сир крупітчатим. Але я останнім часом купую для паски м’який сир – його не потрібно протирати, просто дати отвісеться небагато.
Збити яйця з цукром, додати вершкове масло, сметану, цукор і все добре перемішати міксером. Далі нам потрібна каструлька. Обсяг з урахуванням того, що сирна маса трохи збільшиться в розмірах. Закладаємо в каструлю сир і збиту масу – перемішуємо. Ставимо каструльку на маленький вогонь, озброюємося дерев’яною ложкою і починаємо помішувати. Стежимо, щоб не пригорає. Маса буде поступово розріджуватися, ставати однорідніше, трохи збільшуватися в об’ємі. Головне – не переварити.
Як тільки вам здасться, що маса починає подавати ознаки швидкого закипання – знімаємо з вогню.
Підготовлену форму (я ставлю на друшляк і вистилають потрійний марлею або нещільної тканиною) наповнити сирною масою поперемінно з сухофруктами (у мене вони таким чином не дуже осідають – із загальною масою я не перемішую). Після того як маса остигне, зібрати кінчики марлі, щоб вони накрили майбутнє дно паски, поставити в прохолодне місце під прес годин на 12.
Останні новини Чернігівщини
Бібліотеки Чернігівщини розвивають цифрову грамотність: відбулися онлайн-тренінги для координаторів Хабів цифрової освіти 11:13
У Чернігівській області триває системна робота з розвитку цифрової грамотності населення. Протягом двох тижнів відбулися два п’ятиденні онлайн-тренінги для координаторів Хабів цифрової освіти – бібліотекарів, які щодня допомагають мешканцям громад опановувати цифрові навички, користуватися сервісами та впевненіше почуватися в інформаційному суспільстві.
Троє вчителів із Чернігівщини потрапили до короткого списку національної премії «Вчитель року 2025» 11:11
Троє педагогів із Чернігівщини стали фіналістами національної премії Goncharenko Centre’s Teachers Award, за результатами якої буде обрано «Вчителя року 2025». До короткого списку увійшли Світлана Петренко із Чернігова, Оксана Махлай із села Шатура, Ніжинського району та Яна Сташенко із Ніжина.
Народовладдя в дії: громади мають затвердити Статути до кінця 2026 року – підсумки вебінару від “Спілки Ініціатив Чернігівщини” 11:07
13 листопада відбувся вебінар "Статути територіальних громад: впровадження форм участі в контексті законодавства про народовладдя", організований об'єднання «Спілка Ініціатив Чернігівщини» спільно з Чернігівською ОВА.
Чернігівські поліцейські затримали двох підозрюваних у наркоторгівлі з партією «закладок» 11:04
Оперативники Чернігівського районного управління поліції затримали двох 33-річних місцевих мешканок, які підозрюються у розповсюдженні особливо небезпечних психотропних речовин шляхом «закладок».
На Чернігівщині внаслідок російських атак загинули дві жінки: поліція документує злочин росії 10:49
Сьогодні вночі російська армія завдала низку ударів безпілотниками по місту Городня Чернігівського району.