Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:28:50

Круглий стіл «Дискурс щодо визначення нової дати святкування Дня міста Чернігова» відбувся

31.10.2022   11:26Агенцiя

Метою круглого столу стало запропонування нової дати святкування Дня міста Чернігова шляхом аргументованого обговорення та обміну думками між представниками влади, істориками, освітянами, громадськими діячами.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся ректор НУ «Чернігівська політехніка» Олег Олександрович Новомлинець, який зазначив актуальність даного питання і запропонував відзначати День міста Чернігова в останню суботу липня, наголошуючи про тисячолітню історію Чернігова і пов’язати святкування з Днем Хрещення Русі та Днем Української Державності.

Олександр Анатолійович Ломако, секретар Чернігівської міської ради, нагадав присутнім, що третій рік поспіль у місті Чернігові у ЗМІ підіймалося питання щодо перенесення Дня святкування з 21 вересня на інший день, але досі немає консолідованої позиції від містян, яка саме дата може бути запропонована. Наголосив, що треба обрати таку дату, такий формат, який буде відповідати статусу Дня міста. До того ж дуже важливо, аби святкування відбувалось в комфортний період року, щоб можна було максимально залучити туристів, гостей, щоб це було справжнім святом для містян. На його думку, це можуть бути перші вихідні вересня.

Говорили і про те, чому чернігівці святкували саме 21 вересня і чому варто змінити цю дату. Сергій Михайлович Горобець, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, зазначив, що 21 вересня у 1943 р. відбулося вигнання нацистських загарбників з міста Чернігова. Але приймаючи цю дату, ми нівелюємо, у першу чергу, усі досягнення здобуті за часів незалежності, і за які продовжуємо сплачувати надвисоку ціну в російсько-українській війні. Чернігів після 21 вересня 1943 р. не став вільним українським містом, бо нацистський тоталітарний режим був замінений на не менш злочинний радянський тоталітарний режим, який відновив над містом свій контроль. В умовах декомунізації і дерусифікації є доцільним не пов’язувати день святкування міста з цією датою.

В одній із запропонованих пропозицій мова йде про 27 березня. Саме у цей день 1623 року привілеєм польського короля Сигізмунда ІІІ місто Чернігів отримало статус Магдебурзького права. Чернігів отримав право на самоврядування, податковий і судовий імунітет, право власності на землю. Про це фахово доповів Володимир Миколайович Бойко, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Він також звернув увагу присутніх й на те, що Магдебурзьке право досі належно не осмислене. Тому і сприймається більшістю суто як феномен минулого. Натомість закладені Магдебурзьким правом традиції міського самоврядування, можливо, у дещо видозмінених формах, українці досі зберігають на рівні генетичної пам’яті. Варто пам’ятати, що Магдебурзьке право було показником приналежності охоплюваної території до історичної Європи з її цінностями та життєвим устроєм. Запропонував на голосування винести дати з 27 березня по 4 квітня.

Для міста Чернігова, історія якого налічує, як мінімум, 13 століть має бути обрана більш глибока, давня дата, яка сягає своїм корінням давньоруської доби, зазначив начальник відділу у справах сім’ї та молоді управління у справах сім’ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради Валерій Григорович Семенець. Адже саме тоді Чернігів не тільки потрапив на сторінки давньоруських літописів, а й набув загальної відомості по всьому світові, як один із найбільших та провідних центрів стародавньої Русі-України і як центр самостійного незалежного князівства. Запропонував підтримати пропозицію директора ННІ історії та соціогуманітарних дисциплін імені Лазаревського професора Олександра Коваленка, який пропонує датою Дня міста обрати 19 серпня – храмове свято чернігівського Спасо-Преображенського собору.

Слушною пропозицією поділився з учасниками круглого столу Максим Михайлович Блакитний, заступник директора з наукової роботи Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського. День міста пропонує святкувати у перші вихідні вересня, так як стверджує, що 2 вересня 912 року – це дата, яка характеризує собою давність міста, його історію, пам’ятки, відомих діячів, традиції та дух міста. Нагадаємо, що дата 2 вересня 912 р. зафіксована у «Повісті минулих літ». Варто зазначити, що жодного міста у цьому договорі не згадано, але для його підписання був використаний попередній договір 907 року, де Чернігів згадується другим після Києва. Таким чином, ця дата (912 рік) підтверджує і водночас розширює повідомлення за 907 рік. Це одна з перших повних дат у «літописі». Запропоновану пропозицію підтримала й Інна Михайлівна Аліференко, директорка Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка. Додатково Інна Михайлівна поділилася з учасниками круглого столу результатами краєзнавчого дослідження стосовно першого святкування Дня міста Чернігова і це виявився 1988 рік.

Ервін Міден, історик, гід-екскурсовод запропонував не обмежуватися лише одним днем святкування. Наприклад, за зразком Німеччини можна зробити Фестиваль міста, який буде тривати з 19 серпня – 22 вересня під час якого на кожні вихідні протягом місяця будуть розписані локації і сценарії проведення святкувань.

Якщо брати до уваги європейські традиції, зазначила Ольга Євгенівна Мельник, проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку НУ «Чернігівська політехніка»,  то в Європі День міста дуже часто поєднується з релігійним святом того святого, який опікується містом. Тому одна із дат може бути 22 вересня, як день вшанування архієпископа Чернігівського Феодосія, небесного покровителя древнього міста Чернігова. Таку ж думку розділив і колектив ТОВ «Чернігівська Деснянська правда», представником від якої виступила Людмила Пархоменко, головна редакторка зазначеного видання.

Серед запропонованих дат озвучене було і 6 березня – це День надання Чернігову почесної відзнаки «місто-герой України», зазначила Анастасія Улюшева, громадська діячка, співзасновниця волонтерської організації «Балсанка». «Місто-герой України» – це без перебільшення почесна відзнака, встановлена Президентом України 6 березня 2022 для відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії російської федерації проти України. Так, безперечно 6 березня – це знаменна дата, якою місто і чернігівці мають пишатися. Війна триває і український народ продовжує героїчно демонструвати світові всенародний супротив і незламність духу. Але для святкування Дня міста коректніше, на думку Анастасії, було б запропонувати «Чернігів – місто Героїв».

Таким чином, в процесі обговорення і обміном думками між учасниками круглого столу було запропоновано 9 пропозицій для винесення їх на голосування серед громадськості. Завершився захід тестовим голосуванням серед присутніх. За результатами якого більшість голосів (39%) віддали за пропозицію святкувати День міста у першу суботу вересня – підтвердження однієї із першої згадки Чернігова 2 вересня у 912 р. Найближчим часом ця гугл-форма з голосуванням буде запропонована науково-педагогічним працівникам та здобувачам вищої освіти НУ «Чернігівська політехніка». Після того як голосування відбудеться університет надішле резолюцію круглого столу і результати голосування Владиславу Атрошенку, міському голові міста Чернігова.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини