Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:44:51

29 травня: цей день в Україні і світі

29.05.2024   08:45Агенцiя

ДЕНЬ 826 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 826 RUSSIAN AGRESSION

29 травня відзначають Міжнародний день Евересту, Міжнародний день миротворців ООН, День компосту, Всесвітній день здоров'я травної системи, Всесвітній день видри, Всесвітній день розсіяного склерозу.

Православна церква вшановує пам'ять мучениці Феодосії.

Міжнародний день миротворців ООН

Щорічно 29 травня весь світ відзначає Міжнародний день миротворців ООН. На відміну від міжнародних військових формувань, таких як НАТО, миротворці ООН не воюють у звичному розумінні цього слова. Вони воїни, які несуть із собою мир. У них є зброя, яку не застосовують, їхня мета - рятувати життя і відновлювати те, що було зруйновано.

Всесвітній день здоров'я травної системи

День здорового травлення привертає увагу громадськості до проблем, пов'язаних із хворобами шлунково-кишкового тракту, на частку яких припадає понад 30% випадків від загальної кількості хвороб людства.

Всесвітній день видри

Щорічно в останню середу травня відзначається екологічне свято - Всесвітній день видри. Це екологічне свято було започатковане Міжнародним фондом виживання видр і має на меті привернути увагу до важливості цих чарівних тварин для місцевих екосистем, а також підвищити обізнаність про загрози, з якими вони стикаються, і необхідність їх захисту.

Всесвітній день розсіяного склерозу

Щороку в останню травневу середу світ відзначає Всесвітній день розсіяного склерозу. Подію заснувала Міжнародна федерація товариств розсіяного склерозу.

Розсіяний склероз - це хронічне аутоімунне захворювання центральної нервової системи, що прогресує і вражає головний мозок, спинний мозок і зорові нерви. При РС імунна система людини атакує мієлінову оболонку, яка захищає нерви, передача імпульсів у мозку порушується, і виникають численні симптоми розсіяного склерозу.

Міжнародний день Евересту

Міжнародний день Евересту відзначають на честь першого успішного сходження на гору сера Едмунда Гілларі з Нової Зеландії та непальського шерпа Тензінга Норгая цього дня 1953 року.

Ще цього дня:

1900 - Компанія "Отіс" зареєструвала торгову марку "Ескалатор";

1928 - Фріц фон Опель на експериментальному автомобілі власної конструкції подолав рубіж швидкості 200 км/год;

1945 - У Норвегії за співпрацю з нацистами заарештували письменника, Нобелівського лауреата Кнута Гамсуна;

1953 - Людина вперше здолала найвищу точку планети - на вершину Джомолунгми (8 848 м) піднялися новозеландець Едмунд Персіваль Гілларі та шерп Норгей Тенцинг;

1964 - У Києві відкрили для відвідувачів найбільший у СРСР ботанічний сад;

1990 - 40 європейських держав, Європейський інвестиційний банк і Європейське економічне співтовариство уклали угоду про створення Європейського банку реконструкції та розвитку;

2003 - Форвард "Мілану" Андрій Шевченко виграв свій перший трофей за 4 роки, проведені в Італії, забивши останній гол у матчі з "Ювентусом" (фінал Ліги Чемпіонів; 3:2 на користь "Мілану");

2014 - Поблизу Слов'янська, після розвантаження продуктів харчування на 4-й блокпост і проведення ротації особового складу, повертаючись із району гори Карачун, був обстріляний із лісосмуги та підбитий терористами з ПЗРК вертоліт Мі-8МТ (борт "16") Нацгвардії України, на борту якого був генерал-майор Сергій Кульчицький. Під час падіння вибухнули паливні баки. Унаслідок події загинули 12 осіб.

Церковне свято

Свята мучениця Феодосія Тирська постраждала 307 року. 29 травня православна церква святкує перенесення її мощей до Константинополя, а пізніше до Венеції.

Одного разу, під час гоніння на християн, яке тривало вже п'ять років, сімнадцятирічна Феодосія підійшла до засуджених в'язнів-християн, що перебували в преторії. Був день Святої Пасхи, і мученики говорили про Царство Боже. Свята Феодосія просила їх пом'янути її перед Господом, коли вони постануть перед Ним. Воїни побачили, що дівчина вклонилася в'язням, узяли її і відвели до правителя Урвана.

Правитель змушував дівчину принести жертву ідолам, але вона відмовилася. Тоді святу піддали жорстоким тортурам, які вона мужньо перетерплювала. Дівчину з каменем на шиї кинули в море, але янголи вивели її з безодні. Тоді мученицю віддали на поталу звірам, а потім відсікли їй голову.

Уночі свята Феодосія з'явилася батькам, які намагалися вмовити свою дочку не йти на страждання, у світлому одязі, з вінцем на голові та сяючим золотим хрестом у руці й сказала: "Дивіться, ось якої великої слави ви хотіли мене позбавити!"

Іменини: Олександр, Андрій, Богдан, Іван, Костянтин, Лука, Ян, Марія, Фаїна.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини