Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 22:35:29

Український Чернігів та польський Жешув — відтепер міста-побратими. Очільники муніципалітетів підписали Договір про співпрацю

20.06.2022   20:28Агенцiя

Чернігів та Жешув (Ряшів) — відтепер міста-партнери. Відповідний Договір вже підписав президент польського міста Конрад Фійолек, далі Угоду передадуть очільнику Чернігова Владиславу Атрошенку і він також засвідчить цей документ.

20 червня відбулася сесія міської ради польського Жешува, де депутати одноголосно уповноважили свого президента Конрада Фійолека на укладання цієї угоди від імені всієї громади.  Участь у засіданні, за допомогою відеозв'язку, також взяв очільник Чернігова Владислав Атрошенко. Він виступив із промовою, звертаючись до присутніх депутатів та всього народу, подякував за надійне плече, яке підставила Польща Україні у цій війні, і наголосив на важливості співпраці між Черніговом та Жешувом. 

Далі депутати муніципалітету Жешува одноголосно проголосували за надання повноважень президенту підписати Договір із Черніговом.  Зазначимо, що 31 травня на засіданні сесії міської ради Чернігова обранці уповноважили на відповідні дії і Владислава Атрошенка. 

Після чого Конрад Фійолен видалився із сесійної зали для підписання договору, який передадуть міському голові Чернігова, аби він також засвідчив цю угоду. 

Також було урочисто відкрито барельєф гербу Чернігова на ратуші Жешува, де розміщені й інші зображення гербів міст-побратимів.

— Я хочу подякувати депутатам за щойно прийняте рішення, де ви уповноважили шановного президента Конрада Фійолека на підписання Угоди про партнерство з містом Черніговом. Я дуже шкодую, що мене немає серед вас у цій залі, але моє серце з вами, — привітав рішення польських колег Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. 

Президент Жешува Конрад Фійолек натомість подякував за нашу боротьбу із російським агресором і запевнив, що вони зроблять все від них залежне, аби допомоги Україні і Чернігову. 

— Ми сьогодні підписали дуже символічний договір між Містом-героєм та Містом-рятівником. На нас справив велике враження ваш героїзм і дуже вам вдячні за те, що б’єтеся за нашу свободу. Ми зробимо все для того, аби допомогти вам у відбудові нового кращого міста,  — сказав президент міста Жешув Конрад Фійолек.

Зауважимо, що була збережена вся протокольна частина стосовно підписання Договору про партнерство між містами. Її не змінювали навіть у зв'язку з відсутністю Владислава Атрошенка, якому 19 червня не дозволили перетнути державний кордон України і він, відповідно, не зміг виїхати у відрядження для підписання цього Договору особисто. Чернігівський міський голова назвав таке рішення “перешкоджанням його професійної діяльності на користь Чернігова”.

— Іде війна, я достатньо прокоментував цю ситуацію. Зазначу, що мною буде написано два листа: лист на керівника держприкордонслужби та відкритий лист на президента України. Це будуть відкриті листі, ви їх будете бачити на моїй сторінці у Фейсбуці, — прокоментував Владислав Атрошенко. 

Чернігівська делегація не змогла здійснити робочий візит до Жешува

Чернігівська делегація мала працювати у польському Жешуві протягом двох робочих днів. Цей візит обидві сторони готували протягом кількох тижнів, узгоджуючи план заходів, який був розписаний погодинно. 

Крім підписання Договору були заплановані візити на комунальні підприємства Жешува, які працюють у сфері водопостачання та водовідведення, розділення та переробки побутових відходів, транспорту та зв'язку. 

Візит був важливим для міста та всієї громади і передбачав конкретні для нас результати вже сьогодні. Чернігівська делегація мала ввести в курс справ приймаючу сторону стосовно руйнувань Чернігова та першочергової допомоги, якої він потребує, а також обговорити залучення досвіду польського Жешува для будівництва того ж сміттєпереробного заводу, модернізації сфери громадських перевезень.

— Я особисто не звик просити, це для мене така неприродня позиція. Я боюсь, щоб  вони не злякалися, що місто розбомбили і треба тільки гроші, гроші. Я обережно кажу так, що нам потрібна інформація — не обов'язково муніципальні гроші — інформація про гранти, урядові програми, можливо там присутні надпотужні корпорації у яких є соціальна складова, яку вони можуть спрямувати на потреби жителів міста Чернігова. Тобто, в першу  чергу це інформація.

Місто Чернігів — не якась п’явка, яка хоче присосатися  до бюджету міста Жешува чи іншого. Це абсолютно інші стосунки. Коли звучали запитання від журналістів за якою сумою коштів ви їхали, то я сподіваюсь, що робота покаже це. Але домовлятися про дружні стосунки і обумовлювати скільки коштів ми отримаємо, то я думаю, що не дуже етично, коректно та культурно. 

Я можу зазначити єдине, що поляки надзвичайно відповідально підходять до цієї угоди і вони розуміють, що Україні потрібно допомогти. Такі міста як Жешув вони розуміють, що вони на кордоні Польщі — якщо росія проковтне Україну, то наступним буде Жешув,  — говорить Владислав Атрошенко.  

Зазначив очільник Чернігова і про важливість налагодження таких міжнародних партнерств як на рівні муніципалітетів, так і урядів. 

— Нам на рівні країни треба напрацьовувати такі рішення пакетні — це і законодавчі, і товарні відносини з нашими країнами-партнерами, щоб ми створювали робочі місця. Я сподіваюся, що в місті Жешув ми будемо бачити і мати такого партнера, який буде провідником міста в країни Європи.    

Польський народ і влада високо оцінюють подвиг чернігівців під час блокади міста. Вони розуміють  що чернігівці — герої. Це надзвичайно зворушує. Там величезна повага державної влади до місцевого самоврядування. Це те, що на прикладі Польщі, демонструє вся Європа

Прес-служба Чернігівської міської ради

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини