Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:18:49

Місцевий депутат залишається депутатом навіть в умовах воєнного стану, - політичний експерт

12.09.2022   08:41Агенцiя

Представниці депутатських груп із гендерних питань «Рівні можливості» у Чернігівській обласній та міській радах взяли участь в інформаційній зустрічі з політичним експертом із питань місцевого самоврядування, виконавчим директором Агенції з відновлення та розвитку Олександром Солонтаєм.

Спілкування було присвячене особливостям і можливостям діяльності місцевих рад в умовах воєнного стану. Адже через війну депутати місцевих рад опинилися в різних ситуаціях: на окупованих територіях, в евакуації в Україні та за кордоном. При цьому, проведення сесій в більшості місцевих рад після вимушеної перерви відновлено. Попри воєнний стан місцевий депутат лишається депутатом і має виконувати свої повноваження. Це стосується участі в засіданнях сесій, прийому громадян, звітності перед виборцями.

На переконання Олександра Солонтая, саме децентралізація є однією з причин надзвичайної стійкості України в цій війні.
Оскільки лідери і лідерки, які з’явилися на місцях сприяли розвитку і зміцненню громад. «Чим потужніші громади, тим стійкіша Україна», - впевнений експерт.
Він вважає, що воєнний час - період для активної громадської діяльності.
Водночас лишатися на окупованих територіях для депутатів місцевих рад і виконувати свої повноваження під прапором України часто є смертельно небезпечно, хоча є приклади, коли голови громад і депутати залишаються з людьми попри всі ризики для них.

Проведення засідань сесій онлайн - можливе. «Єдине - це питання вирішується на рівні регламентів місцевих рад та умов технічного забезпечення», - пояснює Олександр Солонтай. Тим паче, що в окремих радах засідання онлайн стали практикувати під час карантинних обмежень під час пандемії коронавірусу.

Для тих депутатів, які виїхали, участь в онлайн засіданнях сесій дозволяє виконувати свої повноваження. Якщо сесії проводяться офлайн і немає можливості бути присутніми на них, то краще скласти повноваження, поступившись колегам, які зможуть повноцінно працювати.

Ірина Синельник

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.