Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:45:49

Які повноваження будуть у військової адміністрації в Чернігові та хто може стати її очільником. Пояснюємо

13.02.2023   10:15Агенцiя

У Чернігові утворили міську військову адміністрацію. Відповідний указ опублікували на офіційному сайті Президента України. Сам указ датований 7 лютого. Хто очолить адміністрацію, в указі не йдеться, невідомі й кандидатури на цю посаду. Документ, який регламентує процедуру введення військової адміністрації — це Закон України "Про правовий режим воєнного стану". В Україні, згідно з указом Президента від 24 лютого 2022 року, всі обласні та районні адміністрації автоматично стали військовими. Що стосується введення військових адміністрацій у містах, селищах та територіальних громадах, то, за словами виконавчого директора Чернігівського відділення Асоціації міст України Миколи Силенка, це явище виняткове.
Якими повноваженнями буде наділена міська військова адміністрація в Чернігові та людина з якої сфери діяльності може стати очільником цієї адміністрації — читайте далі.

За словами політичного оглядача Павла Пущенка, в указі Президента про утворення у Чернігові військової адміністрації немає порушення закону. Адже Президент має право призначати військову адміністрацію у містах, якщо у військового командування чи обласної військової адміністрації є обґрунтування такого рішення.

Павло Пущенко. ФОТО: Громадські Ініціативи України
"Які це обґрунтування ми можемо і не дізнатися, оскільки закон не зобов’язує інформувати про це громадськість, а подання на Президента робить або військове командування, або обласна військова адміністрація. Але воно зводиться до того, що місцева влада в особі голови міськради або в особі самої міськради, не виконує покладених на неї повноважень й не забезпечує життєдіяльність міста чи є загроза громадському порядку, національній цілісності та обороні України. Саме через це Президент може вводити військову адміністрацію у територіальних громадах, що і відбувається у Чернігові".
На думку Пущенка, це може бути пов’язано з тим, що формально й офіційно міський голова Чернігова Владислав Атрошенко відсторонений від керування містом рішенням Львівського апеляційного суду. Відповідно голова не виконує своїх повноважень, і це може бути формальною причиною для введення військової адміністрації.

Повноваження міськради та військової адміністрації
Щодо подальшої долі та функціонування Чернігівської міськради та виконавчого комітету, то політичний оглядач вважає, що вони продовжать роботу, хоч і фактично без повноважень.
"Вони можуть навіть збирати комісії, пленарні засідання, але суттєвих повноважень у них не залишається. Головні функції управління містом переходять до керівника військової адміністрації. Серед прямих повноважень голови військової адміністрації 43 пункти, зокрема бюджетні питання, забезпечення життєдіяльності міста. Повнота влади військової адміністрації наступає з моменту, коли Верховна Рада України має ухвалити додаткове рішення про передачу всіх повноважень органів місцевого самоврядування до обов’язків керівника військової адміністрації".

Зокрема Верховна Рада своїм рішенням може надати керівництву військової адміністрації право керування виконавчим апаратом, надання можливості звільняти й призначати керівників комунальних підприємств, посадових осіб органів місцевого самоврядування у Чернігові.

Хто може претендувати на посаду очільника адміністрації
За словами голови центру політичних студій "Доктрина" Ярослава Божка, очолювати новоутворену міську військову адміністрацію вірогідно буде військовослужбовець.

"Очільника військової адміністрації скоріш за все буде призначено з військових. Адже за законодавством Президент призначає голову військової адміністрації за поданням керівника Генерального штабу. Скоріш за все на цій посаді буде військова людина, і я не думаю, що з цим команда Атрошенка зможе щось вдіяти".
Також він додає, що місцеве самоврядування тимчасово замінюється на керування призначеними посадовими особами з-поміж військових. Депутати ж міськради своїх повноважень не складають.

Ярослав Божко. ФОТО: "Прямий"
"Зараз у депутатів буде задача залишитись на слуху до з’ясування обставин. Тобто на оцей період поки вони не зможуть виконувати депутатські обов’язки. І тоді зрозуміло, що вони можливо на наступних виборах себе спробують. У них стоїть політтехнологічна задача протриматись до наступних виборів у полі зору людей, чимось доводити свою корисність, демонструвати якісь успіхи в інших середовищах, але не в міській раді".

Божко вважає, що у військовій адміністрації рішення будуть ухвалюватися директивно, тобто їх ухвалюватимуть не виборні чиновники, а люди, які навпаки не звітують перед виборцями.

"Це означає, що на них будуть інші методи впливу, зокрема законом і постановами керівництва. Ви ніяк на них не вплинете через те, що люди скажуть, що більше не будуть за них голосувати. В них логіка своя й звітуватимуть вони лише перед безпосереднім керівництвом".

 

suspilne.media

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини