Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:23:06

Ірина Кудрик: "Війна показала згуртованість та потужну роботу в громадах у надзвичайно складний час. Все місцеве самоврядування на Чернігівщині вистояло"

09.02.2023   17:09Агенцiя

Про унікальність громад Чернігівщини, роботу в програмі "U-LEAD з Європою" та основні досягнення регіональної команди розповідає Ірина Кудрик, керівниця регіонального офісу "U-LEAD з Європою" у Чернігівській області.

Шлях до U-LEAD?

- Від самого початку моєї трудової діяльності я працювала в місцевому самоврядуванні, маю понад 15 років досвіду. Працювала в районній раді і була в постійній дуже тісній взаємодії з 46 сільськими та селищними радами району, іншими органами місцевого самоврядування і області, і країни. Було достатньо часу, аби побачити і розібратись, наскільки місцеве самоврядування як інституція є перспективним, але і яким на той час занедбаним, безсилим, фінансово знекровленим.
Моє знайомство з творцями реформи місцевого самоврядування, з такими ж натхненними до змін однодумцями відбулось в проекті DESPRO, який дав мені поштовх прийняти рішення і піти займатись реформуванням, втілювати ті зміни, на які була спрямована і моя попередня професійна діяльність. Спочатку була робота в Асоціації міст України теж за напрямком децентралізації.
Згодом був конкурс в U-LEAD, я подалась та перемогла в цьому конкурсі, і вже від самого початку, з 2016 року працюю в U-LEAD як керівник регіонального підрозділу в Чернігівській області. Завдяки роботі в U-LEAD маю велику честь бути серед тих людей, хто повірив в ідеї і цінності децентралізації.

Ключові зони відповідальності?

- Я відповідаю за команду людей, які працюють в Чернігівському регіональному офісі, за реалізацію завдань програми в Чернігівській області за підвищення спроможності громад до змін та розвитку. Раніше очолювала робочу групу, яка перед місцевими виборами 2020 року готувала для всіх громад України інструмент підтримки від U-LEAD у становленні на перших етапах після виборів – дуже ґрунтовний методичний посібник та консультативні експертні заходи, що мали умовну назву «Перші кроки громад після виборів». Це така детальна дорожня карта  для управлінців місцевих рад, як почати роботу, провести перші сесії, сформувати управлінську структуру, забезпечити прийняття кадрових рішень тощо.
Після масштабного вторгнення рф мені було доручено координувати робочу групу, яка забезпечувала підготовку та надання екстреної підтримки найбільш ураженим громадам.
Згодом наша діяльність трансформувалась в робочу групу, яка відповідає за напрямок, який можна охарактеризувати як організація діяльності органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану. І наразі ми з колегами готуємо відповідні тематичні навчальні заходи, проводимо  інформаційні сесії, консультації, готуємо роз’яснення на складні практичні питання від громад, які надходять до нас безпосередньо, через колег з усіх регіональних офісів, або через групу «U-LEAD консультує» в соціальній мережі Facebook.  

Що найбільше надихає в роботі?

- Є кілька речей, які мене завжди надихають – це люди, спільні з ними цінності. В роботі дуже сильно надихають результати, які і дають натхнення працювати і замислюватись над новими цілями. І ще мене надихає, коли я бачу, як в громадах відновлюється ось це відчуття гідності: коли людина втрачає втлумачене з радянського часу відчуття «маленької людини» і розуміє вагу свого голосу і власних зусиль. І моїм великим натхненням є мої близькі, моя родина та моє велике щастя – донька.

В чому унікальність програми U-LEAD?

- Важливою складовою цієї унікальності є те, що Програма  U-LEAD була в цій реформі з громадами від самого початку, від задуму про формування нових спроможних громад. Наша унікальність у високому ступені довіри між громадами та U-LEAD, яка склалась від того часу і триває.

Ключові досягнення Вашої команди за 2-3 роки?

- Результатом наших спільних з колегами, однодумцями, громадами зусиль було постійне лідерство Чернігівщини в добровільному об’єднанні громад. 51 громада в Чернігівській області об’єдналась добровільно, а це свідчить про довіру людей і про дієве прагнення змін.
Війна показала також згуртованість та потужну роботу в громадах у надзвичайно складний час. Все місцеве самоврядування на Чернігівщині вистояло, забезпечило свій внесок в опір та розгром ворога. На моє глибоке переконання, це результат реформи, яку ми всі спільно творимо ці роки. І я щиро пишаюсь цим!

Ваші хобі?

- Я люблю гармонійне та красиве: красивих вчинками людей, природу, красиві місця і я люблю це фіксувати – фотографувати. Де б я не була – я фотографую. Мені це дуже подобається. Інколи люблю сама фотографуватись. Також я дуже люблю свою Чернігівщину і завжди мандрую, коли є вільний час. Чернігівщина – прекрасна! Тут чарівні річки – Десна, Дніпро, Снов, тощо. Тут реліктові ліси, запашні луки, чудові природні заповідники! А який прекрасний сам Чернігів! Навіть попри війну і руйнування наше місто зберігає свою привабливість.

ШВИДКІ ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ
👉 Моя робота – моє життя, моя місія, мій усвідомлений вибір.
👉 Децентралізація – це унікальний шанс на невідворотні зміни якості життя в громадах, яким ми, на щастя, скористались.
👉 Моє кредо в роботі – професійність.
👉 У вільний час я люблю мандрувати Чернігівщиною та Україною.
👉 Море чи гори? – Море, але поруч з горами.
👉 Процес чи результат? – Результат, який отримуєш через процес, в якому розумієшся, і який варто любити.
👉 Книга, фільм чи театр? – Книга, нормативні акти і професійна література. Хоча гарне кіно люблю не менше.
👉 Велосипедом чи на автомобілі? – Автомобілем, бо швидко і зручно, а під час бойових дій, як виявилось, життєво необхідно.

Поради громадам

- Не бійтесь змін. Зміни даються важко, але вони того варті. Коли є лідер, управлінська команда, громадські активісти, які готові до змін і готові ці зміни нести в свою громаду, то тоді досить швидко з’являються результати та здобутки. Намагайтесь вириватись зі щоденної буденності і дивіться інколи на все, що відбувається в громаді, дещо зі сторони.

Побажання читачам
- Перемоги Україні! Щоб рідні та близькі були завжди з вами!

джерело

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини