Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:53:16

Як депутати Чернігівської міської ради використовують соцмережі для комунікації з виборцями під час війни?

26.01.2023   14:54Агенцiя

З початком повномасштабної війни рівень відкритості депутатів Чернігівської міської ради та їх рівень комунікації дещо впав або переформатувався в гуманітарний профіль.

Це також пов’язано з тим, що деякі депутати виїхали з Чернігова, а дехто і з України. Хоча саме під час війни зростає актуальність комунікації депутатів з жителями міста поза межами депутатських приймалень. Громадська організація “Агенція міських ініціатив” промоніторила сторінки депутатів Чернігівської міської ради у соціальних мережах.

Здебільшого депутати інформують виборців про гуманітарну допомогу та свою участь в цьому, інколи про підсумки засідань сесій та про відповідні виділення коштів на різні потреби. Майже ніхто з депутатів не дописують про роботу на округах. Також на сторінках міських обранців відсутня інформація про формування бюджету на 2023 рік та планування майбутньої діяльності громади навіть у короткостроковій перспективі.

Де знайти контакти депутатів?

На офіційному сайті Чернігівської міської ради залишаються бути доступними профілі депутатів. На сайті міської ради всі депутати оприлюднили контактні номери або свої, або своїх помічників. А також у всіх профілях розміщені електронні пошти. Хоча ця інформація не оновлювалась з 24 лютого 2022 року, адже деякі депутати фізично знаходяться закордоном і за вказаними контактами телефонів зв’язатись з ними неможливо.

Окрім цього, 38 міських обранців мають свої сторінки у соціальній мережі Фейсбук, а деякі з них ще додатково мають сторінки в Instagram. Комунікація депутата з виборцями за допомогою соціальних мереж у наш час просто необхідна. Використання соцмереж у комунікації депутата з виборцями дозволяє економити час і зусилля, допомагає тримати руку на пульсі усіх місцевих проблем. Також соцмережі дають можливість безкоштовного та швидкого поширення важливої інформації, що дозволяє охопити достатньо велику аудиторію і об’єднати зусилля для досягнення спільних цілей.

Про що пишуть депутати у Фейсбуці?

Депутати від “Рідний дім” зазвичай репостять дописи міського голови, офіційної сторінки міської ради чи дописи з партійної сторінки.

Проте секретар Олександр Ломако, депутати Юлія Дарницька, Регіна Гусак, В’ячеслав Летута, Андрій Дериземля, Роман Резнік, Наталія Хольченкова, Олександр Шевчук, Василь Білогура — теж представники «Рідний дім» — активно комунікують з жителями міста на своїх сторінках у Фейсбуці. Їхні дописи стосуються переважно підсумків сесій та волонтерської роботи. Віталій Гриць активно коментує та відповідає на питання виборців під дописами. Віталій Хрустицький періодично публікує інформацію за результатами пленарних засідань сесій міської ради.

Менше пишуть про свою депутатську діяльність у фейсбуці Галина Леник, Артем Тарасенко, Юлія Лобачова.

 

Депутати від фракції «Наш край» майже не розповідають про депутатську діяльність на своїх сторінках у соціальних мережах. Час від часу з’являються дописи на партійній сторінці «Наш край – Чернігівщина» про діяльність за участі депутатів.

Серед депутатів “Європейської солідарності” у Чернігівській міській раді активно розповідає про роботу в сесійному залі Марина Рейко. Про роботу депутата та волонтерську діяльність  регулярно дописує на своїй сторінці Ірина Соломаха. Ігор Мандровний більше пише про волонтерську діяльність. Віктор Бережний з цієї ж фракції взагалі нічого не публікує про свою депутатську діяльність та немає сторінки у Фейсбук.

Депутати із фракції «Слуга народу» на своїх Фейсбук-сторінках майже не пишуть про свою депутатську діяльність. Проте Олена Стрілець активно дописує про свою волонтерську діяльність. Про свою діяльність як депутата нічого не пишуть Максим Черненок, Катерина Демченко та Юрій Тарасовець.

З колишньої фракції ОПЗЖ, нині — позафракційні депутати Віталій Голець та Павло Вовк майже не комунікують з виборцями через сторінки соціальних мереж. Сторінку у фейсбуці Віталія Гольця не вдалося знайти взагалі, вона зникла після 24 лютого. Павло Вовк має активну сторінку, але там не публікує ніякої інформації про свою депутатську діяльність. А Віктор Сехін взагалі закрив свою сторінку.

Загалом депутати Чернігівської міської ради відповідають на питання виборців під дописами. З іншого боку, варто зазначити, що й виборці не надто активні на сторінках депутатів. Більшість коментарів не містять питань чи пропозицій до роботи.

Також варто зауважити, що у порівнянні з попередніми кампаніями моніторингу спостерігається зміна тематик, які висвітлюються депутатами.  Поодинокими стали раніше поширені “звітні” дописи про взаємодію із виборцями у залагодженні господарських проблем та питань благоустрою, питання розвитку громади. Наприклад, від депутатів майже відсутня інформація про формування та аналіз прийнятого бюджету на 2023 рік, вцілому висвітлення питань порядку денного проєктів рішень міської ради.

Натомість спостерігається акцентів в інформуванні питань, пов’язаних із війною – підтримки захисників, гуманітарних ініціатив, внутрішньо переміщених осіб та інші дотичні питання. 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 

На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»


Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». 

 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини