Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:14:11

Звіт Владислава Атрошенка про роботу у 2022 році

22.11.2022   09:50Агенцiя

Рік не розвитку, а ліквідації наслідків активних бойових дій. 18 листопада Чернігівський міський голова прозвітував перед громадою про результати роботи протягом 2022-го. 

Це був сьомий публічний звіт Владислава Атрошенка на посаді міського голови. На заході були присутні  заступники очільника Чернігова, керівники і працівники комунальних підприємств та структурних підрозділів міської ради, депутати та громадськість.

Владислав Атрошенко повідомив, що у зв'язку із широкомасштабною війною сумнівався, чи варто  звітувати публічно.

    — Врешті, я вирішив, що правильно буде показати всій громаді результати роботи, незважаючи на наші втрати, і людські, і фінансові.  А також розказати, які у нас є плани, — пояснив своє рішення міський голова.

Також очільник Чернігова подякував військовим за можливість нам жити на своїй землі і планувати майбутнє. І висловив надію, що невдовзі наші захисники звільнять всі території України, які наразі є окупованими. 
Чернігів — стійке місто

Владислав Атрошенко повідомив присутнім, що розвиток міста цьогоріч вимушено і зі зрозумілих причин був призупинений, адже всі зусилля та кошти спрямовувалися на ліквідацію наслідків активних бойових дій. Попри це, органами місцевого самоврядування прийнято рішення у співпраці з архітектурною студією «Yakusha» розпочати роботу над написанням стратегії розвитку "Чернігів — стійке місто".

    — Ми працюємо над створенням візії майбутнього міста — розробляємо повну і вичерпну концепцію розвитку «Чернігів – стійке місто», аби мати задекларовані плани міста на майбутнє і рухатися у напрямку їх реалізації.

Стратегія розвитку над якою вже працюють у Чернігові, потрібна для того, аби, перш за все, інвестори та донори, які захочуть допомогти місту чи працювати тут, розуміли куди воно рухається.

    — Мене, як міського голову, хвилює питання горизонту планування на десять і більше років. Зокрема, створення у Чернігові умов для ведення бізнесу, зацікавлення інвесторів розміщувати у нас свої потужності. Адже всі вони порівнюють вигоди і ми на сьогодні програємо західним областям через наше близьке сусідство з країною-агресоркою, складну логістику та втрачені кадри — чимало спеціалістів виїхало з міста з початком великої війни. Також відсутні державні преференції для ведення бізнесу в таких прикордонних регіонах як наш.

Ця проблематика є спільною для всіх регіонів, які постраждали від прямих бойових дій, підкреслив Владислав Атрошенко.

    Відновили комунікації, запустили громадський транспорт та очне навчання, відремонтували сотні багатоповерхівок

У своєму звіті міський голова проінформував присутніх про зроблене у кожній галузі. Зокрема, на які напрямки виділялися кошти з міського бюджету.

Чернігів закінчує цей фінансовий рік з дефіцитом у бюджеті 400 млн грн і сотнями мільйонів непланових видатків на ремонт критичної інфраструктури, багатоповерхових будинків, зміцнення обороноздатності, матеріальну підтримку постраждалих чернігівців.

    — Ремонтні роботи — не розвиток. Це не крок вперед для міста Чернігова, — сказав про це Владислав Атрошенко.

На ремонт понад 800 батоквартирних  будинків з міського бюджету було виділено 200 млн грн. 104 висоткам був необхідний капітальний ремонт, наразі у 88 роботи вже завершені, у 8 — виконають до кінця листопада, 5 — у грудні, 3  — на початку 2023-го.

94,4 млн грн спрямували на підвищення обороноздатності міста, будівництво фортифікаціних споруд.

    —  Ми зробили якісно, згідно вимог військових фахівців. Ми, в принципі, готові до будь-якого сценарію розвитку подій.

У відновлення сфери освіти, 80% будівель закладів якої було пошкоджено під час бойових дій, профінансовано 215 млн грн, з них 52  млн —  на ремонт укриттів. Завдяки цьому у місті вдалося запустити роботу 22 шкіл та 14 дитсадків. Ремотні роботи тривають і у решті закладів.

    — Я робив акцент, починаючи з травня, на очну освіту, тому що це той фактор, який змушує багатьох батьків старшокласників виїжджати з Чернігова, тому що це підготовка до ЗНО, до подальшого вступу в університети. А дати дітям знання для багатьох батьків — пріоритет номер один.  Якщо б ми не дали можливість очної освіти, то втратили б місто, — пояснив важливість відновлення роботи шкіл та дитсадків Владислав Атрошенко.

Близько 50 млн грн власних коштів спрямовано було на медичну галузь.  Виділялися кошти і на сферу громадських перевезень, ремонт об'єктів критичної інфраструктури, матеріальну підтримку чернігівців, житло яких було пошкоджене під час бойових дій.

    — Без критики, без ніякої там політики, розуміючи що війна і важко, але ми все таки чекали і чекаємо допомоги від держави хоча б, з точки зору, вирівнювання спроможностей бюджетів міст. Тому що окремі міста вимушені витрачати кошти на ремонт приватного житла, а інші витрачають кошти на розвиток своєї інфраструктури, на створення більшої привабливості для своїх мещканців і ці речі на державному рівні обов'язково треба вирівнювати, — пояснив потребу в підтримці державою таких регіонів як наш Владислава Атрошенко.

Слова вдячності мужнім чернігівцям та чернігівкам, які залишилися з містом

Під час свого звіту Владислав Атрошенко подякував всім, хто залишився у місті під час активних бойових дій і забезпечував його життєдіяльність.

    — Хочеться подякувати всім містянам за їх мужність, за їх стійкість. У нас станом на березень у місті залишалося близько 70 тисячі людей. І це люди, які свідомо, ризикуючи власним життям, залишалися у місті, щоб підтримувати роботу об'єктів критичної інфраструктури, працівники комунальних підприємств, комерційних. Люди свідомо залишалися, пекли хліб і вони знали, що цей хліб вони печуть, в тому числі, і бійцям ЗСУ. Також хочу подякувати громадянам, які вступили в лави тероборони. В цілому, це — люди-герої. Вони могли, як і решта, сісти в машину і поїхати з міста, закон цього не забороняв, а вони лишилися і забезпечували його життєдіяльність.

Про готовність Чернігова до ймовірного повторного наступу


Висловив власну думку міський голова і стосовно готовності Чернігова до ймовірного повторного сухопутного наступу армії рф.

    —  На сьогодні ми маємо місто, яке підготовлено до будь-якого сценарію розвитку подій більше, ніж це було до широкомасштабної війни. Ми маємо укріплені кордони, ми маємо більше і краще озброєних військових і ми маємо деморалізовану армію росії.  Якщо не зміниться рівень підтримки України у світі, то жоден повторний сухопутний наступ російської армії не матиме успіху. Так, вони ще мають ракети, вони ще будуть наносити шкоду інфраструктурі, але на що вони розраховують? Це буде лише ще більша ненависть  до них

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини