Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 10:29:12

В’ячеслав Чаус: З обласного бюджету на ЗСУ буде направлено 40-45 млн гривень та вільні залишки минулого року. Місцеві бюджети більш гнучкі

02.01.2024   20:50Агенцiя

Про це зазначив начальник Чернігівської ОВА, відповідаючи на одне із запитань під час брифінгу за результатами роботи адміністрації за минулий рік. Більша частина спілкування зі ЗМІ стосувалася безпекових питань.

«По всіх напрямках оборони та безпеки ми значно підсилилися, якщо порівнювати з 2022 роком. Звісно, деталізувати не можу. З того, що публічно: ОВА спільно з органами місцевого самоврядування придбала та укомплектувала 46 авто для додаткових мобільних вогневих груп. Сумарно за минулий рік місцеві бюджети на потреби ЗСУ та оборони направили 541 млн, а от вилучене військове ПДФО склало 925 млн гривень. В цьому році очікується на рівні 3,7 млрд гривень», – зауважив В’ячеслав Чаус. – «Звісно, громади допомагають укріплювати оборону не лише свого регіону. ТГ допомагають, до прикладу, 1-ій окремій танковій, яка виконує завдання за межами Чернігівщини, але постійне її місце дислокації тут».

Інше болюче питання – відновлення. Більшість руйнувань – житло.

Наразі в області реалізовується програма «єВідновлення». Компенсацію за пошкоджене майно нараховано вже по 1405 заявам на суму 139,4 млн гривень, а також сформовано 87 сертифікатів за зруйноване житло.

«Вважаю, що працювати тут треба краще. У роботі ще більше 700 заяв. Просідає Чернігів, Киселівська громада. У Ніжинській ТГ усі 18 поданих заяв протерміновані. ОВА допомагає, де є потреба, втім, основна робота – таки за органами місцевого самоврядування», – наголосив Чаус.

Про взаємодію з громадами говорили і в контексті міжнародної співпраці та внутрішньорегіональних взаємин.

«Область співпрацює з 360 організаціями-партнерами, з них більше 200 – міжнародні. Підтримка кожного важлива. Однак все ж відзначу Латвію та Францію, які стабільно та своєчасно допомагають закривати різні питання. Тішить, що регіональна співпраця знаходить відображення і в налагоджені горизонтальних зв’язків. Громади знаходять собі міста чи громади-побратими. І це знову ж таки про проактивність і пасивність деяких громад», – резюмував начальник ОВА.

Також, на думку В’ячеслава Чауса, ефективною платформою для комунікації між громадами та донорами є нещодавно створений Регіональний офіс міжнародного співробітництва, а майданчиком для діалогу ОВА з ТГ – Рада громад області.

Прозвучало питання і щодо законопроєкту про спеціальну економічну зону для Чернігівщини.

«На жаль, він поки на полиці. Однак, я не полишаю спроб пролобіювати привілей для області. Про це говорив і на останньому Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України. Нам потрібен поліський коефіцієнт, щось на кшталт гірського коефіцієнту. Не може регіон зі значною кількістю громад, де середня щільність населення 6-7 осіб на квадратний кілометр, працювати на рівні з областями, де 70 осіб», – роз’яснює очільник ОВА.

Також В’ячеслав Чаус зауважив про діяльність робочої групи «Прозорість та підзвітність», до якої входять як представники ОВА, так і правоохоронці та інші контролюючі органи.

«Ця робоча група – один з інструментів контролю освоєння коштів. Зараз, як ніколи, важливо використовувати гроші раціонально. Головне – якість робіт, а не встигнути вкинути все, що дали, абикуди, аби тільки гроші не піднялися у держбюджет. Цим керуємося і в процесі використання залучених коштів на відновлення. А цьогоріч з різних фондів та за різними програми нам вдалося залучити 1,5 млрд гривень».

Також мова йшла про розмінування, підготовку укриттів у закладах освіти, реалізацію різних державних програм, зокрема з безбар’єрності та ментального здоров’я.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.